Bonava – Nya delmål presenterade
Vi upprepade köprekommendationen för bostadsutvecklaren Bonava så sent som i slutet på oktober (Newsletter 1908).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1920 (15 december 2021)
BONAV B | Mid Cap | 73,8 kr | KÖP
I veckan höll bolaget kapitalmarknadsdag där man presenterade delmål för 2024. Tidigare i höstas aviserade Bonava nya mål för 2026 varav två var finansiella.
Delmålen är att resultat före skatt ska uppgå till 1,6 Mdr kr, innebärande en ökning med 60% jämfört med 2020. Antalet sålda bostäder ska uppgå till 7 000 och betyder en ökning med 26%. För 2026 är resultatmålet 2,2 miljarder kronor före skatt medan tillväxtmålet är satt till 8 000 sålda bostäder, en ökning med 44% från 2020. Målen indikerar att den största delen av vinstförbättringen till 2026 ska ske de sista två åren.
Ambitionen är att öka närvaron och stärka positionen i de regioner som har bäst förutsättningar för värdeskapande. Det innebär ett ökat behov av att investera i ytterligare byggrätter. Eftersom Bonava idag är underinvesterat finns det ett behov av att investera mer i mark samt utöka byggrättsportföljen. Totalt bedöms behovet att öka tillgångarna till mellan 15 och 18 Mdr kr under perioden 2020 till 2026. Cirka 6 Mdr kr avser förvärv av byggrätter och 9 till 12 Mdr kr avser investeringar i nya bostadsprojekt. Dessa investeringar ska ske med bolagets kassaflöde samt med 3,6 Mdr kr i outnyttjade kreditfaciliteter.
Målen för 2026 känns väldigt ambitiösa. För att nå dem måste en viss volymökning ske samt inte minst en högre lönsamhet. Koncernens marginaler utvecklas åt rätt håll och är i en stigande trend efter några svaga år. Vi tror att Bonava kan nå en rörelsemarginal på runt 10% de kommande åren vilket bolaget lyckades leverera åren 2015-2018.
Bolaget har hittills lyckats hantera kostnadsuppgångar på insatsvaror som noterats de senaste kvartalen. Ökade försäljningspriser har överträffat kostnadsökningarna, vilket generellt sett stärkt marginalen i projekten. Även om lönsamheten är god i Sverige finns det ytterligare uppsida i rörelsemarginalen på några års sikt.
Enligt VD Peter Wallin väntas det inte bli några stora effekter för koncernen i stort om cementleveranserna skulle stoppas efter 2022, då Cementas tillstånd för brytning i Slite går ut. Dock skulle den svenska verksamheten påverkas så därför ser Bonava över alternativa leveranser och metoder. Under förra året stod den svenska verksamheten för 22% av koncernens totala försäljning.
Bonavas Q3-rapport var svagare än väntat. Avvikelsen berodde dock främst på uppskjutna leveranser i St. Petersburg vilka kommer att bokas in i Q4 och Q1 2022. Det är dock först och främst från 2023 vi tror att vinsterna tar fart.
Dagens värdering av aktien som motsvarar ett P/e-tal 10 på nästa års prognos diskonterar inte någon vinsttillväxt alls. Konkurrenten JM handlas till P/e tal om ca 15,5. JM ska helt klart handlas till en premie på grund av sin stabilitet och lönsamhet. Dock anser vi att skillnaden är för stor mellan bolagen. Detta inte minst som Bonava erbjuder en direktavkastning på 4-5%.
Vi upprepar vår köprekommendation med riktkurs 105 kr efter veckans kapitalmarknadsdag.