Astra Zeneca – svår att ogilla

Det är nu närmare ett år sedan som vi senast tittade på läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Vid det läget var vi tydligt optimistiska och såg minst 20-procentig uppsida.

Astra Zeneca svar att ogilla

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1974 (24 augusti 2022)

AZN | Large Cap | 1423 kr | NEUTRAL

En bedömning som vi inte på något sätt behöver skämmas för idag. För medan Stockholmsbörsen har backat ca 10-15% sedan dess är Astras kurs drygt 40% högre. En utklassningsseger med andra ord.

Det bör förstås påpekas att den starka kursutvecklingen inte enbart beror på den starka operationella utvecklingen. En tydligt bidragande faktor är förstås även aktiens defensiva kvaliteter. I tider då börsläget har blivit allt mer osäkert söker sig många placerare/förvaltare mot säkrare hamnar. Läkemedelsbolagen är klassiska sådana och i Astra Zenecas fall ackompanjeras det av sektorns starkaste omsättnings- och vinsttillväxt.

I Q2 som redovisades för ett par veckor sedan levererade bolaget tillväxttakt om 37% vilket var högre än marknadens förväntningar. Där och då surade dock marknadsaktörerna (aktien sjönk på rapportdagen) över att avvikelsen främst berodde på äldre läkemedel samt Covid-19 vaccin. Den justerade vinsten per aktie (core EPS) redovisades till 1,72 usd vilket innebär att halvårsmotsvarigheten hamnade på 3,61 usd. Det var klart bättre än förväntningarna men berodde i stor utsträckning på det faktum att den redovisade skattesatsen som legat kring 15%. För helåret förväntar man sig alltjämt an skattekostnad på 18-22%.

Annons

I samband med rapporten höjde VD Pascal Soriot guidningen för intäktsutvecklingen från tidigare knappa 20% till drygt 20%. Anledningen till höjningen uppgavs vara stark försäljning av Covid-19 relaterade vaccin och läkemedel. Uppjusteringen till trots förväntar han sig att vinsten för året landar i det tidigare guidade intervallet (+25-29%) vilket torde innebära ca 6,70 usd per aktie. Förklaringen är att man avser att återinvestera dessa medel i FoU till följd av ökat kostnadsbehov som en konsekvens av positiva studieutfall från forskningen (ju längre studierna når i utvecklingen desto större tenderar kostnaderna att bli). Här kan det dock finnas möjlighet för uppjusterad guidning i samband med Q3-rapporten.

Bland övriga positiva för aktieägarna besked fanns att kvartalsutdelningen som betalas ut i september höjs till 0,93 usd (0,90). Bolaget meddelade dessutom att man utsett Michel Demaré till ny styrelseordförande som kommer att ersätta Leif Johansson på bolagsstämman i april 2023. Därmed har osäkerheten kring vem som tillträder posten avtagit.

Den oerhört starka marknadspositionen inom främst onkologi gör att vi har väldigt svårt att ogilla Astra Zeneca som äntligen ser ut skörda frukterna från tidigare arbete med egen forskning samt förvärv. Under nästa år förväntas många fas III studieresultat som mycket väl kan bli till kommande kurstriggers (på gott och ont förstås). Företaget har en tydlig tillväxtagenda (tvåsiffrig tillväxttakt fram till 2025) och därmed även goda förutsättningar för stark vinsttillväxt under de kommande åren.

Skall man hitta något negativt så är det antagligen det oerhört starka sentimentet kring aktien. De allra flesta bedömare betraktar idag aktien som köpvärd vilket inte alls var fallet för 1-1,5 år sedan då negativa vaccinnyheter tyngde sentimentet. Kursutvecklingen (+35% bara i år) talar här sitt tydliga språk. Starkt bidragande faktor har därtill den amerikanska dollarns utveckling varit. Eftersom vinsterna redovisas i dollar medför omräkningen till svag svensk krona att multiplarna sjunker även utan operationella lönsamhetsförbättringar.

Det är också just kombinationen av ovanstående faktorer som gör att vi i detta skede inte blir odelat optimistiska till aktiens förutsättningar på 6-12 månaders sikt. Hur börsen utvecklas under denna period är förstås svårt att sia om men det skall sannolikt mycket till för att aktien skall lyckas outperforma den på samma sätt som den gjort under det senaste året. Till nu rådande aktiekurs (och valutakurs) värderas bolaget till ett P/E-tal på drygt 17 sett till den justerade vinsten (core eps) för nästkommande år (ca 7,8 usd). Det är utan tvekan en rimlig värdering som till och med lämnar viss uppsida (10-15% mot ca 1550-1600 kr) givet att nuvarande dollarstyrka mot kronan består. För den som inte har tagit hem vinsten utan har valt att låta trenden göra jobbet finns det således inte någon anledning att sälja. I synnerhet som aktien så sent som i veckan nådde nya årshögsta och bekräftade därmed sin positiva trend.

För den som eventuellt går i köptankar lär det troligtvis uppstå bättre tillfällen för köp längre fram. I mitten på juni handlades aktien stundtals under 1200-kronorsnivån. Skulle den nå dit eller strax däröver anser vi förhållandet mellan risk/potential vara mer gynnsamt är här och nu. Vi fortsätter dock att betrakta Astra Zeneca (vid sidan om danska Novo Nordisk) som en långsiktig sektorfavorit.

NASDAQ Stockholm
AZN
Sektor
Läkemedel
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
AstraZeneca – Global ledare inom läkemedelsindustrin

AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-08-27 05:20:00
Ändrad 2024-11-13 09:41:26