Bolagets onlinesatsningar ligger rätt i tiden - Köp aktien
Senast vi skrev om dagligvarujätten i augusti (Newsletter 1803) tyckte vi att aktien framstod som ett bra defensivt val.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1841 (20 januari 2021)
ICA | Large Cap | 406,4 kr | KÖP
Det tycker vi fortfarande, men just defensiva aktier har inte varit i mode de senaste månaderna och kursen har därför utvecklats därefter. Utdelningen om 6 kr per aktie från september medräknad, har avkastningen varit -5% tills idag. Verksamheten tuffar emellertid på bra, och kanske till och med lite bättre än vi hade räknat med.
De positiva trenderna inom dagligvaruhandeln från första halvåret 2020 har fortsatt även under Q3, framförallt präglat av en stark volymtillväxt i Sverige. Givet den gradvisa försämringen av smittoläget mot slutet av året är det nog rimligt att anta att även Q4-rapporten kommer visa samma mönster, då folk äter i högre grad hemma, drar ner på butiksbesöken, handlar mer vid varje tillfälle och i ökad utsträckning på nätet.
Efter de första nio månaderna av 2020 har summan av dessa effekter lett till en ökning av nettoomsättningen om 6%, jämfört med samma period året innan, till 93 690 Mkr. Skillnaderna mellan olika butiker har förvisso varit avsevärda och butiker med lägen nära Norge och Finland eller i shopping-centra har upplevt kraftiga försäljningsminskningar. På andra sidan av skalan finns onlineförsäljningen i Sverige som har ökat med 101% till 3,3 miljarder kr. Extra glädjande är att ICA har därmed lyckats växa hela 22 procentenheter snabbare än e-handelsmarknaden generellt.
Stort fokus på e-handeln riktades även under bolagets kapitalmarknadsdag i början av december, där man presenterade bland annat detaljer kring de olika satsningarna inom online. Under de kommande två åren vill man dels genomföra ett IT-plattformsbyte för kunder och butiker, dels starta upp ett nytt högautomatiserat e-handelslager i Stockholm. Även dotterbolagen Apotek Hjärtat och Rimi Baltic kommer satsa på att ytterligare stärka närvaron och skapa en mer lönsam online-affär.
Kritikerna har länge menat att ICA tidigare har varit för långsamt med sin online-satsning, men i och med pandemin verkar ledningens beslutsamhet ha förändrats markant. Trenden talar dessutom i bolagets favör, då man nu under en längre tid har vuxit snabbare än marknaden. Den långsiktiga ambitionen är att ha samma marknadsandel inom e-handel som i den fysiska verksamheten, vilket enligt bolaget är runt 36%.
Sammanlagt flaggar bolaget för en investeringsnivå för 2021 på 3 500 Mkr, vilket är lägre än fjolårets nivå på cirka 5 000 Mkr, som belastades av ett större förvärv av en lagerfastighet. De nya onlinelösningarna beräknas få en marginaleffekt om cirka -0,1% under 2021 och mindre än -0,1% 2022. För övrigt upprepade man på kapitalmarknadsdagen sina finansiella mål om att ha en rörelsemarginal före engångsposter på 4,5%, en avkastning på sysselsatt kapital på 7,5%, samt en nettoskuld i förhållande till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) om maximalt 3x.
Med en justerad rörelsemarginal (EBIT) på 4,6% (rullande 12 månader) är ICA ett av Europas mest lönsamma dagligvarubolag. Istället för att lyfta marginalen ytterligare vill man hellre öka resultatet genom växande marknadsandelar och därmed högre volymer. Det återstår att se hur den större andelen av online-försäljningen kommer påverka lönsamheten framöver, hittills är effekten i alla fall försumbar.
Det är, emellertid, inte bara e-handeln som styr bolagets öde och i slutet av december använde man sina finansiella muskler för att förvärva Forex kundportföljer avseende inlåning och privatlån med en sammanlagd affärsvolym om cirka 15 miljarder kr och cirka 235 000 kunder. Affären ökar ICA Bankens affärsvolym med cirka 35% och är ett sätt att skapa synergier och uppnå skalfördelar i utvecklingen av den egna plattformen. Exklusive initiala integrationskostnader beräknas den förvärvade portföljen innebära en positiv EBIT-effekt på cirka 100 Mkr under 2021.
Sannolikt lär det förändrade konsumentbeteende bestå ytterligare några kvartal, och även när pandemin kommer vara någorlunda under kontroll, lär e-handeln förbli ett populärt sätt att handla framöver. Bolagets satsningar ligger helt rätt i tiden och redan nu växer man snabbare än marknaden. E-handeln är därmed även ett bra verktyg för att försvara sig mot lågpriskedjor såsom Lidl, som under de senaste åren har blivit ett allt större hot.
Visserligen lär tillväxttalen bli betydligt lägre i år, jämfört med ifjol, men icke desto mindre ser vi utrymme för en låg ensiffrig ökning av både omsättning och vinst. På våra nuvarande estimat för 2021 handlas aktien till ett p/e-tal omkring 19. Vi håller fast vid vårt resonemang att aktien passar defensiva, långsiktiga placerare som värdesätter god nattsömn. Direktavkastningen på drygt 3% och stabiliteten i intjäningsförmågan gör att vi upprepar vår köprekommendation med riktkurs 500 kr.