24Storage – Långsiktigt intressant
24Storage har fört en anonym tillvaro på Stockholmsbörsen sedan noteringen i december förra året. Teckningskursen var satt till 47 kr per aktie och aktien har sedan dess tappat mark.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1802 (19 augusti 2020)
24Stor | First North | 42,1 kr | KÖP
I tisdags vände aktien dock upp rejält sedan finansmannen och storägaren Staffan Persson flaggat för att han köpt drygt 79 400 aktier för 3 Mkr. Staffan Persson äger drygt 2,4 miljoner aktier i 24Storage, ett innehav som motsvarar 15,6% av aktierna och rösterna. Historiskt har det varit lönsamt att följa Staffan Perssons köp- och säljtranaktioner. Är det möjligen läge att ta rygg på Staffan nu?
24Storage erbjuder kunderna förvaringsyta utanför hemmet på ett enkelt sätt med hög tillgänglighet. Ambitionen är att bli marknadsledande på den svenska marknaden. Bolaget driver och utvecklar 23 förrådsanläggningar, fördelat på 10 133 förråd motsvarande totalt 53 582 uthyrningsbara kvadratmeter. Som läget är idag erbjuder man sin tjänst åt drygt 6 000 kunder. Strategin är att växa i tillväxtområden som har positiv demografisk utveckling och stark köpkraft, primärt i storstadsregionerna. Ambitionen för tillväxttakten är att under de kommande åren öka beståndet med tre till fem anläggningar per år vilket bolaget har åstadkommit sedan start.
24Storage öppnade etapp två i Malmö Hyllie i början av augusti enligt tidplan. De två tidigare igångsatta byggprojekten i Uppsala och Vällingby löper också enligt plan. Dessa två toppmoderna anläggningar med hög grad av automatisering väntas öppna under Q4 i år. Vid nyetablering av en anläggning ökar fastighetsvärdet i takt med att anläggningens uthyrningsgrad stiger och successiv intäktsoptimering sker, vilket beräknas ske under en sexårsperiod. Efter denna period kan 24Storage leverera ett starkt kassaflöde från anläggningen.
Om vi då tittar närmare på räkenskaperna så ökade intäkterna under Q2 med 23% till 21,2 Mkr (17,2). Den goda utvecklingen berodde på ökad beläggning och högre priser på befintliga anläggningar samt att man har tillfört ny kapacitet. Positivt är att intäkterna fortsätter att öka snabbare än driftkostnaderna som följd av skalbarheten i affärsmodellen. Bruttoresultatet förbättrades med 55% till 5,1 Mkr (3,3). Nyöppnade anläggningar tyngde till viss del resultatet. Allt eftersom bolagets anläggningar når högre mognadsgrad kommer bruttomarginalen att öka över tid.
Det som skiljer 24Storage från konkurrenterna är att de har digitaliserat hela kundresan. I dagsläget tecknar mer än 40% av nya kunder sina kontrakt digitalt, en nivå som säkerligen komma att öka ytterligare framöver. Det som talar för 24Storage är urbanisering, trångboddhet och en ökad befolkningsmobilitet vilket driver efterfrågan inom self storage och automatiserade processer. Skalbarheten är god och tillväxtutsikterna är gynnsamma.
Vid utgången av Q2 uppgick värdet på bolagets fastigheter till 1 226,6 Mkr (1 141,5). De långsiktiga skulderna uppgick samtidigt till 798 Mkr. Det kan ställas i relation till nuvarande börsvärde på lite drygt 600 Mkr.
I samband med börsnoteringen i fjol bedömde vi att en långsiktig placering i 24Storage borde kunna bli en bra affär då företagets potential att växa under många år är stor. Så här långt har vi dessvärre haft fel vilket kan bero på att bolagsvinsterna ligger en bit fram i tiden. Det dröjer alltid några år innan en ny anläggning blir lönsam. Ser man till konkurrenterna som tex Shurgard är dock lönsamheten i branschen god. Vi tror därför att även 24Storage kommer att vara ordentligt lönsamma på sikt. En ytterligare fördel med förrådssektorn är att en lågkonjunktur knappast lär ha någon direkt påverkan på verksamheten.
Vi räknar inte med att en placering i 24Storage leder till snabba klipp. Rekommendationen blir ändå Köp och riktkursen sätts till 58 kr. Att ta rygg på Staffan Persson har historiskt sett varit bra även om hans senaste affär som omnämndes tidigare, inte skall klassificeras som något monsterköp.