Bejublad börsentré för Volvo Cars
Oktober… Efter regn brukar solen dyka upp. Så även på börsen. För efter ett riktigt uselt september bjöd oktober på desto roligare utveckling.
Och detta trots att känslan var att de allra flesta bolagens aktier tappade i samband med publiceringen av Q3-rapporterna. Men när krutröken väl hade lagt sig i fredags kväll kunde Stockholmsbörsen lägga årets nionde positiva månad till handlingarna. OMXSPI-index steg med 4,6% vilket är klart bättre än genomsnittliga 1,2% för oktober.
Sommarhalvår… Med oktobers slut kan man nu även summera utvecklingen för det som i börssammanhang kallas för sommarhalvår, dvs perioden från maj till just slutet av oktober. Normalt sett har den visat sig vara avsevärt sämre än vad vinterhalvåret har varit. Huruvida det blir så även i år återstår att se. Skulle så bli fallet bådar det ganska gott inför framtiden. Sommarhalvåret bjöd nämligen på uppgång om 8,1% vilket är långt mycket bättre än de senaste 50 årens genomsnitt på ca 1,3%. Den riktigt starka prestationen till trots blev årets utfall faktiskt sämre än under motsvarande period ifjol då Stockholmsbörsen ökade med hela 13,6%. Börjar aktier må hända bli en ”året om” sport?
November… Blickar vi framåt är det alltså här och nu som vi går in i den normalt sett starka börsperioden. Historiskt sett har samtliga månader fram till maj uppvisat positiv genomsnittlig utveckling där just november sticker ut som inte bara periodens utan också årets allra bästa. Ser man till de senaste 25 åren har OMXSPI-index ökat med drygt 3% under månaden, en utveckling som ingen annan börsmånad kan matcha.
Siktar på ATH… Kastar vi ett öga på den historiska utvecklingen så har vinterhalvåret (november till och med april) i genomsnitt bjudit på kursuppgångar om nära 13%. Skulle så bli fallet även i år kan OMXSPI-index inte bara ta sig förbi den psykologiska 1000-nivån utan till och med passera 1 100 (970 idag) innan april är till ända. Jag antar att ingen av oss har något emot en sådan utveckling. Riktigt lika bra som ifjol lär det sannolikt inte bli. Då steg Stockholmsbörsen med 31,6% (!) under sitt vinterhalvår. Den bästa halvårsprestationen sedan 1999.
Comeback… Truecaller fick ingen direkt lysande start i samband med sin IPO för några veckor sedan. Efter initial kursuppgång sjönk kursen tillbaka och handlades stundtals till och med under introduktionsnivån (52 kr). När Q3 publicerades i veckan tog man dock en gruvlig revansch. Med en kursuppgång om 63% hörde den till veckans absoluta kursvinnare. Men så var också siffrorna extremt starka. Frågan är om det inte är så att många missbedömer bolagets verkliga s.k. ”moat”. Med den tillväxten (och lönsamheten) gör man onekligen en hel del rätt även om det sker på fjärran marknader.
Sign of the times… Ett annat tämligen nytt bolag som hamnade i fokus under den gångna veckan var marknadsundersökningsföretaget Cint. Anledningen till detta var ett uppmärksammat förvärv av en amerikansk konkurrent. Tider då ”jänkarna” köpte svenska techföretag ”billigt” är uppenbarligen förbi. Men så var också prislappen saftig då det i runda slängar handlade om 1 miljard dollar eller nära 100x årets förväntade EBITDA-resultat. Själv blev jag faktiskt lite förvånad när jag fick höra TIN Fonders erkänt duktige förvaltaren beskriva affären som attraktiv på basis av att det köpta bolaget värderades till en lägre multipel sett till bruttovinsten (17x) än vad Cint själva gjorde. När inte redan omtvistade EBITDA räcker längre för att motivera värderingar (en resultatrad längre ned i resultaträkningen än bruttoresultatet) skall man kanske dra öronen åt sig?
Trubbel… Förutom börsmässigt vinterhalvår inleder november även en klassisk shoppingperiod. Först handlar det om Halloween och därefter följer som bekant både Black Week och julshopping. Normalt sett slår handeln rekord år efter år under de närmaste två månaderna. Frågan är dock om inte 2021 riskerar att bli ett hack i den normalt sett uppåtgående kurvan. Delar av handeln har det nämligen oerhört tufft för stunden vilket även Amazons rapport i veckan gav sken av. Själv har jag exempelvis beställt två stycken telefoner via två olika leverantörer (psst: tänkt som presenter till mina döttrar så avslöja inget) men har nu väntat snart två månader på leverans. Och det ser faktiskt ut som om jag får vänta minst tre veckor till. Komponentbrist och störningar i leveranskedjor uppges vara problemet. Se till att vara ute i god tid med julklapparna.
Sist men inte minst… Efter många ”om” och ”men” blev det till slut en bejublad börsentré för Sveriges stolthet som ju Volvo Cars kan beskrivas som. Förvisso är det oerhört tidigt ännu att dra långtgående slutsatser från senaste decenniets största IPO men så här långt finns det ingen direkt anledning att dra paralleller till Telias dito. +23% i debuten är onekligen fullt godkänt och troligtvis även klart bättre än de flesta hade hoppats. Nu gäller det förstås för bolaget att leverera även operativt. Till syvende och sist är det just det som kommer att avgöra aktiens långsiktiga utveckling.