Acuvi – Små motorer i större kostym

Senast vi skrev om mikromotorspecialisten var i november 2021 (Newsletter 1909).

Acuvi Sma motorer i storre kostym

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2125 (25 augusti 2024)

CHANS | ACUVI | First North | 16,50 kr

Då hette bolaget fortfarande PiezoMotor och hade just förvärvat finska Sensapex och amerikanska The Precision Alliance Motion (TPA). Namnbytet till Acuvi genomfördes i början av 2022 för att understryka den nyvunna bredden i koncernens erbjudande.

Acuvi levererar avancerade teknologier och system för högprecisionsbehov inom medicinteknik, halvledarindustri och automation. Koncernen utvecklar och tillverkar allt från komponenter till helintegrerade system för finpositionering, där man normalt sett står för både hård- och mjukvara. Under de senaste tre åren har nettoomsättningen ökat från 150 Mkr till 207 Mkr (rullande 12 månader per den 31:a mars 2024). Samtidigt har rörelseresultatet före av- och nedskrivningar ökat från 0 till 38 Mkr.

Kunderna tillverkar bland annat operationsrobotar, halvledarutrustning och diagnostiksystem. Efterfrågan gynnas av att allt fler processer automatiseras och trenden är att kraven på miniatyrisering och hög precision ökar. För att möta dessa behov ökar även kraven på styrelektronik, mjukvara och de motorer som utför finpositionering. Koncernen har en bred produktportfölj med tyngdpunkt på piezobaserade motorer, vilka möjliggör nanometerprecision och kan designas extremt kompakta.

På senare tid har man arbetat med att komplettera erbjudandet både produkttekniskt och geografiskt. Det senaste exemplet är avsiktsförklaringen med tyska Nanos Instruments som skrevs i maj, vilket stärker spetskunnande ytterligare och medför ökad närvaro på den viktiga tyska marknaden. Avsiktsförklaringen innebär att Acuvi tar över produktion, marknadsföring och försäljning för tyskarna, som är specialiserade på avancerade positioneringssytem till främst medicinteknik, optik, nanoteknik och automation. Dessutom öppnas dörrarna till den amerikanska marknaden, genom Acuvis redan etablerade säljkanaler. För innevarande år bedöms avtalet medföra en ökad nettoomsättning med ca 12 Mkr och ett ökat rörelseresultat med ca 6 Mkr. För 2025 bedöms affären öka Acuvis nettoomsättning med ca 25 Mkr och rörelseresultatet med ca 12 Mkr.

Annons

Än så länge är koncernen förlustgenererande, vilket innebär att man är beroende av återkommande kapitaltillskott från ägarna. Under Q2 var det dags igen då man genomförde både en företrädesemission samt en riktad emission till det tyska investmentbolaget ShapeQ, som tydligen hade visat starkt intresse att få köpa in sig (man var bland annat garant för företrädesemissionen). Totalt tillfördes bolagets cirka 44 Mkr i början av juli, vilket adderades till de 4 Mkr i likvida medel som fanns på balansräkningen vid slutet av juni. Det är glädjande att kassaflödet från den löpande verksamheten har varit positivt under det första halvåret i år, med +7,2 Mkr.

Enligt vd Olof Stranding är pengarbehovet för de kommande 12 månaderna numera säkrat, en kommentar som visserligen måste tas med en nypa salt givet historiken. Den operativa trenden har dessutom inte varit enbart positiv under det första halvåret. Nettoomsättningen minskade faktiskt med 7%, jämfört med samma period ifjol, till 93,6 Mkr, medan rörelseresultatet (EBIT) försämrades till -33,8 Mkr (-26,6 Mkr).

Det är dock framförallt det amerikanska dotterbolaget TPA som har problem för tillfället, där många kunder fortfarande har stora lager och därför senarelägger beställningar. Försäljningen minskade följdriktigt med 22%. Ledningen har, emellertid, noterat en ökad aktivitet hos både nya och gamla kunder och hoppas på en återhämtning under andra halvåret. Uppmuntrande i sammanhanget är att TPA har mottagit en uppföljningsorder på 7 Mkr från sin största kund, robotkirurgibolaget Intuitive Surgical, så sent som förra veckan. Vd Stranding räknar dessutom med ytterligare ordrar från Intuitive och ser goda förutsättningar att dubbla leveranserna till tillverkaren av da Vinci-roboten de kommande åren.

Koncernens försäljning av standardprodukter till OEM-kunder har ökat med 14% jämfört med första halvåret 2023, utan något bidrag från Nanos Instruments produkter. Dessa förväntas komma från och med Q3 vilket bådar gott för en försäljningsökning framöver. Även Life Science Instrumentation visar tillväxt och ökade med 20% under årets första sex månader.

Glädjande är att ledningens fokus på marginalerna visar sig ge effekt och bruttomarginalen stärktes till 63% i första halvåret (61%) och 64% i Q2 (62%). Rensat för royaltyintäkter förbättrades dessutom EBITDA-marginalen i Q2 till 18% (16) och vd Stranding ser goda möjligheter att försätta förbättra marginalerna redan vid nuvarande omsättningsnivåer. Den uttalade ambitionen är att nå upp till 25% i EBITDA-marginal på sikt. Det kommer inte hända i år, men tillsammans med det förväntade bidraget från Nanos bör EBITDA-marginalen för helåret 2024 kunna ta sig över 20%-nivån, samtidigt som vi ser en nettoomsättning kring 205 Mkr som realistiskt.

Med utgångspunkt från ovanstående motsvarar börsvärdet justerat för nettoskulden i skrivande stund drygt 11x årets förväntade EBITDA-resultat (EV/EBITDA). Faller allt på plats såsom ledningen har tänkt sig, tar tillväxten fart nästa år och multipeln sjunker snabbt. Det är dock ingen självklarhet och tidigare planer, tex inom zoomlösningar för kameraoptik i mobiltelefoner, har förskjutits i tid.

Risknivån i Acuvi får anses vara mycket hög tills varaktiga intäktsströmmar är etablerade och en uthållig vinstnivå är nådd. Bolaget är tveklöst intressant för den teknikbevandrade placeraren men med det sagt lämpar sig aktien främst som en spänningshöjare i portföljen snarare än motor i den.

acuvi analysgraf

 

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-08-31 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:06:11