Bactiguard – Bakteriekrigare i expansionsfas
Bactiguard utvecklar och tillhandahåller infektionsförebyggande lösningar som minskar risken för vårdrelaterade infektioner, VRI, och reducerar användningen av antibiotika. Bolagets teknologi förhindrar att bakterier fäster och bildar biofilm på medicintekniska produkter. Teknologin erbjuds dels via licensavtal, dels den egna produktportföljen BIP (Bactiguard Infection Protection).
Från Stockpicker Newsletter (9 juni 2019)
BACTI B | Small Cap | 41,20 kr
Genom licenspartnern Becton, Dickinson & Company (BD) är urinkatetrar med Bactiguards ytskikt marknadsledande i USA och Japan. Bolagets egen produktportfölj av urinkatetrar, endotrakealtuber och centrala venkatetrar förebygger vanligt förekommande infektioner i urin-, blod- och luftvägarna.
Och visst växer bolaget. 2014 var intäkterna 98,3 Mkr och EBITDA- respektive rörelseresultatet -5,4 Mkr respektive -35,5 Mkr. Tre år senare, 2017, hade intäkterna vuxit till 153,6 Mkr och EBITDA- respektive rörelseresultatet förbättrats till 34,4 Mkr respektive -0,6 Mkr. 2018 gick det dock trögare. Tillväxttakten avtog då och intäkterna växte mer blygsamt till 163,2 Mkr samtidigt som nettoomsättningen växte mindre än 2 %. EBITDA- respektive rörelseresultatet sjönk till 22,2 Mkr respektive -12,0 Mkr. Inget vidare utfall. 2019 har sedan inletts med fortsatt återhållsam tillväxt, där intäkterna steg till 35,1 Mkr (33,0). EBITDA- respektive rörelseresultatet förbättrades dock markant till 7,2 Mkr (1,8) respektive -3,4 Mkr (-6,9). EBITDA-marginalen lyfte till 20% (6). Rensat för redovisningsrelaterade effekter (tillämpning av nya redovisningsprinciper för leasing, IFRS 16) uppgick EBITDA-marginalen till 13%, fortfarande mer än en fördubbling mot förra årets Q1.
Kassaflödet från den löpande verksamheten plus kassaflödet från förändringar i rörelsekapital plus kassaflödet från investeringsverksamheten, det så kallade operativa kassaflödet kom in på -9,1 Mkr (-13,7), vilket kan jämföras med -4,9 Mkr för helåret 2018. En utbetalning om 11,5 Mkr relaterad till engångsersättning för kontraktsavslut med den tidigare distributören i Kina 2018 påverkade kassaflödet, men inte resultatet i kvartalet. Soliditeten var 56% (61) vid utgången av Q1 mot 63% vid årsskiftet. Omsättningstillgångarna uppgick till 87,3 Mkr (79,0), varav likvida medel 3,6 Mkr (6,0). Det kan ställas i relation till kortfristiga skulder om 52,2 Mkr (37,3) och långfristiga skulder på 236,8 Mkr (205,3).
Intäktsökningen under Q1 drevs främst av högre licensintäkter. BIP-försäljningen däremot sjönk till 3,1 Mkr (7,3). Detta då inga produkter levererades till Indien och Kina. I Kina beror det på stora leveranser alldeles före årsskiftet och i Indien väntar Bactiguards distributör på en förnyad importlicens. Q1 förra året innebar samtidigt stora leveranser till båda dessa marknader. Övriga regioner uppvisade dock tillväxt under årets Q1.
Börsvärdet är idag knappt 1,2 Mdr kr. Det ställer höga krav på tillväxt och marginaler framöver. Att öka försäljningen av den egna produktportföljen i Kina, Indien, Europa och Mellanöstern står enligt bolaget högt på dagordningen. Detta sker i samarbete mellan Bactiguards distributörer och bolagets egen regionala säljorganisation. Under måndagen kom beskedet att Bactiguard har ingått partnerskap med Euromed Swiss AG, som kommer att distribuera hela Bactiguards infektionsförebyggande produktportfölj i Schweiz. Att utveckla nya licensaffärer ser bolaget dock som minst lika prioriterat och här finns även ytterligare applikationsområden i åtanke. Som jämförelse kan nämnas att bolaget under de senaste två åren har tecknat två nya licensaffärer.
VRI är ett stort globalt problem och hot mot folkhälsan. Detta i kombination med den allt mer utbredda antibiotikaresistensen, ökar behovet av teknologier och produkter som Bactiguards. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, drabbas i genomsnitt var tionde patient av VRI, som numera är den tredje största dödsorsaken i högutvecklade länder. OECD gav 2017 ut en rapport som betonar att kostnaderna för infektionsprevention samtidigt är mycket lägre än kostnaderna för inträffade VRI. Vidare orsakas mer än hälften av alla VRI av bakterietillväxt på medicintekniska produkter. Många VRI kräver behandling med antibiotika och bidrar därmed också till ökad antibiotikaresistens.
Det är mycket starka trender och behov som Bactiguard har inriktat sig på och marknaden ser ut att växa mycket kraftigt på sikt. Efter framgångarna de senaste fem åren och med den kraftigt ökande medvetenheten om antibiotikaproblemet, är det därför inte förvånande att marknaden har mycket höga förväntningar på Bactiguards framtid. Konkurrens finns dock och ännu är det en bit att vandra innan det går att skönja att nuvarande värdering verkligen är fullt ut motiverad. Kapitaltillskott kan också bli nödvändiga på vägen då kassan är ansträngd och kassaflödena ännu negativa samtidigt som skuldsättningen är betydande. Dock bör kassaflödet förbättras betydligt under återstoden av det här året.
Summa summarum avstår vi aktien i nuläget till följd av den avsevärda risken som den höga värderingen innebär i kombination med kassaläge och skuldsättning. Vi förordar att avvakta rejäla kursdippar för den som vill ta en spekulativ position. Riktkursen sätter vi till 34 kr.
Bactiguard Holding AB är ett svenskt medicinteknikföretag som specialiserar sig på att utveckla och tillhandahålla infektionsförebyggande lösningar för medicintekniska produkter. Bolagets unika teknologi bygger på en ultratunn beläggning av ädelmetaller som förhindrar bakterier från att fästa och bilda biofilm på ytan av medicintekniska produkter, vilket minskar risken för vårdrelaterade infektioner och behovet av antibiotikaanvändning. Bactiguard är noterat på Nasdaq Stockholm och har sitt huvudkontor i Stockholm, med produktionsanläggningar i Sverige och Malaysia. Under 2022 rapporterade bolaget intäkter på 253,5 miljoner SEK.