BIMobject – Ny ljusglimt
En gång i tiden gjordes alla byggritningar för hand. Sedan kom datorstödd design, så kallad CAD. Ännu var dock ritningarna främst visuella presentationer.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1971 (14 augusti 2022)
BIM | First North | 3,68 kr | CHANS
För att underlätta för olika aktörer att samarbeta och dela information kring byggnadsprojekt uppfanns sedan Building Information Modelling, så kallad BIM vilket började användas för ett drygt decennium sedan.
Med BIM ersätts ritningen med en datamodell för byggnaden som delas från byggnadens designer till byggbolaget och slutligen vidare till byggnadens ägare och förvaltare. BIM möjliggör för arkitekter och byggnadsingenjörer att skapa 3D-modeller av en komplett och möblerad byggnad. Modellerna kan dessutom innehålla framåtblickande information relaterad till byggnadens livscykel och dess förväntade underhållskrav. Information som tidsplanering och kostnadsberäkningar bidrar med ytterligare dimensioner till BIM-modeller.
Det First North-noterade BIMobjects mål är att digitalisera byggindustrin för att skapa en hållbarare framtid. Bolagets globala marknadsplats för byggindustrin förser arkitekter och ingenjörer med den information och inspiration som de behöver för att designa byggnader snabbare, smartare och grönare. Affärsmodellen går ut på att koppla samman yrkesverksamma inom byggbranschen vilka utformar byggnader och infrastruktur med relevanta tillverkare av byggprodukter.
Intäkterna kommer från tillverkarna som betalar för att få sina produkter publicerade och marknadsförda på bolagets plattform och för tjänsten för att skapa de BIM-filer som behövs. Den absoluta majoriteten av intäkterna kommer från plattformen och resten från tjänster. I princip alla plattformsintäkter är numera återkommande. BIMobject uppskattar att det finns ca 50 000 tillverkare inom de marknader bolaget verkar på, varav fler än 2 000 stycken idag är listade på plattformen. Bolaget har även 100 av världens största arkitektfirmor bland sina användare, vilka uppgick till 3,2 miljoner stycken registrerade vid utgången av Q2.
Den omfattande urbaniseringen medför ett enormt byggande världen över, vilket samtidigt utgör ett allvarligt miljöhot då byggnader och nybyggnation står för en stor andel av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. BIMobject har visionen att BIM ska göra det enklare att bygga bättre och mer hållbart. Än så länge har bolagets resa kantats av mycket stora förluster och negativa kassaflöden. Att bygga upp och hålla igång verksamheten samt verka för att växa användningen av bolagets plattform och tjänster har kostat på. Samtidigt grundades bolaget så sent som 2011, varför det ändå är en viss bedrift att det omsatte ca 120 Mkr förra året. Bland huvudägarna märks EQT Ventures, Swedbank Robur Fonder, TIN Fonder och bolagets grundare.
Nyligen rapporterade BIMobject för Q2. Här steg nettoomsättningen ca 7% till 32,3 Mkr (30,3). Valutaeffekter hade en positiv effekt på nettoomsättningen med just ca 7% jämfört med föregående år. Även nettoomsättningen från återkommande intäkter steg och kom in på 26,5 Mkr (23,0), en ökning med 15%. EBITDA-resultatet förbättrades till -15,2 Mkr (-25,7). Rörelseresultatet (EBIT) steg till -18,6 Mkr (-28,2). Justerat för Long Term Incentive Program 2021 och 2022 uppgick EBIT till -18,3 Mkr (-20,1). Resultatet före skatt stärktes till -20,5 Mkr (-29,8) medan nettoresultatet förbättrades till -20,6 Mkr (-29,8), varav -18,1 Mkr (-29,8) var hänförligt till moderbolagets aktieägare. Resultatet motsvarade -0,13 kr per aktie (-0,21) såväl före som efter utspädning.
Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades till -17,3 Mkr (-27,3). Före förändringar av rörelsekapital var motsvarande kassaflöde istället -15,8 Mkr (-27,1). Vid utgången av kvartalet uppgick likvida medel till 129,5 Mkr (318,7) plus kortfristiga placeringar om 148,9 Mkr (36,1). Vid årsskiftet uppgick likvida medel till 233,2 Mkr medan kortfristiga placeringar då låg på 74,0 Mkr. Likviditeten var därmed fortsatt stark. Även soliditeten var ännu stark med en notering på 71 % (76) och räntebärande skulder uppgick till marginella 0,8 Mkr (1,3).
BIMobject använder måttet Annual Recurring Revenue, ARR, dvs årligen återkommande intäkter för att skapa förståelse för intäktsutvecklingen inom kärnaffären, dvs plattformsverksamheten. Bolaget rapporterar ARR i konstanta valutor, omvandlat enligt valutakursen på kvartalets sista arbetsdag. Under Q2 växte ARR i konstanta valutor med 6% till 113,8 Mkr (107,2) jämfört med föregående år och 1% jämfört med Q1.
Likt Q1 blev Q2 sammantaget ytterligare ett försiktigt fall framåt. Tillväxten är visserligen blygsam men stabil samtidigt som bolaget jobbar med ett flertal långsiktigt tillväxtfrämjande initiativ och har förbättrat kostnadskontrollen. Även Q2:s omorganisation av Services-organisationen, som utvecklar BIM-filer åt bolagets kunder, är positiv. Målet är att sänka fasta kostnader och öka flexibiliteten för att på längre sikt med bättre lönsamhet kunna svara på svängningar i efterfrågan, där ibland större enskilda projekt kan ha betydande påverkan. Omorganisationen innebar att 21 anställda vid bolagets kontor i Polen och Ungern lämnade bolaget. De flesta av dessa övergår istället till konsultuppdrag via bolagets underleverantörer.
Den starka finansiella ställningen och det goda svängutrymmet denna medger gör att vi fortsatt ser att BIMobject har en reell chans att vända till lönsamhet och positiva kassaflöden på sikt, även om det lär dröja flera år till dess. Tillväxtutrymmet är det inget fel på och på längre sikt, om bolaget lyckas växa plattformen och dess användning riktigt kraftigt, hägrar möjligheter att i betydligt högre utsträckning kunna slå mynt av alla års utveckling och marknadsbearbetning. Q2-rapporten var överlag i linje med våra förväntningar och ger stöd för vår tidigare spekulativa köprekommendation, vilken kvarstår oförändrad liksom riktkursen på 7 kr.