BIMobject – På god väg
I april svängde vi till en spekulativ köprekommendation för BIMobject när aktien handlades under 9 kr. Kort därefter sprintade den iväg en bit över 11 kr.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1883 (1 augusti 2021)
BIM | First North | 7,55 kr | KÖP
Rapporten för Q1 var det som sedan snabbt satte punkt för uppgången som istället följts av förnyad kräftgång och aktien handlas i nuläget runt 7,5 kr. Är nedgången rimlig eller finns det ännu hopp om en vändning för företagets aktie?
Q1 var vid en första anblick inte direkt bländande. Nettoomsättningen minskade 21% till 28,5 Mkr (35,8). Däremot fortsatte EBITDA-resultatet att förbättras kraftigt till -15,5 Mkr (-23,3). Såväl resultatet före skatt som nettoresultatet lyfte samtidigt till -13,2 Mkr (-26,1), motsvarande -0,09 kr per aktie (-0,22) såväl före som efter utspädning.
Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades till -12,1 Mkr (-13,6). Likvida medel uppgick till fortsatt imponerande 342,5 Mkr (82,3) plus kortfristiga placeringar om 40,3 Mkr (43,1). Soliditeten var 74,6% (50,0) och räntebärande skulder uppgick till endast 7,3 Mkr (3,5). Finanserna var med andra ord fortsatt i utomordentligt starkt skick.
Nedgången i nettoomsättning ska dessutom ses i ljuset av de kraftfulla besparingsåtgärder som BIMobject genomfört och som under Q1 ledde till ytterligare resultatförbättringar efter de stora förbättringarna förra året. På bara ett år skars rörelsekostnaderna ned med 75 Mkr och hela organisationen har transformerats.
Försäljningstappet under Q1 hänförs till en skarp minskning inom tjänster (Services). COVID-19 dämpade inflödet av nya ordrar under förra året, och bolagets orderbok uppgavs därför vara låg även om bolaget samtidigt kunde meddela att försäljningen faktiskt börjat vända upp. BIMobjects underliggande årligen återkommande intäkter, ARR, ökade under Q1 med 15% jämfört med föregående år men var oförändrade på kvartalsbasis.
Under kvartalet lyckades man öka priserna hos en stor andel av kunderna och åtgärda situationen med fördröjda avtalsförnyelser från Q4. Dessvärre togs detta ut av COVID-19-relaterade nedgraderingar hos Premium-kunder i Nordamerika samt kundförluster relaterade till det franska dotterbolaget, som omstrukturerades under Q4.
Under Q1 lyckades BIMobject öka antalet säljmöten med nya kunder till rekordnivåer, drivet av den digitala säljmodellen. Detta drev i sin tur nyförsäljningen och bolaget uppgav i Q1-rapporten att februari och mars var några av de starkaste månaderna bolaget haft från ett säljperspektiv. Tillsammans med den förbättrade kostnadssituationen och de starka finanserna bådar det gott för att bolaget ska kunna lyckas med sin omvändning. Måhända underströk den svaga nettoomsättningen i Q1 att det inte är gjort i en handvändning, men Stockpickers syn är samtidigt att Q1 blev ännu ett positivt steg i rätt riktning som ökar vår tilltro till att bolaget faktiskt kan nå vettig lönsamhet inom 2-3 år. Den spekulativa köprekommendationen är därmed intakt medan riktkursen höjs en liten aning till 12,50 kr (12).
Framöver hoppas vi få höra mer om bolagets ”aktiva förvärvsagenda”, som kan bli en kurstrigger. Den dag nyförsäljningen förmår att ge förnyad tillväxt i nettoomsättningen bör marknadens intresse också vakna till liv. Då bör resultatförbättringarna fortsätta och en ungefärlig tidpunkt för lönsamhet efterhand kunna skönjas. Det vore ett helt nytt läge för BIMobject, som för övrigt också gynnas av den sväng mot hållbarhet som världen håller på att ta. Detsamma gäller förstås även den ökade graden av digitalisering.