Alcadon - Något sämre än väntat
I början av maj i år höjde vi rekommendationen i First North-noterade Alcadon till Köp från tidigare Avvakta/Behåll.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1823 (4 november 2020)
ALCA | First North | 25,5 kr | KÖP
Bidragande till detta var förutom en längre tids svag kursutveckling, även ett ökat marknadsintresse för stabil och tillförlitlig digital infrastruktur i spåren av coronapandemin. Med ett riktigt starkt Q2-resultat som publicerades i augusti tycktes därefter vändningen för aktien vara bekräftad, inte minst som bolaget under andra halvåret skulle möta relativt enkla jämförelsekvartal.
I stort sett blev också kursutvecklingen initialt den vi hoppades på. Aktien är i dagsläget upp närmare 50% från köptillfället och var som mest upp 85% i slutet av september då man med avslut över 30 kronors strecket stundtals nästan snuddade vid riktkursen på 32 kr. Tyvärr blev inte Q3-rapporten riktigt vad vi hoppades på, vilket i kombination med nuvarande svaghet på börsen har gjort att aktien har tappat 15–20% från toppen.
Nettoomsättningen minskade i kvartalet med 6,6% till 95,1 Mkr (101,8), vilket var oväntat svagt även om nedgången justerat för valutaeffekter var mer måttliga 1,6%. Dels var fjolårets jämförelsekvartal riktigt svagt i sig, dels var nedgången större än i innevarande års Q2 (-2,9 %) som borde ha varit ett kvartal som påverkades i högre grad av covid-19.
Även om marknaden överlag var stabil fanns viss tveksamhet till investeringar inom bostadsnät där det har funnits förskjutningar av byggnadsprojekt på grund av pandemin, men även försenade projektstarter inom andra områden. Bolaget har tidvis i kvartalet även haft problem med leveranser beroende på uppförandet av ett nytt centrallager i Västberga som ersätter tre tidigare lager i Sverige. Detta har bidragit till en lagerutbyggnad som har försämrat kassaflödet. Dessa problem bör dock vara övergående och lagernivån bör snarare kunna reduceras när logistiken blir mer effektiv.
En besvikelse var även resultatutvecklingen i kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades visserligen med nästan 30% till 6,7 Mkr (5,2), trots att kvartalet belastades av engångskostnader kopplade till centrallagerflytten på 0,6 Mkr. Vi hade dock räknat med ett resultat uppåt minst 10 Mkr då motsvarande kvartal ifjol som sagt var svagt. Nu stannade rörelsemarginalen på 7,0% (5,1), och skulle ha varit 7,7% justerat för engångsposten. Vi hade hoppats på en marginal uppåt 10–12% då den justerade marginalen i Q2 var 12,7% (rapporterad marginal var 13,4%). Vinsten per aktie i Q3 blev 0,24 kr (0,19) och kan efter nio månader av året summeras till 1,35 kr (0,97).
Med facit i form av Q3-rapporten tycks det tydligt att pandemin fortfarande i viss mån påverkar bolagets marknad med delvis förskjutna projekt och viss osäkerhet i slutkundsledet inom flera segment. På lite längre sikt är ändå trenden glasklart positiv med förändrade konsumtions- och arbetsmönster som gynnar ökad digitalisering. Därtill kommer även ett tryck att bygga ut nätverkskapacitet i takt med att exempelvis 5G går mot utrullning. Detta får negativa effekter kortsiktigt samtidigt som de långsiktiga utsikterna fortsatt är goda.
Vi sänker nu prognoserna något både i år och nästa år men tycker nog efter nedgången på rapporten att aktien ändå är värd att äga. Vinsten per aktie för innevarande år ser nu ut att hamna kring 1,80–1,90 kr och vi tror att densamma kan öka mot cirka 2,40 kr nästa år. Då är inte P/E-talet högre än cirka 10. Företaget ser därmed ändå ut att öka vinst per aktie med mer än 50% i år och åtminstone 30% nästa år. Tillväxten bör också vara tillbaka senast 2021 med support från bredbandspengar (2 miljarder) från svenska staten och stora investeringsbehov i både Sverige och Norge.
Vi behåller köprekommendationen och anser att aktien har tappat för mycket efter rapporten. Med ökad osäkerhet kring coronapandemin sänker vi dock riktkursen till 30 kr (32). Intressant är att Investmentbolaget Spiltan nyligen ökade ägandet i Alcadon från 6,2% till 11,5%.