Autoliv – åker ur finrummet

Den 1:a juli måste bilsäkerhetsspecialisten lämna sin plats i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30, där de mest omsatta aktierna ingår.

Autoliv aker ur finrummet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2117 (30 juni 2024)

KÖP | ALIV SDB | Large Cap | 1 130,00 kr

Anledningen är framfarten av försvarsjätten Saab, som tack vare allt högre börsvärde och tilltagande sektorintresse kommer ta över Autolivs plats i finrummet.

Kortsiktigt kan det påverka aktiekursutvecklingen, eftersom många indexfonder är tvungna att anpassa sina innehav i index-grundande företag. Även om Nasdaqs beslut först meddelades den 24:e juni så är det mycket sannolikt att åtminstone en del av den senaste tidens kursnedgång (-14% på en månad) har varit relaterad till just nämnda indexjustering, eftersom professionella investerare brukar vara snabba med att säkra sina positioner med hjälp av olika finansiella instrument.

Samtidigt har oron kring utsikterna för den globala bilproduktionen trappats upp de senaste veckorna, i takt med att EU har hotat Kina med strafftullar på upp mot 38% på importen av elbilar. Bakgrunden är att kinesiska statssubventioner utgör en orättvis konkurrensfördel som skadar de europeiska elbilsbatteriproducenterna. Kina i sin tur har redan varnat för att man kommer att vidta åtgärder varvid risken är att biltillverkarna kommer pressas från båda hållen. Generellt har det kommit signaler på en svagare slutmarknad, bland annat i form av ett växande antal osålda kinesiska bilar i europeiska hamnar.

Efterfrågan på Autolivs bilsäkerhetssystem är nära kopplad till bilproduktionen och frågan är om bolagets prognos för helåret 2024 kommer hålla. I samband med Q1- rapporten upprepade vd Mikael Bratt sitt mål att nå en organisk omsättningstillväxt om runt 5%, där en förväntan om en nedgång av den globala bilproduktionen kring 1% ligger i grunden. För 2024 har man planerat ett rekordstort antal produktlanseringar, trots att en del fordonstillverkare förändrar vissa av sina planerade lanseringar, framförallt för elbilsplattformar. Den justerade rörelsemarginalen (EBIT) spås landa kring 10,5%.

Annons

Starten på året har varit stark och försäljningen ökade organiskt med 5%, jämfört med Q1 2023, till den nya rekordnivån på 2,6 miljarder usd. Det var sex procentenheter bättre än den globala fordonsproduktionen, tack vare nya produktlanseringar och högre priser som har överförts från förra året. Även i Kina har man presterat bättre än marknaden, trots en negativ fordonsproduktionsmix där inhemska kinesiska tillverkare växte med 17% och globala tillverkare minskade med 5%. I Indien växte försäljningen till och med 27% och landet har nu gått om Sydkorea och står för mer än 4% av bolagets globala försäljning.

Till följd av volymtillväxten och kostnadsbesparingar har lönsamheten ökat avsevärt och den justerade rörelsemarginalen förbättrades med 2,3 procentenheter till 7,6% i Q1. Det senaste årets omstruktureringsåtgärder bär uppenbarligen frukt och till exempel antalet tjänstemän har minskat med mer än 5%. På nedsidan märks fortfarande negativa effekter från inflationen, men vd Bratt visar sig optimistisk att kunna kompensera med egna produktivitetsåtgärder och prishöjningar. Även en lägre avropsvolatilitet förväntas bidra positivt till marginalutvecklingen resten av året. Det långsiktiga målet ligger oförändrat på cirka 12% i justerad rörelsemarginal.

Tydliga förbättringar syntes även i kassaflödet och skuldkvoten minskade avsevärt till 1,3x, trots en återföring av 700 Musd till aktieägarna och investeringar i geografisk strukturoptimering och tillväxt. För att stötta den förväntade tillväxten investerar bolaget för närvarande i ökad kapacitet i Vietnam, Kina och Indien.

I den färska upplagan av sin månatliga bilproduktionsprognos spår experterna på S&P Global Mobility en svag nedgång till 89,5 miljoner bilar globalt i år. För 2025 räknar de med en tillväxt om 2,7%. Trenden är visserligen negativ, men å andra sidan bör sjunkande räntor så småningom kunna lyfta konsumenternas köplust igen.

Autoliv-aktien handlas för tillfället kring 11x den förväntade vinsten i år (P/e-tal), vilket är betydligt lägre än vid förra analystillfället i mars 2023 (Newsletter 2021), då samma vinstmått låg kring 14. Förutsättningarna för högre försäljning och bättre marginaler under de kommande åren framstår samtidigt som goda. Vi ser därför återigen ett intressant ingångsläge i denna välskötta marknadsledare och ser en uppsida i aktien mot 1 400 kr, på 12-månaders sikt.

autoliv analysgraf

NASDAQ Stockholm
ALIV_SDB
Sektor
Fordonsindustri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Autoliv – Världsledande inom bilsäkerhet

Autoliv är en global marknadsledare inom bilsäkerhet, med produkter som krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Bolaget grundades 1953 i Sverige och har sedan dess vuxit till en av världens största leverantörer av passiva säkerhetssystem till fordonsindustrin. Autoliv är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ALIV SDB och har även en primärnotering på New York Stock Exchange.

Bolaget har en stark global närvaro med produktionsanläggningar och utvecklingscenter i över 25 länder, och dess kunder inkluderar de största biltillverkarna i världen. Genom kontinuerlig innovation och utveckling av nya säkerhetslösningar arbetar Autoliv för att minska trafikolyckor och rädda liv.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-07-02 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:58:56