Acast – Lönsamhet i sikte?

Podcastföretagets aktie har gjort en stark comeback på sistone.

Acast Lonsamhet i sikte

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2096 (4 februari 2024)

CHANS | ACAST | First North | 10,46 kr

På ett år har börsvärdet klättrat med 50%, vilket främst beror på alltfler signaler som tyder på en positiv trend vad gäller lönsamheten. Kursen står förvisso fortfarande långt under noteringspriset från sommaren 2021 (38 kr) vilket beror på att bolaget länge har haft problem att tjäna pengar och förlusterna skenade iväg. På den allra översta raden (topline) har tillväxt varit bra.

En strategisk översyn av organisationen sjösattes hösten 2022 då cirka 15% av personalstyrkan fick lämna. Tillsammans med andra åtgärder har det gett positiva effekter som har börjat synas under fjolårets gång. Under de första nio månaderna av 2023 minskade rörelseförlusten till -181 Mkr, jämfört med -283 Mkr under samma period året innan. Bruttomarginalen har förbättrats med två (2) procentenheter till 35%, tack vare en god utveckling av samtliga produkter samt en ökande andel SaaS-intäkter från Podchaser, en poddatabas som förvärvades under andra halvåret 2022.

Viss motvind kom från Apples utrullning av iOS17, då vissa större podcastkontrakt har påverkats i den utsträckning att uppdateringen har förändrat hur podcastavsnitt laddas ner på mobila enheter, vilket i sin tur påverkar mätningen av antalet lyssningar. Långsiktigt ska detta leda till en mer korrekt bild av lyssningsfrekvensen för varje podcast, men i det korta perspektivet däremot leder det till minskat antal synbara lyssningar, samtidigt som den genomsnittliga intäkten per lyssning (ARPL) förbättras. För Acasts del ökade ARPL under Q3 med 36% samtidigt som antalet lyssningar minskade med 3%.

Annons

Att det inte är något fel på den underliggande efterfrågan och de strukturella trender som just nu råder, visar utvecklingen av bolagets nettoomsättning som mellan januari och september ökade med 22% till 1 142 Mkr. Tillväxttakten ökade dessutom under årets lopp och i Q3 uppgick omsättningsökningen till 32%, varav 26 procentenheter var organiska.

Särskilt bra går det i Nordamerika, där nettoomsättningen i Q3 ökade  55% till 122,5 Mkr, medan Europa visade en ökning om 25% till 264 Mkr. På Övriga Marknader ökade nettoomsättningen med 24% till 38 Mkr. Vid slutet av september hade antalet registrerade podcasts på Acasts plattform ökat till över 100 000, jämfört med 92 000 vid slutet av 2022. Antalet unika lyssnare per månad har samtidigt ökat till över 100 miljoner.

Ledningen kring vd Ross Adams jobbar aktivt med att utveckla podcasts till en alltmer effektiv annonskanal och man har presenterat ett flertal initiativ som ska stärka förmågan att skala upp intäkterna ytterligare. Till exempel lanserade bolaget en AI-driven funktion som optimerar annonsörers förmåga att rikta sig till den mest relevanta publiken, baserat på en datadriven analys av samtalet som används i avsnitten. Detta skapar möjligheter för annonsörer att ytterligare finjustera träffsäkerheten i deras poddannonsering, och för fler podcasts att öppnas för intäktsgenerering. Dessutom introducerades det nya verktyget AdCollab som tillåter poddkreatörer och annonsörer att samarbeta i realtid inom ramen för Acasts produkt för att producera kampanjerna, vilket avsevärt förenklar annonsköpsprocessen.

I grunden bygger affärsmodellen på att skapa tydliga nätverkseffekter, där annonsörer får attraktivt annonsutrymme i både stora, ledande podcastprogram såsom The Economist, men även mindre podcasts med specialiserade inriktningar. Uppenbarligen visar sig det vara ett framgångsrecept även i dessa ganska så utmanande tider för annonsmarknaden i största allmänhet. Än så länge tar podcasts endast en liten bit av marknaden för annonser i ljudmedier, som bedöms vara värd omkring 30 miljarder usd per år. Trenden pekar dock stadigt uppåt och Acast framstår som väl positionerat för att dra nytta av det i det långa loppet.

Håller den nuvarande tillväxttakten kring 20% bör omsättningen kunna nå en nivå kring 2 miljarder kr i år. Vill det sig väl, är det tillräckligt för att visa vinst för första gången någonsin, åtminstone på EBITDA-nivå. För en ordentlig uppvärdering på börsen krävs det sannolikt mer än så och den som investerar sina pengar i Acast måste lita på att intäkterna kan skalas ytterligare utan att kostnadsbasen hänger med uppåt. Det finns tydliga tecken att bolaget är på rätt väg, men det är för tidigt för en regelrätt köprekommendation från vår sida. EV/Sales värderingen kring 0,6x är dock tillräckligt attraktiv för att vi ska våga sticka ut hakan och sätta ut en spekulativ dito.

acast analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-02-06 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:27:10