Ambea – Ökade kostnader på kort sikt
Stockholmsbörsens omsorgsbolag har haft en dyster kursutveckling de senaste åren. Detta trots att de långsiktiga tillväxtförutsättningarna för sektorn borde vara positiva när allt mer fokus läggs på ytterligare pengar till vård och omsorg.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1787 (20 maj 2020)
AMBEA | Mid Cap | 52,5 kr | KÖP
Den nordiska omsorgsmarknaden uppgår till cirka 650 Mdr kr med en årlig tillväxt på 3-4%. I Sverige drivs runt 20% av äldreomsorgen i privat regi medan resten sköts av kommunerna. Andelen är liknande i Danmark och Norge men dubbelt så stor i Finland. Större privata aktörer uppges kunna bedriva en mer kostnadseffektiv omsorg med bättre administration och ledning. Huruvida det även gäller kvalitén återstår förstås att se när effekterna av den nu pågående pandemin kan utredas framöver.
Teckningskursen i Ambeas fall i mars 2017 sattes till 72 kronor per aktie. Någon större hit har aktien inte varit då kursen har sjunkit med 25-30% sedan dess. Det är avsevärt sämre än Stockholmsbörsens utveckling. Finns det då något som indikerar att gapet kan täppas till framöver?
Ja, vi tror faktiskt det. Under det gångna kvartalet ökade koncernen omsättningen med drygt 12% till 2 811 Mkr (2 516), vilket var marginellt under förväntningarna. Ökningen beror på förvärvet av Aleris Omsorg, organiskt var tillväxten 0%. EBITA-resultatet nära på dubblades däremot och uppgick till 173 Mkr (90), med en EBITA-marginal på 6,2% (3,6). Resultat per aktie hamnade på 0,65 kr (0,13). Då skall man också påpeka att lönsamhetsproblem på den norska marknaden fortsatte att tynga och bidrog med engångskostnader på 14 Mkr. Ledningen har dragit igång sparåtgärder som väntas leda till sänkta årskostnader på 30 Mkr. Arbetet fortsätter med att höja lönsamheten från dagens marginaler på 6% till tidigare nivåer på runt 9 %.
På kort sikt torde dock utgifterna för omsorgsbolagen sammantaget ändå öka beroende på stora inköp av skyddsutrustning samt en stor sjukfrånvaro. Dessa båda faktorer påverkade resultatet med 5 Mkr i Q1. I det nuvarande kvartalet spås påverkan uppgå till 40-60 Mkr. Dessutom räknar man med att omsättningen minskar med 3 % då inflyttningstakten i äldreomsorgen väntas bli lägre än normalt. Äldreboenden svarar för runt en tredjedel av Ambeas omsättning och dessa påverkas mest av covid-19.
Verksamhetsområdet Nytida (stöd till individer och familj) var den största positiva överraskningen i Q1 med ökade marginaler tack vare högre synergier och effektivitetsåtgärder kopplade till Aleris-förvärvet. Altiden, som är Danmarks största privata omsorgsaktör med verksamhet inom äldreomsorg, hemtjänst, rehabilitering och funktionsnedsättning, belastades av ökade kostnader för en förstärkt organisation förberedd för framtida tillväxt. Klara (bemanning inom vård och omsorg) uppvisade under kvartalet en ökande marginal jämfört med föregående år, främst drivet av fortsatt god efterfrågan på abonnemangstjänsten för ambulerande sjuksköterskepatruller.
På våra något sänkta prognoser för innevarande år handlas Ambea till P/E-tal motsvarande 13,5x för årets vinst och 11x för 2021. Det ser vi som attraktivt med tanke på solida underliggande marknadstrender. På kort sikt kommer Covid-19-pandemin att leda till högre kostnader, i synnerhet inom äldrevården till följd av ökad sjukfrånvaro, ökad användning av skyddsutrustning samt lägre beläggning. Den nuvarande situationen kommer även att fördröja återhämtningen i Norge.
Det som talar för Ambea och andra omsorgsbolag är en demografi som innebär alltfler äldre personer i Norden i kombination med högre marknadsandel för privata bolag. Normalt sett påverkas inte omsorgsbolagen av konjunkturutvecklingen utan kvalitet blir den avgörande aspekten. Avgörande är som vi tidigare skrivit att Ambea lyckas närma sig sin målsättning att lyfta rörelsemarginalen mot tidigare nivåer. Vi sänker riktkursen till 75 kr (80) beroende på lägre estimat på grund av ökade kostnader. Köprekommendationen upprepas däremot.