Biotage - Fågeln Fenix

I inledningen av covid-19 krisen föll nästan hela Stockholmsbörsen momentant mot avgrunden och i stort sett samtliga börsbolag drogs över en och samma kam. I den påföljande starka återhämtningen har läget varit lite av ett annat och utvecklingen betydligt mer fragmenterad.

Biotage Fgeln Fenix

Publiceras i Stockpicker Newsletter 1793 (28 juni 2020)

BIOT | Small Cap | 141,3 kr | SÄLJ

Många bolag som rasade initialt har faktiskt inte orkat lyfta nämnvärt från botten medan andra har återhämtat om inte hela så åtminstone stora delar av den tidigare nedgången. Exempel finns även på bolag som har stigit och i vissa fall kraftigt då de har haft verksamheter som de facto har gynnats av pandemin såsom delar av forsknings-, läkemedels-, spel-, It- och bygghandelssektorn.  

I vissa fall har nog också uppgångarna i detta skede varit näst intill precis lika orimliga som många av de tidigare nedgångarna och helt enkelt gått väl långt. Ett exempel på ett sådant bolag är enligt vår förmenande medicinteknikbolaget Biotage som tillverkar och säljer instrument, förbrukningsvaror och tjänster inom analytisk kemi, medicinsk kemi, separation och rening. Bolagets affärsverksamhet är normalt av den art att den inte borde behöva drabbas speciellt hårt i coronakrisen men aktien föll likafullt med omkring 40% mellan mitten av februari till dryga mitten av mars. Då var aktien som sämst nere under 80 kr.

Återhämtningen efter raset har dock långt ifrån gått av för hackor. Sedan bottennivåerna i mars har aktien sedan dess studsat upp med närmast osannolika 75–80%, vilket innebär att aktien faktiskt även är upp cirka 15% från årsskiftet. Orimligt eller inte är svårt att veta men bolaget kände åtminstone i årets inledande kvartal av både förskjutningar av försäljning och utebliven försäljning, och sade sig åtminstone då kunna få problem med att leverera varor framöver. Om pandemiförloppet blir långdraget kan också kundernas finansiella ställning påverkas och betalningsförmågan försämras. Ledningen räknar därmed med ett utmanande Q2.

Annons

Q1-rapporten som presenterades i slutet av april var annars mestadels stark och utvecklingen stabil. Nettoomsättningen steg i kvartalet med 11,8% till 277,3 Mkr (248,0), vilket justerat för valutakurseffekter var en ökning med 7,1%. Försäljningen var stark i Americas och i APAC där Kina utmärkte sig som stark marknad. Både USA och Kina visade tvåsiffrig tillväxt. Sydkorea och Indien fortsatte också att öka försäljningen med god tillväxttakt. Försäljningen i Japan och Europa var dock inte lika stark och nådde inte ens upp till fjolårskvartalets försäljning. Americas utgjorde den största marknaden med 47% (40) av nettoomsättningen medan EMEA minskade till 24% (28) och APAC för 29% (32). Av den totala omsättningen var 44% (46) systemförsäljningen medan 56% (54) var eftermarknadsprodukter som förbrukningsvaror och service, vilket är gynnsamt eftersom det generellt bidrar till förbättrade marginaler.  

Även resultatutvecklingen var gedigen och rörelseresultatet steg med 23% till 61,3 Mkr (49,8), motsvarande en rörelsemarginal om fina 22,1% (20,1). Fullt ut så starkt som det verkar var dock inte utfallet då det i övriga rörelseposter ingick positiva valutaeffekter på netto 8 Mkr mer än i fjolårskvartalet, och justerar man för detta hade resultatet ökat med mer måttliga 7% och marginalen försämrats något till 19,2%.

Något fel på balansräkningen är det inte då Biotage har en nettoskuld på bara 27,5 Mkr (69,2) trots betalning av drygt 90 Mkr i beräknad tilläggsköpeskilling, relaterad till det tidigare förvärvet av PhyNexus Inc. Utdelningsförslaget på 1,60 kr per aktie har ändå dragits tillbaka men här ser styrelsen en möjlighet att kalla till extrastämma senare i år för att besluta om utdelning för 2019. Att så sker ska nog inte uteslutas.

Även om Biotage hittills har, och förmodligen även framgent kommer att klara sig ganska lindrigt i coronakrisens efterdyningar, räknar bolaget som sagt med att ha ett utmanande Q2. Det ska nog heller inte uteslutas att även senare kvartal åtminstone påverkas av lägre efterfrågan. Med detta i åtanke ser vi de senaste månadernas kursrusning i aktien som på tok för kraftig och överdriven. Aktien värderades högt redan innan raset under våren och har som sagt stigit 75–80% därefter och handlas i dag kring ”all time high” trots utmaningar resten av året.

Det betyder i sin tur att värderingen nu är mycket hög, för att inte säga extremt hög. På våra visserligen osäkra prognoser handlas aktien i dagsläget till ett P/E-tal i år kring 45 och cirka 40 nästa år, vilket vi inte skulle tycka var lockande ens i de bästa av världar. Marknadspriset genom försäljningen noterar även det nästan en multipel på 8. En indikation om att det är högt är att flera insiders har sålt aktier, däribland styrelseordföranden och en styrelseledamot som tillsammans sålde för mer än 30 Mkr. Vi skulle också ha agerat som dessa två herrar om vi ägde aktien och därmed får Biotage en säljrekommendation. En mer rimlig kursnivå för aktien vore enligt vår bedömning någonstans mellan 90–110 kr, vilket ger en nedsida på åtminstone 30%. 

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-06-24 13:28:00
Ändrad 2024-11-13 07:58:31