Bambuser - Live is life

Med en uppgång på över 600% tillhör livestreaming-bolagets aktie de största vinnarna hittills i år. Utbrottet av covid-19 pandemin har nämligen spelat Bambuser rakt i händerna efter att man under fjolåret introducerat en tjänst för Live Video Shopping.

1200x630 Bambuser Medium Quality

BUSER| First North | 9,9 kr

Men redan före krisen fanns det gynnsamma, underliggande trender såsom en växande e-handel och ökande tittarsiffror på live-video över hela värden. Mottagandet var följaktligen positivt och momentum har accelererat ännu mer till bolagets favör sedan många konsumenter antingen inte kunde (lock-downs), eller ville besöka fysiska butiker (smittorisk).

Sedan början av året har man annonserat fler än 30 nya avtal med kunder från hela världen. Dessutom är det inte längre bara de klassiska detaljhandlarna som visat intresse, men även aktörer från nya industrier såsom Sveriges största nätapotek Apotea samt bostadsportalen Hemnet.

Som pionjärer inom livestreaming har Bambuser historiskt sett riktat sitt erbjudande initialt mot konsumenter och därefter mot nyhetsmedier och apputvecklare. 2018 fattades ett nytt inriktningsbeslut att påbörja utvecklingen av en produkt riktad mot e-handel, med inspiration från Kina där Live Video Shopping är en etablerad försäljningskanal under stark tillväxt.

Live Video Shopping möjliggör realtidsshopping direkt på varumärkens hemsidor för ett nästintill obegränsat antal tittare. Produkten innehåller interaktiva applikationer såsom livechatt och gilla-funktioner och ger kunden möjligheten att interagera med sina konsumenter digitalt.

Utöver det erbjuder man en molnbaserad videolösning som möjliggör för kunder att komplettera sin digitala kundtjänst från chatt till video. Affärsmodellen bygger på en fast licensavgift samt en rörlig avgift kopplad till användning.

Statistik från de första livesändningarna visade att potentialen är betydande, både för e-handlarna och därmed även för Bambuser. Den genomsnittliga livevideosändningen hade i början en tittartid på ca 11 minuter. 12,5% av tittarna hade samtidigt lagt en produkt i varukorgen.

Enskilda sändningar nådde över 18 minuters tittande i snitt, med över 20% som handlade och 25% som interagerade med chatt och likes. Rimligtvis lär dessa siffror öka när folk har blivit mer vana vid det nya sättet att handla.

Intresset från företagen har i alla fall accelererat markant. Efter den lyckade lanseringen med utvecklingspartners Monki, NA-KD och Caia Cosmetic, lyckades man på kort tid sluta avtal med varumärken som Lyko, Kicks, det italienska lyxvaruhuset Luisaviaroma, Matas, Lindex och många fler. Flera avtal har dessutom slutits i USA och nyligen tog man även första steget in i Afrika. Mycket lovande är dessutom det pågående pilotavtalet med ”en global modekoncern”, som förmodligen är H&M.

Än är det förstås för tidigt att bedöma de finansiella effekterna av alla dessa avtal. Känt är att åtta (8) av årets hittills 33 avtal genererar fasta licensavgifter på sammanlagt cirka 4,2 Mkr, medan den rörliga delen inte kan uppskattas i förväg då den uppges vara kundspecifik och drivs av en kombination olika parametrar.

Eftersom bolaget enbart rapporterar halvårsvis, dröjer det tills den 20:e augusti innan vi får en bättre uppfattning kring hur stora de övriga intäkterna är. Lyckligtvis kommer man med start från Q3 uppdatera marknaden kvartalsvis kring kundtillväxten och intäktsutveckling.

Det som är klart redan nu är dock att nettoomsättningen i år kommer överstiga fjolårets nivå på 3,2 Mkr, som fortfarande saknade betydande intäkter från Live Video Shopping.

Samtidigt lär rörelsekostnaderna ha ökat från fjolårets drygt 24 Mkr, då VD Maryam Ghahremani har varit tydlig med att hon vill rusta organisationen och ingå strategiska partnerskap för att skala och planera en eventuell utlandsexpansion, samt fortsätta positionera verksamheten mot framtida tillväxt och lönsamhet.

Den klena kassan på strax under 16 Mkr vid början av året har man fyllt på rejält i två omgångar. Först genom en företrädesemission om cirka 100 Mkr och nyligen via en riktad sådan om ytterligare 290 Mkr. Pengarna ska användas till att öka tillväxttakten genom att framförallt tillsätta nya resurser i en högre takt.

Samtidigt vidareutvecklar man sitt erbjudande och under juli månad pilottestas ett format av Live Video Shopping som är anpassat till influencers. Det nya formatet möjliggör exempelvis för en influencer att visa upp en outfit med produkter från flera olika varumärken och e-handlare, dock med en integrerad kassa och en gemensam betalning.

Den betydande utspädningen till trots har aktien fortsatt sin starka trend och bara under juli har kursen stigit med drygt 70%. Börsvärdet justerat för nettokassan uppgår numera till cirka 1,2 miljarder kr, vilket är minst sagt generöst givet det vi vet i dagsläget. Risken för kortsiktiga bakslag måste därför anses vara hög, men känslan säger ändå att Bambuser är en aktie att äga för den riskvillige. Produkten ligger helt rätt i tiden och nya avtal trillar in i regelbunden takt.

På 12-månaders sikt ser vi därför aktien som värd en spekulativ köprekommendation.

Skriven av
Stockpicker
Analytiker
Publicerad 2020-07-23 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:35