Academedia – Politiska risken förblir en våt filt
Under verksamhetsåret 2022/2023 (juli 2022-juni 2023) visade skolkoncernen Academedia en fortsatt stark tillväxt och en stabil ekonomisk utveckling trots många samhällsutmaningar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2063 (10 september 2023)
ACAD | Mid Cap | 50,05 kr | NEUTRAL
Antalet barn och elever i skolsegmenten ökade med 5,8%. Den organiska omsättningstillväxten under året uppgick till 6%.
I räkenskapsåret Q4 enskilt ökade omsättningen med 9% till 4 199 Mkr (3 851). Den organiska tillväxten, inklusive mindre förvärv, var 7,2%. Justerat rörelseresultat (EBIT) förbättrades till 333 Mkr (279), att jämföra med preliminära 330 Mkr som Academedia flaggade för i samband med en omvänd vinstvarning den 19 juli. Det betyder att Academedia hade en stark avslutning på det brutna räkenskapsåret och att bolaget i slutspurten nästan återhämtade resultatminskningen från verksamhetsårets första nio månader. Rörelseresultatet uppgick till 404 Mkr (337) motsvarande en marginal om 9,6% (8,8).
Vuxenutbildningssegmentet påverkades fortsatt negativt av fallande volymer inom vissa delar, vilket tyngde resultat och marginal. Lönsamheten i den norska verksamheten förbättrades när tidigare års kostnadsökningar delvis ersätts av den årliga skolpengsuppräkningen. Inom vuxenutbildningssegmentet fortsatte antalet deltagare i den kommunala verksamheten att minska samtidigt som yrkeshögskolan fortsätter att utvecklas väl.
Academedia är marknadsledare inom yrkeshögskola och i takt med ökad arbetskraftsbrist kommer satsningar på yrkeshögskola att fortsätta. Behovet av arbetskraft inom vissa sektorer som industri och transport är stort. För att täcka behovet har regeringen tillsatt en utredning för att se över hur yrkesutbildningen inom komvux kan bli mer effektiv och bättre anpassad. Academedia ser bra möjligheter att växa inom detta område.
Skolområdet är dock en politisk fråga där vi troligen till slut kan förvänta oss en hårdare reglering vad det gäller vinster och aktieutdelningar. Den borgerliga regeringen har beslutat att utreda friskolereformen. Skolministern Lotta Edholm (L) vill se en helrenovering av friskolesystemet. Ett förslag som utreds är att vinstutdelning inte ska få förekomma under de första åren efter att en skola startats eller om en skola köps av en ny ägare. Det är dock inte många bolag, oavsett bransch, som har möjlighet att dela ut pengar de första åren. Att förändra reglerna på skolmarknaden kommer dock att ta tid och tar ofta flera år. Nya förslag ska både ut på remiss och till Lagrådet innan de läggs fram för omröstning i Riksdagen.
Den höga politiska risken för välfärdsbolagen (skola och vård) är den största anledningen till dess låga värderingar. Intresset för skolbolagen på Stockholmsbörsen bland investerare är väldigt lågt och handeln i tex Academedia har sjunkit det senaste året. Academedia har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan juni 2016 och har under denna period lyckats öka resultatet. Samtidigt har P/E-talet blivit gradvis lägre. Idag handlas aktien till omkring 10x årets vinst, vilket är kring historiska bottennivåer.
Positivt är att Academedia växer utanför Sverige och därmed minskar beroendet av inhemska regeländringar på längre sikt. I Tyskland öppnar koncernen nya förskolor enligt plan, och närmar sig nu 100 enheter. Även i Holland växer Academedia genom förvärv av grund- och förskolor. Trots det tror vi att debatten om skolan och friskolekoncerner kommer fortsatt ligga som en våt filt över de noterade skolbolagen. Då har en låg värdering ingen större betydelse. Vi förblir neutrala till Academedia.