Är raset över för VNV Global? Rabatten kan uppgå till närmare 60%

Vi har goda erfarenheter av investmentbolaget VNV Global. De senaste två gångerna vi köpstämplade aktien fick vi bra utdelning på relativ kort tid och riktkursen överträffades med bra marginal.

VNV Global Ar raset over

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1961 (12 juni 2022)

VNV | Mid Cap | 32,66 kr | Chans

Sedan toppen i november har aktien dock i det närmaste slaktats då cirka 75% av börsvärdet har försvunnit.

Inriktningen på tech- och tillväxtbolag är nog den främsta förklaringen bakom raset, men vissa placerare har sannolikt även låtit sig lura av de tidigare kopplingarna till Ryssland. I och med den mycket framgångsrika försäljningen av ”Blocket”-kopian Avito år 2019 har exponeringen mot Öst, emellertid, minskat dramatiskt och i slutet av mars utgjorde innehaven i företag med huvudsaklig verksamhet i Ryssland och Ukraina endast 0,5% av bolagets totala investeringsportfölj.

Rent generellt letar ledningen kring vd Per Brilioth efter verksamheter med nätverkseffekter, vilket innebär att produkten blir bättre för varje ny användare. Portföljen består idag av cirka 70 företag, varav de fyra största stod för nästan hälften av värdet vid slutet av mars. Till skillnad från aktiekursen har bolagets substansvärde (NAV) sjunkit med relativ modesta 16% under Q1 och angavs då till 1,17 miljarder usd.  

Tech-raset har dock fortsatt sedan dess och de börsnoterade innehaven Babylon och Swvl har tappat ytterligare runt 60% respektive 50%. Babylon har hittills varit näst störst i portföljen storleksmässigt med en andel på 12%. SPAC-noteringen ifjol blev dock ett fiasko, trots att bolaget nyligen rapporterade en omsättningstillväxt på över 250% i Q1. Dessutom höjde man omsättningsprognosen för helåret 2022 till 1 miljard usd, från tidigare 0,9 -1 miljarder, samtidigt som den justerade EBITDA-förlusten förväntas minska.

Den allmänna misstron mot SPAC-bolag och förlustgenererande tillväxtbolag är dock stor för tillfället, och det gjorde saken inte bättre att det dumpades stora volymer i slutet av april när lock-up perioden upphörde. I grunden framstår Babylon, emellertid, som välpositionerat för att dra nytta av den snabbt växande marknaden för digital hälsovård.

VNV:s numera största innehav, elscooteruthyraren Voi, är fortfarande onoterad och man använder istället den senaste transaktionen som värderingsverktyg, vilket dessutom stöds av olika modelleringar. Den operationella utvecklingen av Voi är mycket stark där årets Q1 var det starkaste kvartalet någonsin, med en tillväxt om 140% jämfört med motsvarande period föregående år. För helåret 2022 räknar Voi:s ledning med en fördubbling av fjolårets 930 Mkr, enligt uppgifter från DI Digital.

Med en närvaro i fler än 70 städer i 11 länder är man den operatör med högst reglerad marknadsandel i Europa. Elscooter-branschen har ett blandat rykte och det är av yttersta vikt att vara en ansvarstagande aktör för att få en licens i attraktiva städer. Här utmärker sig Voi, vilket bl.a. syns i att man nyligen vann det prestigefulla anbudet i Oslo, som anses vara den bästa elscooter-marknaden i världen när det gäller adoption, turer per scooter och dag och därmed också lönsamhet. Här fick man hela 20% högre poäng än genomsnittet av de fem bästa konkurrenterna.

Sammanlagt står kategorin Transport för nästan hälften av VNV:s portfölj just nu, cirka en fjärdedel av innehaven är marknadsplatser av olika slag och runt 17% är aktiva inom digital hälsa. Under Q1 investerade man totalt 60,4 Musd, varav 20 Musd gick till Wasoko, 7,9 Musd till Breadfast och 5,9 Musd till HousingAnywhere.

Det sistnämnda av de omnämnda bolagen är Europas ledande Airbnb för medel- och långtidsuthyrning där den nuvarande adresserbara marknaden (TAM) sägs vara värd 28 miljarder euro, med ytterligare 19 miljarder euro i förvaltnings- och betalningsmöjligheter. Plattformen hjälper studenter och utlandsbaserad arbetskraft att hyra rum eller lägenheter från hyresvärdar och fastighetsförvaltare, och har redan fler än 10 miljoner användare.

Det finns fler spännande innehav som skulle vara värda att belysa närmare och den operationella utvecklingen i de flesta av dem är god. Samtidigt är realiteten att centralbankerna behöver strama åt penningpolitiken för att få bukt med den höga inflationen. Det är per definition dåligt för tillgångar med lång löptid, som t.ex. tillväxtaktier, eftersom de framtida kassaflödena diskonteras med en högre räntesats.

Amerikanska Nasdaq Composite index har tappat ytterligare omkring 15% sedan sista mars, vilket givetvis kommer pressa VNV:s NAV, då delar av portföljen värderas med hjälp av multiplar från listade jämförelsebolag. Två av de totalt tre noterade innehaven har dessutom sjunkit betydligt mer än marknaden i snitt, medan den tredje, svenska Hemnet, är svagt på plus.

En grov beräkning indikerar att NAV:n kan ha sjunkit med omkring 20% sedan slutet av mars, även om det är svårt för utomstående att modellera dessa rörelser. Bolaget har dessutom makulerat sammanlagt 1,5 miljoner återköpta aktier under maj, medan dollarn har stärkts med 5% mot svenska kronan. Vår gissning är därför att NAV per aktie ligger runt 75 – 80 kr för tillfället. Det kan jämföras med dagens aktiekurs kring 34 kr, vilket alltså innebär en rabatt på nära 60%.

För den som tål den höga volatiliteten bör den finnas en fin uppsida på sikt. Något regelrätt köpråd blir det dock inte. I nuvarande osäkra börsklimat lämpar sig aktien främst för den spekulative placerare.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-06-17 09:12:00
Ändrad 2024-11-13 09:35:57