Bonava – Drivs av en stark bostadsmarknad

Bostadsutvecklaren Bonava har under flera år lidit av lönsamhetsproblem men de senaste kvartalen har en förbättring skett. För Q2 översteg det underliggande resultatet marknadens prognoser med bred marginal, främst drivet av tillfälligt högre antal levererade enheter.

Bonava Drivs av en stark bostadsmarknad

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1892 (5 september 2021)       

BONAV B | Large Cap | 88,65 kr | KÖP

Rörelseresultatet förbättrades väsentligt även inklusive avsättningen om 117 Mkr för avvecklingen av den danska verksamheten. Rörelseresultat efter jämförelsestörande poster uppgick till 140 Mkr (56) med en marginal om 4,1% (1,6). Det bör naturligtvis påpekas att Bonavas resultat kan slå, särskilt mellan kvartal, eftersom bolaget redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.

Annons

I det gångna kvartalet resultatavräknades 1043 bostadsenheter, mot 1316 stycken under Q2 2020. Ett större antal överlämnade bostäder i Baltikum och flera projekt med god marginal bidrog positivt till nettoomsättning och resultat. Nettoomsättningen om 3 379 Mkr (3 537) kom in starkare än väntat. Efterfrågan på nyproducerade bostäder var fortsatt hög på samtliga av Bonavas marknader.

Gynnsamma marknadsförutsättningar med god ekonomisk tillväxt, låg arbetslöshet och låga räntenivåer har lagt grunden för en positiv syn på framtiden hos konsumenter och företag. Sammantaget är drivkrafterna starka vilket också präglade försäljningsutvecklingen i Bonavas konsumentaffär samtidigt som intresset från investerare var stort med flera nya affärer.

Under Q2 produktionsstartades 1 341 (975) bostäder. Guidningen för detta år indikerar 5 600 byggstarter. Detta innebär en kraftig ökning under andra halvåret, eftersom endast 1 900 enheter har påbörjats fram till utgången av Q2. Bonavas ambition att öka antalet starter för helåret 2021 med cirka 5% jämfört med 2020, justerat för Danmark, kvarstår.

Bonava har en annorlunda geografisk profil än tex Peab och JM med stor vikt mot Tyskland, där marknaden också varit stark med stigande priser. Cirka hälften av omsättningen hos Bonava kommer från den tyska marknaden där bolaget bl.a. finns i storstadsregioner som Berlin, Hamburg och Köln. Sverige står för blott 18% av omsättningen och resterande delar utgörs av S:t Petersburg och Baltikum samt övriga Norden. Vi är sedan tidigare av åsikten att Bonava borde lämna S:t Petersburg och Baltikum och fokusera mer på Tyskland.

Marginalerna går åt rätt håll och är i en uppåtgående trend efter några svaga år. Under åren 2015-2018 uppgick rörelsemarginalen till mellan 11-13% och Bonava bör kunna nå upp till cirka 10% marginal under de kommande åren. Med mycket fokus på lönsamhetsförbättringar finns det skäl att tro på den stigande marginaltrenden.

För 2021 och 2022 estimerar vi en vinst per aktie om 6,90 respektive 7,30 kr. Det betyder att Bonava handlas till P/E 13 respektive drygt 12. Det är en historiskt attraktiv nivå och är ganska lågt jämfört med andra bostadsfokuserade fastighetsbolag. Samtidigt erbjuder Bonava en god direktavkastning (4-5%). Vi ser dock en viss oro för att kostnadsinflation från högre materialpriser inte kan tas ut i ytterligare höjda bostadspriser, vilket kan påverka rörelsemarginalen.

Sammantaget anser vi dock att mycket talar för Bonava framgent. Det är mot bakgrund av det som vi väljer att höja rekommendationen till Köp (Neutral) med riktkursen 105 kr.    

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2021-09-06 09:43:00
Ändrad 2024-11-13 08:50:14