Acconeer – Stora framsteg för små sensorer
Senast vi skrev om radarteknologibolaget i oktober 2019 (Newsletter 1735) såg vi aktien som en intressant lottsedel.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1871 (19 maj 2021)
ACCON | First North | 39,75 kr | KÖP
Å ena sidan framstod potentialen för bolagets radarsensorer som stor med ett flertal intressanta användningsområden, å andra sidan hade man då ännu inte fått några större volymorder och de flesta kunder höll fortfarande på att utvärdera produkten.
Om man som placerare valde att hålla sig vid sidlinjen missade man inte särskilt mycket ända fram till början på detta år. Uppgången om drygt 80% sedan slutet av december kom i spåren av uppmuntrande siffror i bokslutskommunikén för 2020, samt ett flertal positiva nyheter i form av order och utvecklingsavtal.
Den kanske allra viktigaste händelsen under de senaste kvartalen var, emellertid, det fördjupade samarbete med elektronikkoncernen Alps Alpine (AA). Japanerna valde att investera 3 Musd i Acconeer och blev därmed näst största ägare i bolaget. Dessutom bestämde man att gemensamt utveckla nästa generations pulsad koherent sensorteknik där AA kommer att bidra med upp till 6 Musd.
Förutom pengarna så bidrar AA med sitt kunnande om applikationer i bilbranschen och med resurser för utveckling av främst de digitala delarna. I utbyte får AA exklusivitet i bilbranschen för den nya produkten, som planeras vara klar för produktion under 2024. För Acconeers del innebär avtalet att man har halverat utvecklingskostnaden för produkten, samtidigt som man har redan säkrat den första stora kunden.
Inom de övriga användningsområdena har försäljningen av utvärderingskits fortsatt på en hög nivå, coronakrisen till trots. Som en påminnelse: Bolagets sensorer kombinerar fördelarna hos befintliga radartekniker och är därtill mycket små, vilket gör dem mycket lämpliga för tex robotdammsugare, robotgräsklippare och mobiltelefoner. Sedan 2020 sker försäljningen genom tre olika marknadskanaler; direktförsäljning, försäljning via distributörer samt genom systemintegratörer.
En av de viktigaste distributörer är Digi-Key, som har sålt utvärderingskort och moduler över hela världen i drygt tre år. Sedan lanseringen på Digi-Key och fram till slutet av 2020 sålde man 3 100 utvärderingskit, varav 501 stycken i Q4 vilket tyder på en tydlig accelerationstakt på senare tid. Dessutom uppger vd Lars Lindell att kvaliteten på bolag som köper utvärderingskit är väldigt hög, och bland kunderna finns många stora globala teknikbolag.
Positivt är att det så småningom lär utmynna i fler och fler produktlanseringar hos kunder. Vid utgången av 2020 hade 34 kunder lanserat produkter inom bolagets initiala fokusområden parkeringssensorer, nivåmätning, närvarodetektering samt Robotics. Nettoomsättningen för helåret 2020 ökade följdriktigt med 73% till 9,5 Mkr, oaktat bristen på processorer och andra komponenter som har uppstått mot slutet av året.
Den starka tillväxttrenden har dessutom accelererat under Q1 i år, då nettoomsättningen ökade med 251%, jämfört med samma period i fjol, till 7,5 Mkr. Här märktes en tydlig ökning av online-försäljningen genom Digi-Key samt en mycket högre aktivitet i Europa rent generellt. Under kvartalet tillkom sammanlagt 5 nya kundlanseringar och pipelinen indikerar att man kommer kunna lansera minst fem nya produkter per kvartal framöver.
Än så länge är det fortfarande för låga volymer för att täcka bolagets kostnadsbas, men bruttomarginalen är god, även om första kvartalets 74% var kanske lite väl högt som en följd av dels fördelaktig produktmix, dels gynnsamma växelkursvariationer. Fjolårets motsvarighet var 61% och ledningen siktar långsiktigt snarare på 40 – 60%, i takt med att större kunder lanserar högvolymsprodukter.
I väntan på det är det röda siffror som gäller på sista raden och kassaflödet från den löpande verksamheten mellan januari och mars uppgick till -8 Mkr. Det var förvisso mindre negativt än de -15 Mkr under Q1 ifjol men det gamla problemet kvarstår tills vidare: kassan töms på löpande band. Vid slutet av mars fanns det i alla fall 62 Mkr i likvida medel kvar på balansräkningen, som fylldes på med en riktad nyemission om cirka 65 Mkr i fjol. I februari fick man dessutom ett bidrag från Vinnova för att forska på sömnövervakning med radar.
Mest sannolikt lär pengarna inte räcka den här gången heller tills man når break-even, som vi tidigast förväntar oss år 2023. Detta trots att omsättningen ser ut att kunna hålla en hög tillväxttakt där omkring 35 Mkr bör vara möjligt för i år. Dagens börsvärde på nästan 1 miljard kr motsvarar omkring 28x denna siffra, vilket är givetvis mycket aggressivt, även om multipeln sjunker snabbt om bolaget levar upp till sin potential de kommande åren. För vår del förblir aktien därför en spännande lottsedel, med hög risk men även en realistisk chans att bli rikligt belönad om och när bolaget får upp volymerna på riktigt.