ACQ Bure / Crea SPAC – I år smäller det?

2021 var året då Stockholmsbörsen fick sin allra första SPAC. Ett fenomen som har visat sig vara oerhört populärt i USA under flertalet år.

ACQ Bure Crea SPAC I ar smaller det

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1924 (16 januari 2022)

ACQ SPAC | 102,6 kr | CPAC SPAC | 103 kr | CHANS

Först ut att notera en sådan (mars 2021) var investmentbolaget Bure som lade in 750 Mkr (motsvarande ägarandel om 20%) av egna medel och tog in externt kapital för resterande andel. Målsättningen för ACQ som namnet på Sveriges största SPAC blev, var att inom 36 månader genomföra ett förvärv för att därefter låta det förvärvade bolaget noteras på Stockholmsbörsen. Först därefter avser man att presentera nya finansiella mål utifrån den verksamhet som förvärvats och förutsättningarna för denna.

Tre månader senare har även Sven Hagströmers investmentbolag Creades beslutat sig att notera en egen SPAC under namnet Crea SPAC. Även i detta fall blev målsättningen att inom tre års tid genomföra ett förvärv som sedermera blir noterat på antingen Stockholmsbörsen eller First North. Creades har lagt in 375 Mkr (motsvarande 15% av kapitalet) och har fått sällskap av en hel rad namnkunniga placerare. Till skillnad från Bure har man redan nu angett finansiella mål som förvärvet skall uppfylla. Dessa är att ge aktieägarna en riskjusterad avkastning om minst 7,5% per år och som även överstiger avkastningen på Nasdaq Stockholm (OMXSGI).

Idag finns fem stycken s.k. SPAC:ar noterade (fler är sannolikt på väg) men de två ovan nämnda är de två klart största med börsvärden på 3,5 respektive 2,5 miljarder kronor. Ingen av dem har ännu så länge genomfört något förvärv vilket innebär att samtliga egentligen kan betraktas tills vidare som en stor påse pengar eller ”black box”. Det i sig gör att de värderas ungefär därefter (omkring substansnivån).

Att sia om exakt potential i den här typen av placering är förstås helt omöjligt på förhand. Den är nämligen helt och hållet avhängigt till det förvärv som ledningen väljer att göra samt hur pass värdeskapande som det uppfattas att bli av marknaden. Förhoppningen är förstås att det blir riktigt lyckat (onoterade bolag har nämligen en tendens att värderas lägre än börsdito vilket bl.a. är något som de s.k. serieförvärvarna har gjort till sin affärsidé) men några garantier finns de förstås inte. Det kan ju till och med bli så att ingen affär kommer att presenteras om man inte lyckas hitta något lämpligt objekt under den utsatta tiden.

Problemet idag är sannolikt inte att det saknas objekt utan att prislapparna på dem (läs: säljarnas förväntningar) är väl tilltagna efter en tid då börsen utvecklats synnerligen starkt. Det faktum att man väljer att avvakta snarare än att rusa in bara för att en affär skall bli av, anser vi vara korrekt. Vi tror även att man förr eller senare under detta år lyckas hitta ett lämpligt objekt som också kommer att tilltala marknaden. Det i sig torde medföra att SPAC-aktierna får ett annat värde än kassan vilket just nu tycks vara fallet.

Risken är förstås inte obetydlig men heller inte överdrivet hög såsom de två största SPAC:arna är utformade. Lyckas man inte hitta något lämpligt objekt återbetalas pengarna till aktieägarna. Detta skulle innebära ett misslyckande förstås men ingen större förlust bortsett från alternativkostnaden att vara investerad i något annat (men där kan ju priset förstås även falla). Värre är förstås om det förvärv som aviseras ej faller marknaden i smaken. Då skulle värdet på aktierna kunna sjunka.

Det är också här som vi tror att den erfarenhet och inte minst enorma nätverk som både Bure och Creades har, spelar stor roll. Troligtvis är det även den främsta bakomliggande anledningen till att det ännu så länge inte har blivit någon affär. Man vill sannolikt vara väldigt säkra på att träffa rätt då det vore en uppenbar prestigeförlust om utfallet blev ett misslyckande. Genom att vara först ut med att ge sig in i SPAC-leken har dessa erfarna bolagsägare ”satt sina namn på spel” och vill nog ogärna misslyckas.

Väl medvetna om att SPAC-hypen i USA har avtagit (ETF:en SPAC har backat ca 40% från sitt ATH) väljer vi att syna de två största svenska sådana och låta dem ingå i årets upplaga av Vinnarportföljen med förhoppningen om att något av bolagen (allra helst båda) hittar lämplig förvärvskandidat under årets lopp.  

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

SPAC står för Special Purpose Acquisition Company. Ett slags ”blank check” där företaget bakom SPAC-en tar in kapital från investerare via en börsnotering med syftet att använda det för att köpa upp eller gå samman med ett onoterat bolag. En SPAC erbjuder en alternativ väg till börsen för det uppköpta bolaget (ofta en omfattande process) medan de som ställer upp med kapital får i sin tur möjligheten att investera i ett onoterat bolag vilket ofta är svårt.

NASDAQ Stockholm
Sektor
SPAC
Stockpicker Newsletter
ACQ Bure SPAC – Sveriges första SPAC-bolag

ACQ Bure SPAC är ett svenskt förvärvsbolag, även känt som en Special Purpose Acquisition Company (SPAC), etablerat på initiativ av Bure Equity AB. Bolaget noterades på Nasdaq Stockholm i mars 2021 med syftet att inom 36 månader förvärva ett onoterat bolag och därigenom introducera det på börsen. I april 2023 meddelade ACQ Bure att de ingått avtal om att fusioneras med cybersäkerhetsföretaget Yubico, känt för sin säkerhetsnyckel YubiKey. Transaktionen, som värderar Yubico till cirka 8,3 miljarder kronor, förväntas slutföras under tredje kvartalet 2023. Efter fusionen kommer det sammanslagna bolaget att fortsätta under namnet Yubico, med Bure som största ägare.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-01-18 10:19:00
Ändrad 2024-11-13 09:11:44