FERROAMP – En vinnare av elektrifieringen
30.04.2019

FERROAMP – En vinnare av elektrifieringen

På lite mer än en månad har nämligen Ferroamps aktie fördubblats från teckningskursen på 16 kronor. Det är först på senare tid att det har börjat lossna för bolaget, som resultat av den tilltagande el- och effektbristen och en eftersatt utbyggnad av kraftnäten i Sverige.

Från Stockpicker Newsletter (28 april 2019)

FERROAMP – En vinnare av elektrifieringen               FERRO | First North | 31 kr

Marknaden för solceller och elbilar växer fort, bland annat drivet av ett ökande miljötänk och häxjakten på dieselbilar. I Sverige säljs nästan 3 000 nya elbilar varje månad, och alternativa energikällor och drivsystem är på de flestas läppar. Det är därför inte så konstigt att ett bolag som sysslar med avancerade energi- och effektoptimeringslösningar genererade stort intresse när det nyligen noterades på börsen. På lite mer än en månad har nämligen Ferroamps aktie fördubblats från teckningskursen på 16 kr. Nuvarande börsvärde kring 270 Mkr kan ställas i relation till en orderingång på 23 Mkr och en nettoomsättning på 16 Mkr ifjol.

Gratis guide - Så skapar du dig en extra inkomstkälla från börsen

Det är först på senare tid att det har börjat lossna för bolaget, som resultat av den tilltagande el- och effektbristen och en eftersatt utbyggnad av kraftnäten i Sverige. För konsumenten märks det i form av stigande priser för eldistributionen, eftersom det behövs nätförstärkningar för att hantera det stora tillskottet av förnybar kraft och de effekttoppar som elektrifiering av fordonsflottan medför.

Ferroamp tacklar problemet genom sin skalbara plattform ”EnergyHub”, som möjliggör energi- och effektoptimering i fastigheter. Det genererar stora besparingar avseende såväl elnätsavgifter, energiförluster och investeringar. Plattformen möjliggör även en stegvis utbyggnad och integration av solel, energilagring och elbilsladdning i fastigheter, samtidigt som flera byggnader kan kopplas ihop i ett s.k. microgrid.

Kunder är idag framförallt fastighetsbolag och -ägare, energikonsulter samt elkraftbolag. Förutom ett flertal internationella priser, talar faktumet att över 50% av kunderna är återkommande för systemets kvalitet och nytta. Sedan de första serietillverkade produkter levererades i slutet av 2015, har över 400 installationer genomförts och tillväxttakten i orderingången och omsättningen är hög, med 90% respektive 53% ifjol.

Testa våra affärscase helt gratis - Beställ här

Bland annat levererades det hittills största batterilagret på över 200 kWh till Akademiska Hus i Göteborg och därtill lyckades man ta en större order från Vattenfall på ett mobilt set av snabbladdare för elbilar. En viktig milstolpe var dessutom en order från Norge, då det var den första från en marknad utanför Sverige. Expansionen dit är en viktig del för att uppnå målet om en fördubblad omsättning under 2019 och en omsättning på 400 Mkr år 2022.

Potentialen på den norska marknaden är särskilt lovande, tack vare landets stora elbilsflotta och det medföljande behovet av effektökning. Andra intressanta marknader för en internationell expansion är i dagsläget Frankrike, Holland, Italien och Portugal, där man har gjort pilotleveranser och förhoppningen är att ordinarie försäljning kan komma igång mot slutet av detta året.

 Expansion kommer givetvis kräva investeringar i organisationen, främst på säljsidan. Dessutom planerar bolaget en stegvis övergång till en mjukvarubaserad molnlösning med ett servicekoncept (SaaS), vilket ska ge repetitiva intäkter. Likviden från nyemission på cirka 34 Mkr före emissionskostnader var därför en välbehövd påfyllning av kassan, eftersom det fanns bara 1,4 Mkr i likvida medel vid slutet av december. Dessutom hade man räntebärande skulder på 4,4 Mkr vid samma tidpunkt. Fjolårets kassaflöde från den löpande verksamheten på -15 Mkr visar dessutom att det är en bra bit kvar till lönsamhet.

Fullt fokus är det även på produktutveckling och i början av året kompletterades EnergyHub-plattformen med likströmsladdare för elbilar. Denna teknik tillåter en effektiv laddning av elbilar i kombination med lokal solelproduktion och energilagring. Likströmsladdarna är förberedda för bidirektionell funktion, där elbilens batteri kan användas som en del av fastighetens energilager. För bara några veckor sedan lanserades dessutom ett nytt energilager optimerat för villamarknaden, där man tillsammans med batteritillverkaren Nilar har skapat en lösning, som utöver energilagring, kan ta emot solenergi från egna solceller. Den kan dessutom tredubbla laddningshastigheten för elbilen hemma, med bibehållen huvudsäkring.

Globalt förväntas antalet elbilar gå från tre (3) miljoner idag till 125–250 miljoner 2030. Samtidigt växer marknaden för solceller starkt och fastighetsägare till såväl nybyggda som befintliga fastigheter lägger allt större fokus på att investera i energieffektiva installationer. Detta inte minst för att sänka energikostnaderna för fastigheterna vilket ofta utgör en stor andel av de totala driftskostnaderna. Ferroamps erbjudande riktar sig direkt till dessa megatrender och bolaget har etablerade kundkontakter med stora aktörer.

Dagens börsvärde justerat för nettokassan efter emissionen, motsvarar omkring 8x den förväntade omsättningen i år (EV/Sales). Det är svårt att bedöma om bolaget verkligen kommer omsätta 400 Mkr om 3 år. Gör man det, så finns det betydande uppsida i aktien. Vi ser i alla fall goda förutsättningar för en hög tillväxttakt framöver, men risken är förstås mycket hög. Ett spekulativt köpråd kan aktien dock vara värd.