Autoliv – Köpläge igen?
Den som följde vår köprekommendation i augusti 2020 (Newsletter 1804), kan idag glädjas åt en uppgång på drygt 20% (plus utdelningar).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2005 (18 december 2022)
ALIV SDB | Large Cap | 794,6 kr | KÖP
Bilsäkerhetsföretaget har inte bara klarat sig galant genom coronakrisen utan tillhör även årets bättre verkstadsaktier med en nedgång på enbart 10% (inklusive utdelningar) sedan början av januari.
Med omsättning på drygt 8,2 miljarder usd ifjol är bolaget världsledande inom bilsäkerhetssystem. Erbjudandet omfattar allt från krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar till alla större fordonstillverkare i världen samt mobilitetssäkerhetslösningar, såsom fotgängarskydd, uppkopplade säkerhetstjänster och skyddssystem för förare av motordrivna tvåhjulingar.
2022 har präglats av fortsatt utmanande marknadsförhållanden med allt från råmaterialkostnadsökningar, pressade leverantörskedjor och en volatil fordonsproduktion. Autoliv reagerade bland annat med ytterligare kostnadsbesparingsåtgärder såsom anställningsstopp och strukturoptimering. Till exempel avyttrades en anläggning i Japan medan en annan i Sydkorea stängdes helt. Inflationstrycket har man gradvis under året lyckats kompensera för med hjälp av egna prisjusteringar mot kund.
Mycket uppmuntrande är att bolaget gång på gång överträffar den globala fordonsproduktionstakten med sin egna organiska försäljningsutveckling. Under årets första nio månader uppgick den organiska ökningen till +12%, vilket var 3,8 procentenheter mer än uppgången av den globala bilproduktionen (Light vehicle producition). En negativ geografisk mix motverkades av nya produktlanseringar och högre priser.
Nettoomsättningen ökade mellan januari och september med totalt 6,5%, jämfört med samma period ifjol, till 6 507 Musd. Bilden har dessutom förbättrats under årets gång och i Q3 nådde man till och med ett nytt rekord för passivsäkerhetsaffären. Framstegen syns även på lönsamhetssidan där den justerade rörelsemarginalen landade på 7,5% och därmed 1,9 procentenheter över nivån i Q3 2021. Motsvarande siffra för de första nio månaderna på 5,6% är dock fortfarande 2,7 procentenheter sämre än i fjol (8,3%).
Vd Mikael Bratt förväntar sig dock en fortsatt marginalförbättring sekventiellt i Q4, dels pga positiva säsongseffekter, dels prishöjningar, kostnads- och personalinitiativ samt en förväntad något lägre volatilitet i kundavropen. Han är dessutom optimistisk att nå det medelsiktiga marginalmålet på 12% som presenterades på kapitalmarknadsdagen 2021. För helåret 2022 uppdaterades utsikterna till att nå den övre delen av det tidigare prognosintervallet på 6,0 – 7,0%.
Anledning till optimism ger även den robusta balansräkningen och den positiva kassaflödestrenden, som sannolikt kommer att ge utrymme för ökad aktieägaravkastning. Förutom en förväntad direktavkastning kring 3% har bolaget även ett aktieåterköpsprogram på plats som löper till december 2024, till ett värde på upp till 1,5 miljarder usd. Det har man råd med, givet den låga nettoskuldsättningsgraden på 52% vid slutet av september. Så sent som i november höjdes kvartalsutdelningen med drygt 3%.
Den stora frågan är förvisso vart konjunkturen kommer ta vägen under 2023 och hur det kommer påverka den globala bilproduktionen som redan idag befinner sig på historiskt låga nivåer. Tittar man på registreringar i Europa, som kanske är den svagaste regionen just nu, så är den hittills under 2022 cirka 30% lägre än vad den var för motsvarande period under finanskrisen 2009. Anledningen har inte varit en brist på efterfrågan utan problem i leveranskedjan med komponentbrist inom framför allt halvledarindustrin.
Vd Bratt tror på begränsad nedåtrisk för bilproduktionen, även i ett läge om efterfrågan de facto skulle komma ner. Flera experter räknar med en ökning på 4-5% i snitt för 2023, men osäkerheten är givetvis stor. Håller detta scenario bör Autoliv kunna omsätta kring 9,5 miljarder usd nästa år, samtidigt som lönsamheten troligtvis kommer öka till följd av de genomförda initiativen.
Senast vi tittade på bolaget i augusti 2020 handlades aktien till 12,6x nästa års förväntade vinst (P/e-tal). Idag är motsvarande siffra 11,6x. Det är såpass långt under 10-årssnittet på 23x, att det borde ge en bra krockkudde för eventuella negativa överraskningar även beaktat det faktum att den tidigare värderingen också innefattade förlustbringande Veoneer. Vi sätter därför återigen Köp och ser potential upp till 1 000 kr på 12-månaders sikt.
Autoliv är en global marknadsledare inom bilsäkerhet, med produkter som krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Bolaget grundades 1953 i Sverige och har sedan dess vuxit till en av världens största leverantörer av passiva säkerhetssystem till fordonsindustrin. Autoliv är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ALIV SDB och har även en primärnotering på New York Stock Exchange.
Bolaget har en stark global närvaro med produktionsanläggningar och utvecklingscenter i över 25 länder, och dess kunder inkluderar de största biltillverkarna i världen. Genom kontinuerlig innovation och utveckling av nya säkerhetslösningar arbetar Autoliv för att minska trafikolyckor och rädda liv.