Advenica – Cyberhotet tilltar
För det mesta är effekterna av den pågående digitaliseringen positiva för samhället. Den skapar dock även nya utmaningar, framförallt vad gäller skyddet av digital information och känsliga data.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1950 (27 april 2022)
ADVE | First North | 15,66 kr | CHANS
Risken för intrång, dataläckage och manipulation blir allt större ju vanligare det blir med molntjänster, Internet of Things, Big Data och digitalisering av affärskritiska applikationstillämpningar.
Cybersäkerhet har därför hamnat i allt större fokus under de senaste åren, inte minst i Sverige efter att det uppdagats brister i myndigheters hantering av skyddsvärda IT-system. Samhällets, myndigheters och företagens kritiska infrastrukturer, såsom elnät och andra distributionsnät, försvar och IT-lösningar övervakas alla av IT-system, och om dessa system skulle utsättas för cyberhot eller attacker riskerar det att leda till stora störningar för samhället eller företaget i fråga.
Det tilltagande intresset för cybersäkerhet syns tydligt i Advenicas nettoomsättning som mellan 2018 och 2021 ökade med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 19,5% till 101,3 Mkr. Bolaget erbjuder unika cybersäkerhetslösningar som skyddar kritiska data vid överföring mellan datorer och nätverk. Den egna VPN-teknologin har EU-godkännande på högsta säkerhetsnivå och produkterna används sedan länge för att kommunicera hemlighetsklassad information.
Därmed är erbjudandet väl lämpat för användning inom försvarssektorn, myndigheter och verksamheter inom kritisk infrastruktur. Just försvarssidan har sedan länge varit medveten om de stora riskerna för samhällskritisk information och bygger kontinuerligt ut sitt cyberförsvar. Det har lett till ett flertal betydande order till Advenica under 2021.
Vd Marie Bengtsson ser dessutom en allt större möjlighet att nå ut till företag inom ”vanliga” sektorer, då även dessa drabbas i allt större utsträckning av cyberattacker och incidenter. Samtidigt skärps lagstiftningen kring cybersäkerhet och sedan 2018 finns det ett EU-direktiv som berör verksamheter inom energiproduktion och -distribution, dricksvattenförsörjning, transporter, bank, finansmarknad, hälso- och sjukvård mm. Samma år infördes dessutom dataskyddsförordningen GDPR för att förbättra hanteringen av personuppgifter och för att stärka den enskilde individens rättigheter vad gäller personlig integritet.
Advenicas intäktsmodell består av intäkter från såväl hård- och mjukvaruleveranser som från tjänsteförsäljning (44% av nettoomsättningen 2021). Dessa tjänsteintäkter består huvudsakligen av intäkter från löpande underhållsavtal men även från andra tjänster såsom analyser och kundanpassad utveckling. Geografiskt finns merparten av kunderna i Sverige, Finland och Österrike samt närliggande länder.
Trots den goda tillväxttakten har omsättningen hittills inte nått en tillräckligt hög nivå för att täcka kostnadsmassan och rörelseresultatet (EBIT) för helåret 2021 landade på -15,5 Mkr. Även här går trenden förvisso åt rätt håll men faktum kvarstår att bolaget fortfarande är beroende av regelbundna kapitaltillskott från ägarna. Ledningen är dessutom tydlig med att man måste utöka utvecklingsavdelningen genom att rekrytera rätt kompetens, för att även fortsättningsvis ligga i framkant vad gäller produkter och lösningar.
Den senaste nyemissionen genomfördes förra juni och tillförde cirka 26 Mkr till balansräkningen. Vid slutet av december hade man 22,1 Mkr i likvida medel, samt en beviljad och outnyttjad checkräkningskredit på 5 Mkr. Det borde räcka några kvartal till men även om vi räknar med fortsatt god omsättningstillväxt lär det behövas ytterligare finansiering framöver.
Nyhetsflödet har i alla fall varit positivt även så här långt i år, däribland en ny order från en svensk myndighet till ett värde på 30 Mkr. Leveransen påbörjades omgående i slutet av april och ska sedan ske löpande fram till Q3 2024. Intressant är även det nya samarbetet med Axis Communications som nu öppnar dörren för att utveckla skräddarsydda säkerhetslösningar för kunder inom övervakningsnätverk.
Aktien har en mycket stark period bakom sig och börsvärdet har rusat med dryga 130% på ett år till omkring 450 Mkr. Justerat för nettokassan motsvarar det cirka 3,7x förväntade nettoomsättningen i år (EV/Sales), om vi räknar med en tillväxttakt kring 20%. Givet den starka medvinden på efterfrågesidan och den bevisade kvalitén av bolagets lösningar, ser vi goda chanser att man kommer nå tillräckligt stora volymer för att bli lönsamt nästa år. På minussidan väger risken för ytterligare utspädning, men aktien är icke desto mindre värd en chans.