Avensia - Kvar på sidlinjen

Efter ett köpråd under fjolåret som utmynnade i en uppgång på närmare 25% mellan april och oktober så har vi sedan dess haft en mer neutral inställning till e-handelsspecialisten Avensia i våra senare uppdateringar.

Avensia Kvar pa sidlinjen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1875 (6 juni 2022)

AVEN | First North | 12,8 kr | NEUTRAL

Trots kraftigt ökad digitalisering och satsningar på e-handel från många företag under pandemin blev 2020 till slut ett ganska svagt år för bolaget. Bidragande var pandemins olika faser, som satte press på den kortsiktiga investeringsviljan men också bolagets fortsatta satsningar på rekrytering och utbildning av nya medarbetare, vilket påverkade resultatet negativt.

Omsättningstillväxten i fjol blev till slut 5% men dessvärre minskade rörelseresultatet kraftigt till 3,4 Mkr (26,7), motsvarande en marginal på bara drygt 1%. Även om det svaga utfallet delvis berodde på flera negativa engångsposter så har det fått aktien att hittills i år tappa cirka 20%. Något större hopp om en snabb vändning syntes heller inte i årets Q1-rapport som presenterades ganska nyligen, även om kvartalet som sådant innebar ett visst lyft jämfört med kvartalsbesvikelserna under andra halvåret i fjol.

Nettoomsättningen i kvartalet steg med 4% till 92,9 Mkr (89,3) och enligt Avensia var efterfrågan på bolagets produkter och tjänster god, men tydligen ändå inte mycket bättre än under fjolåret då tillväxten var likartad. Även beaktat en fortsatt stor rekrytering av medarbetare var tillväxten tämligen svag. Under kvartalet har antalet medarbetare ökat med 13 personer, eller 5%, och vid periodens utgång var antalet anställda 296 stycken (236), innebärande en ökning med 25% jämfört med för ett år sedan. Vi hade kanske snarare trott att bolaget under 2021 skulle börja dra ner något på rekryteringen, men det kan ju också ses som positivt givet att efterfrågan tar fart senare under 2021.

Även resultatmässigt blev årets Q1 något bättre än i fjol och klart bättre än kvartal Q2-Q4 i fjol. Just Q4 och Q1 brukar dock också vara årets bästa kvartal. Rörelseresultatet blev i kvartalet 1,2 Mkr (8,2) men belastades då av kostnader för avgående VD med 3,1 Mkr och nedskrivningar av aktiverade produktsatsningar på 6,0 Mkr. Justerat för dessa poster var rörelseresultatet 10,3 Mkr (8,2) med en rörelsemarginal på 11,0% (9,2), vilket var ett betydande lyft jämfört med det justerade resultatet i Q4. Även detta kvartal innehöll engångskostnader på cirka 9 Mkr. Medgrundaren och storägaren Robin Gustafsson tillträdde den 4 mars åter tjänsten som tillförordnad VD, ett jobb han även hade under 2011-2018, vilket man nog kan tolka som att bolaget har en del att ta itu med internt.  

Vi tycker just nu att utvecklingen för Avensia är för osäker på kort sikt för att det ska vara motiverat med en köprekommendation. Samtidigt har aktien tappat cirka 20% från årsskiftet och nästan 30% från toppen i slutet av januari, trots ett Q1 som inte var alldeles taskigt utan snarare innebar en förbättring, åtminstone justerat för engångsposter. Det går dock inte att utesluta att vi kommer att få fler engångsposter även i kommande kvartal och det är knappast något som marknaden uppskattar. Marknaden vill snarare ha ”rena” resultaträkningar utan inslag av kostnader som är svåra att förhålla sig till som nedskrivningar av produktutveckling.

Värderingen är svårbedömd men kommer tillväxten igång framöver kan nog p/e-talet i år ligga kring 24–25 för att nästa år falla mot 17–18. Det känns dock inte tillräckligt attraktivt innan vi får mer svart på vitt att tillväxten är tillbaka. Balansräkningen är dock stark med en nettokassa kring 25 Mkr. Avensia får en neutral rekommendation och känns faktiskt intressant först när vi åter kan börja skönja bättre tillväxt. Vi behåller vår tidigare riktkurs 15–16 kr.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2021-06-07 11:42:00
Ändrad 2024-11-13 08:40:50