AQ Group - Närmar sig intressanta nivåer
Verkstadsföretaget AQ Group var länge en av våra favoritaktier och har under årens lopp funnits åtskilliga gånger på Top Picks och även i Referensportföljen. Den positiva inställningen till aktien som på den tiden handlades på Aktietorget (nuvarande Spotlight) var också stundtals mycket lyckosam då aktien mellan 2012 och 2017 ungefärligen femdubblades i kurs, vilket bidrog till att vi gjorde ett stort antal lyckade inhopp i aktien.
AQ| Mid Cap | 145 kr
Sedan noteringen på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista i början av 2017 har vi dock varit mer skeptiska till företaget och anledningen till detta är att aktien inför och efter noteringen ersatte en nästan konstant låg värdering med en betydligt högre sådan. Från p/e-tal som oftast var en bra bit under och sällan över 10 under åren 2001-2015 handlades aktien inför och framförallt efter noteringen snarare till multiplar kring 15 och stundtals uppåt höga 20. Sedan mer än ett år tillbaka har vi därför haft en neutral inställning till företaget.
Den skeptiska synen på aktiens värdering har med facit i hand också visat sig vara rätt och rimlig då företaget det senaste året inte har orkat hålla den tidigare så imponerande resultatutvecklingen uppe på riktigt samma sätt som tidigare. Aktiekursen har också kommit ner betydligt jämfört med nivåerna efter noteringen. Bara från årsskiftet i år är nedgången nästan 35% och sett över den senaste 12-månadersperioden är den faktiskt närmare 40%. Det innebär att vi tycker att aktien återigen börjar bli lite småintressant och att det luktar köpläge.
Årets Q3 var faktiskt ett steg i rätt riktning om man justerar för jämförelsestörande poster. I kvartalet ökade omsättningen med 23% till 1 137 Mkr (923), vilket var den högsta tillväxttakten sedan motsvarande kvartal ifjol då omsättningen steg 28,5%. Även om vi bara ser till den organiska tillväxten som var 8,7% så var Q3 årets bästa kvartal och ett lyft från Q2:a 2,3%.
Utöver detta växte AQ i kvartalet med 9,9% via förvärv och 4,6% via valutaeffekter. I april förvärvade AQ Mecanova OY i Finland med verksamhet även i Estland och i maj förvärvades B3CG:s bolag i USA och Kanada som ger bolaget en plattform för expansion i Nordamerika. Förvärvet skedde dessutom i samråd med en av bolagets största globala kunder. För hela niomånadersperioden var tillväxten 14,9% varav organisk tillväxt var 5,7%, tillväxt från förvärv på 6% och valutaeffekter på 3,2%.
Även resultatmässigt bjöd Q3 på en tydlig förbättring, åtminstone justerat. Rörelseresultatet blev 22 Mkr (64) men minskningen berodde då huvudsakligen på kostnader av engångskaraktär om 66 Mkr från konkursen i Segerström & Svensson som lämnades in i augusti. Justerat för denna extraordinära kostnad hade resultatet istället varit 88 Mkr (64), motsvarande en rörelsemarginal på 7,7% (6,9).
Justerat hade det därmed varit den bästa marginalen i ett enskilt kvartal sedan i början av 2017. Värt att notera är också att bolagets mål avseende rörelsemarginalen är 8%, och således inte lång bort. För hela niomånadersperioden blev rörelseresultatet 151 Mkr (225), motsvarande en marginal på 4,4% (7,5). Justerat för ovanstående extraordinära kostnader hade marginalen varit 6,3%. Trots två nya förvärv är också bolagets balansräkning stark med en nettoskuld på måttliga 340 Mkr.
Vi tycker att AQ känns mer intressanta nu än på länge. Bolaget har varit nere i en svacka och ser ut att vara på väg tillbaka. Främsta risken är väl om inte bolaget hinner få till vändningen innan en konjunkturavmattning tar vid, och då finns förmodligen inte mycket att hämta i aktien. Tuffar konjunkturen på ytterligare en tid så bör dock resultatet kunna stärkas rejält nästa år.
På årets ojusterade vinst per aktie är nog p/e-talet omkring 17, men skulle justerat vara neråt 14. Nästa år, om marginalen når 6,5%, bör p/e-talet hamna kring 11-12 efter schablonskatt. Det räcker inte riktigt i dagsläget för att ge en köprekommendation, dels då konjunkturutsikterna känns osäkra, dels då många andra aktier också har kommit ner i pris. AQ Group är dock numera värda att hålla ögonen på igen, då värderingen återigen känns attraktiv. Riktkursen sätts till 160 kr.