ACCONEER – I väntan på genombrottet
Det blev ett volatilt första år på börsen för radarteknologibolaget. Från emissionskursen på 25 kr i december 2017 steg aktien direkt till som mest 38,7 kr, för att sedan nå sin hittills lägsta nivå på 16,8 kr i slutet av 2018. Dagens kurs motsvarar en rabatt på drygt 10% från introduktionserbjudandet, trots att bolaget hittills har levererat på sina löften.
ACCON | First North | 21,8 kr
Acconeer har utvecklat en radarsensor som kombinerar fördelarna hos befintliga radartekniker och öppnar nya möjligheter för interaktion mellan människor och teknik. Radarsensorn kombinerar den låga strömförbrukningen hos pulsade radarsystem med den höga precisionen hos koherent radar, samt möjligheten att identifiera olika material. Dessutom är allt integrerat i en enda komponent på en yta av bara 5x5 millimeter.
Radarsensorn kan användas för avståndsmätning, geststyrning, materialkarakterisering och kamerastödda applikationer. Intressanta områden är framförallt mobila konsumentprodukter, till exempel smartphones och wearables, men även inom områden såsom robotar, drönare, Internet of Things, sjukvård, fordonsindustri, industrirobotar samt säkerhets- och övervakningssystem.
Särskilt lämpat är en placering i batteridrivna konsumentelektronikprodukter, såsom robotdammsugare, robotgräsklippare, eller mobiltelefoner, på grund av den låga energiförbrukningen, precisionen och den kompakta storleken. Dessutom kan sensorn sitta bakom plast och tunt glas, vilket skiljer den från konkurrerande teknologier såsom IR-sensorer som måste ha en apertur och en lins som kan bli smutsig.
Marknaden för 3D sensorer, som Acconeer riktar sig till, är stor och förväntas att fortsätta växa snabbt baserat på ett antal stora industritrender. År 2022 beräknas den vara värd cirka 5,5 miljarder usd, vilket skulle innebära en tillväxt om 27% sedan 2016.
Inte minst framfarten av Internet-of-Things (IoT) ökar behovet av sensorer, så att upp- och sammankopplade prylar kan leverera den bästa möjliga användarupplevelsen. Idag betjänas marknaden främst av ultraljudssensorer, infraröda sensorer samt olika typer av kameralösningar. Tanken är alltså att ta andelar från dessa existerande lösningar, snarare än att skapa en helt ny marknad.
Acconeer grundades 2011, men det var först 2017 som man gick från forsknings- och utvecklingsfas till att kommersialisera produkten. Det är dock fortfarande så att radarsensorn utvärderas av presumtiva kunder. I början av 2018 lanserade man produkten hos den globala distributören Digi-Key, som har hittills sålt mer än 200 utvärderingskit till intressenter.
Den faktiska nettoomsättningen är fortfarande ytterst blygsam och uppgick till 0,5 Mkr under de första nio månaderna av 2018. Förutom Digi-Key försäljningen bidrog även samarbetet med kinesiska BEYD positivt. BEYD är specialiserat på radarteknologi, och ska hjälpa med utrullningen på den kinesiska marknaden.
Utöver Digi-Key och BEYD har man skrivit distributörsavtal med Sydkoreanska Uniquest (som även är delägare i Acconeer), ryska Scanti, och Micro Summit i Japan. Dessa har dock hittills inte gett något större bidrag på intäktssidan. Samtidigt bygger man ut organisationen, och föga förvånande ökade förlusten på sista raden till 24 Mkr.
Från emissionslikviden i samband med noteringen om cirka 180 Mkr, var drygt 150 Mkr kvar vid slutet av september. Målet är att pengarna ska räcka för att ta bolaget till break-even. För tillfället ”bränner” man omkring 4-5 Mkr i månaden, och vd Lars Lindell räknar inte med att behöva öka kostnaderna dramatiskt från dagens nivåer.
Vd Lars Lindel räknar med första kundlanseringar under 2019, med tanke på att det tar mellan 12 och 24 månader för kunderna att utvärdera och bygga prover. Produkter i volymer om tiotusentals enheter representerar relativt snabba kunder som kan lansera efter tolv månader, medan för volymer om 100 000 till miljontals enheter tar det längre tid.
Närmast en produktlansering bedöms vara kunder i branscher som är snabbfotade, som till exempel robotdammsugare och parkeringssensorer. Mobiltelefonbranschen bedöms däremot ta lite längre tid, liksom bilbranschen som brukar ta längst tid till produktlansering, på grund av långa modellcykler.
Acconeer har som finansiellt mål att ha sitt första lönsamma kvartal under 2019 samt sitt första kvartal med positivt kassaflöde under 2020. Med nuvarande kostnadskostym krävs det en omsättning på cirka 11 Mkr för att vara break-even på kvartalsbasis. Räknar vi med ett snittpris på 50-100 kr så skulle man behöva sälja 110 000 – 220 000 enheter under ett kvartal. Det framstår som extremt utmanande att nå redan nästa år.
Börsvärdet justerat för nettokassan uppgår för tillfället till 270 Mkr. Det låter inte högt, men värderingen förutsätter, i våra ögon, att man kommer lyckas att vinna minst en större kund. Beroende på segmentet och vilken kund det är, kan det å andra sidan gå fort med en eventuell upprampning, och då lär även aktien utvecklas väl.
Innan kommersialiseringen har kommit i gång på riktigt, är risken alldeles för hög för att överväga en långsiktig investering. En riskvillig placerare kan ta en liten chanspost, och hoppas på ett fortsatt positivt nyhetsflöde.