Bonava– Ingen trigger i närtid
Sedan vi uppdaterade läget i bostadsutvecklaren Bonava i slutet av januari (Newsletter 1758) har börsvärdet nästan halverats.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1793 (28 juni 2020)
BONAV B | Large Cap | 48,88 kr | AVVAKTA
Tur för vår del att vi ställde oss avvaktande till aktien då. Efter Q1-rapporten har dock flera insynspersoner passat på att utöka sina aktieinnehav. Är det kanske nu som det börjar bli dags att byta åsikt och ge aktien ett köpråd?
Det är inte otänkbart men vi är något tveksamma ändå. Den nordiska byggsektorn är förvisso inte lika hårt drabbad av coronakrisen som vissa kanske tror. Detta beroende på bl.a. välfyllda orderböcker och exponering mot offentliga byggprojekt. Trots signaler om en vikande konjunktur talar urbaniseringen, bristen på bostäder, gynnsam räntemiljö, och låg arbetslöshet för fortsatt stark efterfrågan för bostäder. Bolaget uppgav nyligen i en verksamhetsuppdatering att de sedan den 9 april noterat en försiktig återhämtning i takt med att flera länder har lättat på restriktionerna.
Antalet överlämnade och sålda bostäder i framför allt Nordic kommer att vara lägre än tidigare förväntat i Q2. Per slutet av maj har bolaget sålt cirka 1 600 bostäder sedan årsskiftet. Ledningen bedömde därtill att rörelseresultatet kommer att bli väsentligt lägre i Q2 än under motsvarande period i fjol, främst till följd av investerarprojekt som lämnas över med marginaler under snittet i den tyska portföljen. En lägre försäljning och störningar i produktionskedjan kommer att ha en negativ påverkan på överlämnade bostäder under Q2 och troligen också Q3.
Tyskland är numera Bonavas viktigaste marknad då 40% av omsättningen och drygt 60% av rörelseresultatet genereras där. Pågående projekt i Finland, som blir klara i år, kommer bära med sig svagare marginaler. Bonava har som helhet ett antal projekt som har nollmarginal i Norden. I Danmark rör det sig om en till två och i Finland handlar det om en handfull projekt.
Under Q1 startades 531 (723) bostäder till konsumenter och 0 (0) till investerare. Merparten av dem i Tyskland och Sverige. Rörelseresultatet försämrades kraftigt i kvartalet och uppgick till 31 Mkr (165), vilket var klart sämre än marknadens estimat om 114 Mkr. Resultatfallet berodde på den försämrade lönsamheten vilket förklaras dels av svaga projektmarginaler i Nordic samt att kvartalets resultat föregående år lyftes av det stora antalet överlämnade bostäder i S:t Petersburg-Baltikum.
Redan i Q3 i fjol försämrades lönsamheten i Sverige kraftigt. Det beror på att Bonava nu resultatavräknar bostäder som började byggas när marknaden stod på topp, nu tvingas Bonava erbjuda rabatter vilket sänker marginalen. Ledningen bedömer emellertid att koncernens omsättning och rörelseresultat kommer att förstärkas under andra halvåret, främst till följd av marginaler i Tyskland på överlämnade bostäder.
Tittar vi på värderingen förefaller den att vara attraktiv. Dock har Bonava haft det motigt en tid, ett tillstånd som ser ut att hålla i sig främst som en följd av försämrad lönsamhet i Sverige samt nollmarginalprojekt. Ett försämrat konsumentförtroende kan därtill påverka efterfrågan på bostäder på marknader där bolaget är verksamt och leda till fallande priser på bostäder. Det gör att vi inte heller idag ser vad som i närtid skulle kunna tala för en kursuppgång förutom en attraktiv värdering. Därför blir rådet ännu en gång Avvakta/Behåll medan riktkurs sänks till 60 kr (95) som en konsekvens av sänkta prognoser jämfört med läget i januari (inför pandemins intåg).