Bergs Timber – Sällan skådad högkonjunktur

Den extremt starka efterfrågan på trävaror under andra halvåret 2020 överraskade de flesta experter.

Bergs Timber Sallan skadad hogkonjunktur

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1884 (8 augusti 2021)

BRG B | Small Cap | 5,28 kr | KÖP

”Hemestrandet” och låga räntor har lett till ett stort intresse för renoveringar och olika typer av förbättringar runt omkring det egna hemmet. Trots delvis omfattande nedstängningar i många länder kunde bygghandeln därför bedriva mer eller mindre normal verksamhet och fortsatte leverera till privatpersoner inom DIY-segmentet (do it yourself). Samtidigt har de flesta stora projekt och byggen rullat på och det är inget slut i siktet på högkonjunkturen inom sågverkssektorn.

Annons

Många sågverk valde i början av pandemin att dra ner produktionskapaciteten på grund av den stora osäkerheten i samhället och lyckades sedan inte att öka produktionstakten tillräckligt snabbt, vilket ledde till låga lager och kraftiga prisökningar. Den exceptionella bristen på trävaror har även förstärkts av extrema väderförhållanden, först under vintern i södra USA och ganska nyligen i Kanada, där det torra vädret har lett till skogsbränder som i sin tur har lett till produktionsstopp i många sågverk på grund av brist på skogsråvaror. Kanada är, likt Sverige, en viktig exportör till USA och sannolikheten är stor att den senaste tidens utveckling kommer leda till ytterligare prishöjningar efter sommaren. Detta alltså efter en dubblering i snitt på ett år.

Givet dessa förutsättningar var det inte särskilt överraskande att halvårsrapporten från Bergs Timber bjöd på trevlig läsning. Trävarukoncernens nettoomsättning ökade under perioden januari – juni med 32%, jämfört med samma period i fjol, till 1 419 Mkr, främst på grund av högre försäljningspriser men även högre volymer. Lönsamhetsutvecklingen var även den mycket positiv och rörelsemarginalen (EBIT) lyftes med 7,8% procentenheter till 12,3%. Under Q2 uppgick omsättningsökningen till och med till 52% och rörelsemarginalen nådde 15,5%. 

Bergs har den största delen av sin långa historia varit ett sågverksföretag som processat rundvirke till plankor och brädor, men de senaste åren har det skett en omfattande förändringsresa med avsikten att genom ökad diversifiering och förädlingsgrad mildra de kraftiga svängningarna som historiskt kännetecknat sågverksbranschen. Produkter med högre förädlingsvärde genererar dessutom högre lönsamhet över tid.

Idag består koncernen av sju dotterbolag som utvecklar, producerar och marknadsför förädlat trä för olika tillämpningar. Verksamheten bedrivs i Sverige, Baltikum och Storbritannien och försäljning sker till ett 20-tal länder. Störst produktområde är Wood Protection (44% av omsättningen), som tillhandahåller behandlat trä samt ett specialsortiment av hyvlade produkter till DIY-sektorn. Vanliga tillämpningar är tex fasadspanel, husstommar, trädäck och liknande konstruktioner. På andra plats kommer Sawn Wood (36%), dvs sågade trävaror för ytterligare vidareförädling av annan industri, följd av Joinery (12%), vilket omfattar högkvalitativa träprodukter såsom hus, dörrar, fönster, utemöbler och trädgårdsprodukter. Utöver det bedriver man även verksamhet inom pelletsproduktion och logistik.

Som ett led i den ändrade inriktningen av koncernen såldes under 2020 den svenska sågverksrörelsen som då hade en årlig försäljning om cirka 1 100 Mkr med en EBITDA-marginal om 3-11% under de senaste fem åren. Kvar är sågverken i Lettland och Estland med en årlig produktion om cirka 350 000 kubikmeter. Fokus framöver kommer att ligga på utvecklingen av Wood Protection och Joinery, där marknadsförutsättningar bedöms som gynnsamma.

Genom sågverksavyttringen stärktes även den finansiella ställningen och från en nettolåneskuld om 675 Mkr i början av 2020 har man kommit ner till 263 Mkr i slutet av juni, motsvarande en nettoskuldsättningsgrad om 0,19x. Här ingår dessutom effekten av förvärvet av brittiska Performance Timber Products, som genomfördes i slutet av juni. Det köpta bolaget är aktiva inom premiumsegmentet för fönster och dörrar och förväntas att omsätta cirka 250 Mkr i årstakt.

Vd Peter Nilsson är optimistisk för resten av året och tror att den goda marknaden kommer hålla i sig. Orderingången för samtliga produktområden beskrivs som bra och ledningen förväntar sig fullt kapacitetsutnyttjande under Q3. På lite sikt är ambitionen att nå en årlig tillväxt om 10%, vilket ur ett historiskt perspektiv framstår som ambitiöst. Det återstår att se om den högre förädlingsandelen och ett ökande hållbarhetsintresse från konsumenterna kommer kunna skapa den typen av tillväxt, när den nuvarande hyperkonjunkturen har lugnat ner sig.

Risken är uppenbar att 2021 kommer att vara peaken för den här gången varvid årets vinst får ses som ohållbart hög. Samtidigt är värderingen kring EV/EBIT 7x på årets förväntade resultat inte för utmanande, även om multipeln skulle öka till 10 nästa år. Den nya strukturen och ytterligare förvärvsmöjligheter talar för en intressant tillväxtpotential därefter, vilket gör aktien intressant på 12 månaders sikt. Med en riktkurs på 6,5 kr blir rekommendationen Köp.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-08-11 09:29:00
Ändrad 2024-11-13 08:45:49