Avensia - Något begränsad uppsida
Senast vi tittade till e-handelsspecialisten Avensia efter fjolårets Q1 stannade rekommendationen på Neutral.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1929 (2 februari 2022)
AVEN | First North | 16,9 kr | NEUTRAL
Vi konstaterade visserligen att aktien då hade tappat cirka 20% från årsskiftet men samtidigt var tillväxten fortsatt svag liksom under hela 2020 trots satsningar på rekrytering och utbildning av nya medarbetare. Det hjälpte heller inte till att flera kvartal i rad påverkades negativt av engångsposter i form av exempelvis nedskrivningar av aktiverade produktsatsningar samt kostnader för ett Vd-byte, vilket skapade viss osäkerhet framåt.
Med facit i hand såhär ett par kvartal, eller ett drygt halvår senare kan vi konstatera att vi möjligen var lite väl försiktiga och mycket väl skulle ha kunnat våga oss på en köprekommendation. Både Q2 och sedermera även Q3 (som tenderar att vara de två svagaste kvartalen på året) visade på betydligt bättre tillväxt och förbättrad lönsamhet, om än kanske inte på några särdeles imponerande nivåer. Detta har fått som effekt att aktien åtminstone från oktober har utvecklats riktigt bra, och sammantaget stigit med omkring 30% sedan vår förra analys. Samtidigt har aktien i ett lite längre perspektiv haft en betydligt sämre utveckling än börsen som helhet och står på ungefär samma ställe idag som för 12 månader sedan.
Den ljusare synen på bolaget på marknaden har ändå inte varit omotiverad. Framför allt Q3 var stundtals imponerande och en revansch för nygamle Vd:n Robin Gustafsson som tog över styrspaken från mitten av juni efter att ha varit tillförordnad Vd sedan i våras. Nettoomsättningen steg i kvartalet till 85,5 Mkr (63,0), en ökning med 33,8%. Det kan jämföras med en tillväxt på bara 4% i Q1 och 27,2% i Q2, och inte minst visar det att det andra kvartalets ökning inte bara var en engångshändelse.
Tyder på att efterfrågan på Avensias tjänster ökar gör även att kundaktiviteten var hög under kvartalet båda bland gamla och nya kunder och att ett stort antal lanseringar av e-handelssajter gjordes under perioden.
Även resultatet förbättrades märkbart även om lönsamhetsnivån fortsatt inte är speciellt imponerande. Rörelseresultatet i Q3 förbättrades till 5,4 Mkr (0,2) med en rörelsemarginal på 6,3% (0,3). Resultatet har då belastats med avgångskostnader på 1,3 Mkr för ledningspersonal och justerat för detta skulle resultatet varit 6,7 Mkr och visat en marginal på 7,8%. Totalt för fjolårets första nio månader justerat för nedskrivningar samt avgångskostnader uppgick rörelseresultatet till 22,1 Mkr och en marginal på 8%. För samma period var tillväxten i försäljningen 20,1%.
Sammantaget är det ingen större tvekan om att e-handeln växer så det knakar och att detta nu återigen syns tydligt hos Avensia. Bolaget har då också en successiv fördel av att man fortsatte att investera i rekrytering av personal under fjolåret. Den sista september hade bolaget 313 anställda, vilket var en ökning med 14% i förhållande till motsvarande tidpunkt året innan, vilket i en bra marknad torde innebära en riktigt god tillväxt framöver samt även förbättrade marginaler.
Det enda kruxet är som vi ser det värderingen som efter kursuppgången återigen känns relativt hög, om än inte utmanande jämfört med en hel del annat på börsen. Avensia är visserligen nettoskuldfritt men handlas också till ett P/E-tal kring 28 för 2021 och kanske cirka 21 för innevarande år. Det är måhända inte speciellt högt men knappast heller någon fyndnivå. Vad vi skulle vilja se i kommande kvartal är betydligt högre lönsamhet och helt omöjligt är det inte att så sker i sista kvartalet för 2021 som brukar vara ett av de bättre kvartalen på året.
Vi justerar upp riktkursen till 19 kr (15–16) men väljer just nu att avvakta med aktien.