Betsson - Riskerna åter i fokus
Den noterade iGaming-operatören Betsson presenterade i förra veckan siffror för Q4. Trots skaplig tillväxt i såväl omsättning som vinst, föll aktien tvåsiffrigt på börsen vilket gjorde både en och annan aktieägare något förvånad.
CHANS | BETS B| Large Cap | 107 kr
Under oktober – december ifjol omsatte Betsson 252 Meur (+14% i årstakt) samtidigt som rörelseresultatet ökade till 57 Meur (+42%). Den högre omsättningen var främst ett resultat av högre casino- (+25%) och licensintäkter från B2B-affären (+33%), medan intäkterna från sportsboken var 5% lägre än under jämförelsekvartalet. Det sistnämnda var främst ett resultat av att sportsboksmarginalen kom in drygt en procentenhet lägre, än under motsvarande period ifjol, på 6,2%. Att utfallen i matcherna varierar mellan kvartalen är förstås ingenting nytt och jämför därför ut sig över tid. Bruttoomsättningen i sportsboken ökade med 18% i årstakt, så aktiviteten är fortsatt god och då ska man även ha i åtanke att fotbolls-VM i Qatar gick av stapeln i Q4 ifjol.
Geografiskt såg intäktsfördelningen såg ut på följande sätt i Q4: Norden 18%, Latinamerika 21%, Västeuropa 17%, CEECA (Central- och Östeuropa samt Centralasien) 42% och resten av världen 2%. I Norden fortsatte intäkterna att krympa (-13% i årstakt), medan Västeuropa växte med hela 62%, drivet av förvärvet av den belgiska operatören betFirst samt Italien. I CEECA uppgick tillväxten till 25% i årstakt, där Betsson lyfte fram bland annat Grekland, Kroatien, Litauen och Estland som starka. Latinamerika växte i sin tur med blygsamma 2%.
46% av omsättningen under Q4 härstammade från reglerade marknader, vilket är en klar förbättring från de 34% som rapporterades för ett år sedan. Denna siffra lär även öka framgent med tanke på kommande regleringar i bland annat Brasilien, Peru och Chile.
Vinsten i kvartalet uppgick till 0,30 euro per aktie och 1,29 euro för helåret 2023. Samtidigt föreslogs en utdelning om 0,645 euro till aktieägarna, vilket resulterar i en direktavkastning på över 6,5%. I trading updaten framgick det att den genomsnittliga dagliga omsättningen, framtill den 11 februari, var 6% högre än under Q1 2023 och justerat för valutaeffekter samt förvärv var siffran 16%. Därpå meddelades att sportsboksmarginalen var signifikant lägre än genomsnittet under de senaste åtta kvartalen.
"Den enskilt största risken i Betsson, och som tyvärr inte riktigt går att kvantifiera, är förstås exponeringen mot Turkiet"
En något blygsam trading update lär ändå inte vara hela förklaringen till att aktien föll tvåsiffrigt på rapportdagen under stora handelsvolymer. Att Betsson i vanlig ordning inte angav hur stor del av resultatet som härstammar från B2B-affären, samt att blankningspositionerna i bolaget ökat på sistone till över 3%, var antagligen bidragande faktorer.
Att vi skulle få uppleva en fullbordad blankarrapport, likt den vi sett i SBB, Truecaller eller Hexatronic, skulle ändå vara något överraskande. Att gräva fram stora brister hos en iGaming-aktör känns förvisso som en relativt lätt uppgift, men varken timingen (efter tyst period), den blygsamma värderingen eller ägarstrukturen känns rätt (även om många småsparare har hittat till aktien). Hur som helst blir det intressant att följa om blankarna fortsätter att öka sina positioner och man bör ha respekt för att de vet vad de sysslar med. Det har inte minst de senaste två åren på Stockholmsbörsen visat.
Den enskilt största risken i Betsson, och som tyvärr inte riktigt går att kvantifiera, är förstås exponeringen mot Turkiet. Intäkterna från licensbenet (B2B) uppgick i Q4 till 65 Meur, samtidigt som hela Betsson-gruppen redovisade ett rörelseresultat på 57 Meur. Frågan är förstås hur lönsam B2B-affären är, som främst är uthyrning av spelplattform och teknik, samt vilka kunder intäkterna kommer från. Många verkar vara ense om att en väsentlig del av licensintäkterna fortsatt är från Realm Entertainment, som erbjuder spel om pengar i Turkiet trots att det är strikt förbjudet. Realm köpte Betssons turkiska kundbas år 2010 och ingick samtidigt ett partneravtal med Betsson där de skulle förse bolaget med en komplett spelportal samt teknisk drift (B2B).
Det är tyvärr svårt att argumentera emot att en betydande del av rörelseresultatet inte skulle vara från Turkiet. Ser man på skillnaden mellan den redovisade- och valutajusterade tillväxten i rörelseresultatet de senaste åren går tankarna även snabbt till turkiska liran. Att Betsson medvetet väljer att inte öppna upp mer detaljer om hur rörelseresultat ser ut för de olika delarna i sina rapporter, samt har prioriterat utdelningar och förvärv framom återköp av egna aktier trots en blygsam värdering, talar även sitt tydliga språk.
Turkiet-problematiken är dock känd sedan länge då otaliga artiklar har publicerats om ämnet genom åren. Betssons finansiella ställning är stark och man fortsätter att förvärva aktivt samt öka andelen intäkter från reglerade marknader, vilket på sikt borde späda ut risken. Senast den 19 februari förvärvade Betsson en relativt liten nederländsk aktör för 27,5 Meur, som innehar en spellicens i landet.
Oavsett hur stor den omtalade Turkiet-risken är, vilket varken vi eller någon annan har svar på, så borde situationen förbättras i takt med att Betsson fortsätter sin geografiska expansion och ökar andelen reglerade intäkter. Ovannämnda risk var vi även medvetna om då årets vinnarnummer presenterades, och vi ser därför ingen anledning till att ändra vårt spekulativa köpförslag. P/E-talet, på innevarande års vinstprognos, är fortsatt låga 7 – 8x. Det är lågt med tanke på den fina finansiella historiken, men förhoppningsvis har det framgått av texten att Betsson inte på långa vägar är riskfritt.
Källa: Infront
Betsson AB är ett svenskt företag verksamt inom iGaming-sektorn, med fokus på spel och vadhållning. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden BETS B. Under 2024 rapporterade Betsson en omsättning på 1 107 miljoner euro. Med en genomsnittlig växelkurs på 11,50 EUR/SEK motsvarar detta cirka 12,73 miljarder kronor. Företagets utdelningspolicy innebär att upp till 50 % av koncernens resultat delas ut till aktieägarna, under förutsättning att en ändamålsenlig kapitalstruktur kan upprätthållas.