Bonava – Iskall marknad

Bostadsutvecklaren Bonava har rasat rejält på börsen och är bara värt en bråkdel av börsvärdet för några år sedan.

Bonava Iskall marknad

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2031 (16 april 2023)

BONAV B | Mid Cap | 23,5 kr | NEUTRAL

Bonava, som är en avknoppning från NCC, har tappat ca 60% den senaste 12-månadersperioden. Börsvärdet uppgår till runt 2,4 Mdr kr att jämföra med 17 Mdr kr i samband med avknoppningen i maj 2017.

Sektorn går igenom en tuff tid med skenande inflation och kraftigt stigande räntor. Privatpersoners ekonomi blir alltmer sargad i nuvarande situation med kraftigt stigande kostnader för bl.a. drivmedel och boende. Och vi tror att det blir ännu sämre innan situationen förbättras. Under fjolåret försämrades marknaden gradvis och från och med Q3 försämrades läget ytterligare, framför allt i Sverige som är koncernens näst största marknad efter Tyskland.

I samband med Q4-rapporten föll aktien kraftigt efter slopad utdelning och reviderade finansiella mål. Marknaden hade räknat med en utdelning på 3,35 kr per aktie. Bonava anser att målen för resultat före skatt och antalet sålda bostäder inte längre är relevanta. Målen ändras till att bolagets rörelsemarginal ska uppgå till lägst 10% på årsbasis från 2026, samt att nettoskuldsättningsgraden inte ska överstiga 1,0x av synligt eget kapital. I samband med bokslutet aviserade Bonava att man även ser över alternativen för den norska verksamheten som dras med låga affärsvolymer.

Intäkterna för Q4 kom in på 6 161 Mkr (6 377), vilket överträffade förväntningarna på 5 469 Mkr. Rörelseresultatet landade samtidigt på 338 Mkr (633), långt ifrån snittestimaten på 595 Mkr. Det sämre utfallet berodde på en svag operativ prestation men även på väsentligt högre finansiella kostnader. I byggrelaterade bolag kan dock resultat påverkas kraftigt mellan kvartalen eftersom intäkter och resultat redovisas först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.

Den svagare marknaden och förändringar av ledarskap har inneburit att Bonava har gjort nya bedömningar av risker i Sverige och Tyskland. I Tyskland innebär det att avsättningar, framförallt för garantier i avslutade projekt om 67 Mkr har resultatförts. I Sverige har kvartalet belastats med 118 Mkr, som utgörs av nedskrivningar av tidigare kapitaliserade projekteringskostnader och avsättningar för risker. Totalt har 273 Mkr tyngt bruttoresultatet i den svenska verksamheten för helåret 2022. Den underliggande bruttomarginalen i Q4 uppgick till 13,5% (13,6). Antalet sålda bostäder kom in på 620 och samtidigt produktionsstartades 534 bostäder.

Marknaden för nyproduktion är iskall och antalet objekt till försäljning störtdyker på Hemnet. För att få färdigbyggda bostäder sålda lockar nu allt fler bostadsutvecklare med avgiftsfria år och räntegarantier. Efter bokslutet har vi sänkt prognoserna över rörelsemarginalen för 2023 och 2024. Bakgrunden är svagare marknadsförhållanden i form av lägre bostadspriser och högre byggkostnader. Samtidigt kommer de finansiella kostnaderna att öka pga. av en högre skuldsättning men även högre räntor.

Stockpicker tror inte på en vändning i bostadsbyggarna förrän vi får ett mer stabilt makroekonomiskt sentiment och en stabilisering av ränteläget. Värderingen är klart under det historiska snittet men osäkerheten är också mycket stor. Vi ser inget som talar för ett köp i Bonava utan upprepar vår neutrala syn. Skanska är det enda bolag vi är positiva till inom bygg- och bostadsutveckling på grund av sin breda verksamhet och geografiska närvaro.

bonava analysgraf

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2023-04-17 09:05:00
Ändrad 2024-11-13 10:26:46