Astra Zeneca – superspännande pipeline

Läkemedelsbolaget AstraZeneca hörde till kursvinnarna under det utmanande börsåret 2022.

Astra Zeneca superspannande pipeline

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2017 (15 februari 2023)

AZN | Large Cap | 1450,5 kr | KÖP

Möjligtvis var det också därför som kursen sjönk under januari när det mesta i övrigt upplevde någon form av renässans. För efter att ha noterat All Time High tidigt på året (10/1) har kursen bara några veckor senare sjunkit med 13-14% som mest. En minst sagt ovanlig och oväntad rörelse när den kommer från en toppnotering som onekligen skapade viss oro kring vad som skulle förmedlas i bokslutet i början på februari.

När rapporten väl publicerades var den dock i linje med de förhållandevis höga förväntningarna. Omsättningen i Q4 som summerades till 11,2 miljarder usd hamnade förvisso något under förväntade 11,3 men avvikelsen får anses ha varit marginell. Den justerade vinsten (core eps) om 1,38 usd blev däremot en bit högre än marknadens estimat om 1,33 usd. Samtidigt får man ändå påpeka att det var ca 17% lägre än under Q3 vilket till viss del beror på säsongsmässig svaghet i Kina som dessutom brottades med en hel del covidrelaterad problematik. 

Tittar man på helårssiffrorna landade den totala omsättningen på 44,3 miljarder usd vilket var en ökning om 25% jämfört med året innan. Den justerade vinstnivån per aktie summerades till 6,66 usd, en ökning om 33%. Styrelsen föreslår en utdelning om sammanlagt 2,90 usd.

Ett frågetecken inför 2023 var hur covidrelaterade terapier kommer att utvecklas. Detta då en väldigt uppmärksammad analys gjorde gällande att tappet i försäljningen skulle medföra bortfall av flera miljarder usd, en syn som sedermera förstärktes av att amerikanska FDA pausade godkännandet för Astra Zenecas läkemedel som inte tycktes vara särskilt effektiv mot de olika mutationer som dominerar på den amerikanska marknaden idag.

Ledningen för Astra Zeneca bekräftar att man ser substantiell nedgång för covidrelaterade preparat. VD Pascal Soirot betonar dock att man inte står och faller med covidläkemedlens försäljning. Den övriga försäljningen uppges nämligen öka med 12-13% till viss del drivet av återhämtningen i Kina där försäljningen för flera läkemedel har varit svagare under 2022.

Det som ger stöd till ovan nämnda påstående är det faktum att det svensk-brittiska läkemedelsbolaget har en minst sagt diger pipeline av redan pågående studier och planerar därtill att initiera drygt 30 fas III-studier under 2023 där 10 av dem uppges ha potential att leverera en toppårsförsäljning på över en miljard dollar dvs nå s.k. ”block buster” status. För att sätta saker och ting i sin rätta kontext kan nämnas att det är ungefär lika många som man har idag.

Tittar vi på värderingen är den förstås inte lika attraktiv som den var inför 2022 då vi fattade tycke för aktien då den befann sig på tresiffriga kursnivåer. Detta dels eftersom aktien har stigit kraftigt sedan dess, dels då vinsttillväxten av allt att döma kommer växla ned en aning. För 2023 förväntar sig bolaget att core eps växer med 8-12% (höga ensiffriga tal till låga tvåsiffriga tal) vilket förstås kan tyckas lågt om man jämför med 2022:s dryga 30%. Jämför man istället med övriga börsbolag är det däremot inte alls illa. Dessutom är chansen också god att vinsten fortsätter öka i ungefär samma takt även 2024 alldeles oavsett hur konjunkturen kan tänkas utvecklas.

Givet nuvarande valutakurs (usd/sek ca 10,35) motsvarar årets vinstprognos ca 75 kr per aktie medan nästa års dito landar uppåt 83 kr per aktie. Tillkommer gör även utdelning som i år föreslås bli drygt 30 kr per aktie och troligtvis minst lika mycket året därpå (lite beroende på valutakursernas utveckling förstås). Sammantaget innebär det att P/e-talet landar omkring 19 respektive 17 för i år och nästa år. Det är inte utmanande vare sig i jämförelse med branschen (motsvarande multiplar för danska Novo Nordisk ligger på 32 respektive 28), tidigare historik eller tillväxtutsikterna framåt. Bolagets extremt starka marknadsposition på onkologi och hjärt-och kärlområdet borde tvärtom kunna betinga viss premie i vårt tycke.

Det är mot bakgrund av ovanstående som vi menar att aktien alltjämt är värd att äga även om uppsidan uppenbarligen har krympt. I samband med senaste analysuppdatering angavs riktkursen för aktien till kursintervallet 1550-1600 kr. Applicerar man ett p/e tal på ca 20 på den förväntade vinstnivån för 2024 som ju bör vara värderingsgrundande i slutet på detta år, får man fram ca 1 650. Det handlar förvisso om en premievärdering mot börsmarknaden generellt men en berättigad sådan givet bolagets konjunkturstabila utsikter. Eftersom nämnda värdering bygger på nuvarande valutaförhållanden väljer vi att nöja oss med att fastslå riktkursen till 1 600 kronor tills vidare. Som många andra noterar vi nämligen att dollarn har börjat visa en del urtoppningstendenser (observera dock att valutaprognoser är notoriskt svåra att göra).

astra analysgraf

NASDAQ Stockholm
AZN
Sektor
Läkemedel
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
AstraZeneca – Global ledare inom läkemedelsindustrin

AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-02-16 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:15:46