Allgon - Återhämtning andra halvåret

Det industriella trådlösa kommunikationsföretaget Allgon har varit en mycket svajig investering sedan vi satte köp på aktien i september för ungefär ett år sedan. Aktien som då stod i 7,44 kr steg därefter på mindre än tre månader med mer än 50% då aktien också passerade dåvarande riktkursen på 11 kr.

Allgon terhmtning andra halvret

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1808 (9 september 2020)

ALLG | First North | 9,12 kr | KÖP

Vid en påföljande uppföljning i december spände vi sen bågen ytterligare en bit och höjde riktkursen till 13 kr. Dit hann aldrig aktien innan Covid-19 pandemin slog till och sparkade undan benen för bolaget under vårens ras. Som sämst noterades aktien under våren i 5,50 kr, vilket var en halvering av kursen från årsskiftet. Sedan dess har den repat sig men handlas fortfarande ner cirka 20% på året.

Annons

Ett par kvartal har presenterats sedan dess, varav Q1 var klart godkänt, om än med svaga utsikter avseende Q2. Därefter har även Q2 kommit in och kan nog i första hand sägas ha varit bättre än befarat, vilket kan ses i att aktien har stigit med cirka 15% sedan dess. Nettoomsättningen minskade till 109,1 Mkr (128,8), vilket innebar en minskning med 15,3% jämfört med motsvarande period i fjol justerat för försäljningen i våras av Satmission. Det var bättre än väntat då Allgon i Q1 såg indikationer på ett försäljningstapp på uppemot 25%, åtminstone i april.

Enligt bolaget såg man nu istället en botten i efterfrågan den 27 april och har sedan dess sett en bred återhämtning. Steg för steg har marknaden återgått till det normala under maj och juni som därefter har fortsatt även i juli och augusti. Bland olika branscher är det inom fordon man noterar en långsammare återhämtning.

Man har även fortsatt renodlingen mot enbart industriell radiostyrning som stod för 96,1 Mkr av kvartalets omsättning, eller 88,1% av den totala omsättningen för kvarvarande verksamhet. Målsättningen är att tre bolag ska ha avvecklats från koncernen i år och att radiostyrning ska stå för mer än 90% av omsättningen. Satmission har redan sålts och under Q2 har avvecklingen av IIox påbörjats. Kvarvarande bolag utanför Radiostyrning för Allgon efter renodlingen är antennbolaget Smarteq som fokuserar på samhällskritisk infrastruktur som elmätare, laddstolpar etc. Bolaget ökade under Q2 omsättningen med 16%.

Resultatutvecklingen i kvartalet antyder bra kostnadskontroll och att bolaget lyckades dra ner produktionen snabbt i början av krisen. Rörelseresultatet före av och nedskrivningar (Ebitda) blev 13,8 Mkr (20,8), motsvarande en marginal på 12,7% (16,1). Själva rörelseresultatet blev dock -20,9 Mkr (14,2) men belastades då av nedskrivningen av IIox med -27,1 Mkr, och skulle annars ha varit 6,2 Mkr, med en marginal på 5,7%, vilket även det är godkänt under rådande förutsättningar även om personalkostnaderna hölls nere av ersättning för korttidspermittering med 2,5 Mkr. Kassaflödet för den löpande verksamheten var positiva 17,1 Mkr (21,2).  

Sammantaget tycker vi att Q2 var positivt under rådande osäkerhet. Antalet korttidspermitterade medarbetare har successivt minskat under kvartalet och under hösten har man börjat rekrytera igen. Verksamheten med radiostyrning och även Smarteq tycks också vara på relativt robusta marknader utan större coronapåverkan.

Efter renodlingen kommer Allgon även att vara ett mindre spretigt bolag, vilket borde leda till ökad lönsamhet framöver. Man har även goda chanser att expandera till nya marknader endera organiskt eller via förvärv då marknaden inom radiostyrning är fragmenterad. Allgon är världens femte största bolag i sektorn.

Värderingen är naturligtvis svårbedömd då framtiden är svår att sia om. Innevarande år blir totalt sett ingen höjdare men redan nästa år kan vinsten per aktie hamna kring 0,50–0,60 kr, vilket ger p/e-tal kring 15–16. Det avskräcker knappast med bolagets goda utsikter på lång sikt. Riktkursen på 13 kr var innan coronapandemin och känns kanske svår att uppnå på 3–6 månaders sikt. Uppåt 11-12 kr tror vi dock inte är omöjligt och 11 kr blir därmed ny riktkurs. Vi rekommenderar fortsatt köp även om vi vill betona att risken är hög.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-09-11 13:07:00
Ändrad 2024-11-13 08:03:51