Ambea – Fokus på marginalen

De noterade omsorgsbolagen har redovisat solida Q2-rapporter trots annorlunda förutsättningar. Kvartalet präglades i stor grad av den pågående coronapandemin.

Ambea Fokus p marginalen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1803 (23 augusti 2020)

AMBEA | Mid Cap | 57,5 kr | KÖP

Påverkan på Ambeas verksamhet i Danmark och Norge har endast varit marginella och i Sverige är det främst Vardaga som har drabbats. Alla Ambeas äldreboenden är nu fria från smitta. Mot slutet av kvartalet stabiliserades situationen i företagets verksamheter.

Annons

Stöd som funnits i de tre länderna där man bedriver verksamhet har minskat de negativa finansiella effekterna i Q2. Omsättningen i kvartalet uppgick till 2 776 Mkr. Jämfört med samma kvartal föregående år minskade omsättningen med 4%, vilket främst förklaras av avslutade entreprenadkontrakt inom Stendi och Vardaga. Organiskt uppgick tillväxten till -3%. Rörelseresultatet förbättrades däremot rejält och steg till 136 Mkr (83). Coronasituationens påverkan på omsättning och resultat bedöms ha uppgått till omkring -80 Mkr respektive -25 Mkr under Q2.

Vardagas öppningstakt fortsätter att vara hög, vilket i kombination med en lägre inflyttningstakt på grund av coronapandemin innebär längre tid för att nå full beläggning på nya enheter. I juli var inflyttningstakten tillbaka på en mer normal nivå. Under kvartalet öppnade Vardaga tre äldreboenden om sammanlagt 217 bäddar och Nytida öppnade fyra gruppbostäder och en daglig verksamhet med totalt 70 bäddar och platser. Positivt är att resultaten från det marginalförstärkande arbetet med att införa Vardagas verksamhetskoncept i förvärvade Aleris Omsorg-verksamheter delvis kompenserar för den minskade beläggningen.

Nytidas (stöd till individer och familj) marginal stärktes jämfört med föregående år till följd av synergirealisering och stödåtgärder från myndigheterna relaterat till coronasituationen. Altidens resultat belastades av lägre lönsamhet inom hemtjänst och ökade kostnader för en förstärkt organisation förberedd för framtida tillväxt. Speciellt i Norge visar verksamheten på en bra utveckling vad det gäller lönsamheten.

Pandemin bedöms ha en fortsatt negativ påverkan på Ambeas verksamheter även under Q3. Ledningens bedömning är att omsättningen kommer påverkas negativt med 70–80 Mkr och resultatet med 50–60 Mkr. Det beror främst på en lägre beläggning inom Vardaga samt att man räknar med mindre olika statliga stöd i Q3 jämfört med Q2.

Osäkerheten kring hur snabbt bolaget kommer tillbaka till normala beläggningsnivåer inom äldreomsorgen är fortsatt stor. Ledningen har dragit igång sparåtgärder som väntas leda till sänkta årskostnader på 30 Mkr.

Det som talar för Ambea och andra omsorgsbolag är en demografi som innebär alltfler äldre personer i Norden i kombination med högre marknadsandel för privata bolag. På nästa års vinstprognos handlas Ambea till ett P/E-tal kring 11, vilket vi anser är attraktivt. Avgörande är att bolaget lyckas närma sig sin målsättning att lyfta rörelsemarginalen mot tidigare nivåer. Detta har dock försenats något på grund av pandemins framfart. För att förbättra marginalen vill man på sikt gå från entreprenadupplägg till inrättningar i egen regi.

Vår syn på bolaget förblir intakt och såväl köprekommendationen som riktkurs om 75 kr lämnas oförändrade.

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2020-08-24 12:19:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:33