Bonava – Stark ekonomisk återhämtning

Den starka ekonomiska återhämtningen med gynnsamma marknadsförutsättningar resulterade i en god efterfrågan på samtliga av Bonavas marknader. Intresset var stort för bolagets nya projekt till försäljning, såväl bostäder till privatpersoner som hyresrättsprojekt till investerare.

Bonava Stark ekonomisk aterhamtning

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1908 (31 oktober 2021)     

BONAV B | Mid Cap | 84,75 kr | KÖP

Även om prisutvecklingstakten på bostäder dämpats något på vissa marknader har den stabiliserats på en hög nivå. Negativt är att handläggningstiderna avseende nödvändiga tillstånd är fortsatt utmanande, vilket är den största risken för att uppnå Bonavas mål för starter. Skulle nödvändiga beslut dröja innebär det en förskjutning in i nästa år.

Omsättningen i Q3 ökade med 22% till 3 618 Mkr (2 958) medan rörelseresultatet förbättrades och uppgick till 293 Mkr (125). Rörelsemarginalen nästan fördubblades till 8,1%, jämfört med 4,2% samma kvartal i fjol. Omsättningen var dock 9% under konsensus medan rörelseresultatet kom in 15% sämre. Bakom resultatmissen ligger främst ett projekt i St. Petersburg som hann färdigställas och säljas men inte överlämnats, vilket innebär att det inte har resultatavräknats. Marginalen i detta projekt är över snittet för koncernen.

Annons

Cirka hälften av koncernens omsättning kommer från den tyska marknaden där Bonava bl.a. finns i storstadsregioner som Berlin, Hamburg och Köln. I våras meddelade bolaget att de lämnar Danmark. Efter det finns Bonava kvar i åtta länder och 22 regioner.

I Q3 uppgick antalet sålda bostäder till 1353 (1 438) medan antalet produktionsstarter uppgick till 1 036 (1 243). Ledningen ser fram emot en hög aktivitet av starter under Q4. Ambitionen är att öka antalet starter med 5% i år jämfört med 5 364 under 2020. Handläggningstiderna har varit ett löpande problem i Tyskland och pandemin har påverkat även i Baltikum och St. Petersburg.

Ett annat hot mot starterna är den eventuella cementbristen som kan följa av utvecklingen kring Cementa och kalkbrytningen i Slite på Gotland. Positivt är att Bonava lyckats hantera stigande priser, brist på insatsvaror och utmaningar i leveranskedjan utan någon större påverkan på pågående projekt. Ökade försäljningspriser har överträffat kostnadsökningarna, vilket generellt sett stärkt marginalen i projekten.

I samband med torsdagens rapport presenterade Bonava resultatet av den strategiska översyn som inleddes i våras. Det har mynnat ut i beslut om reviderade mål. Ett av målen är att mer än fördubbla resultat före skatt till 2,2 Mdr kr år 2026 jämfört med 2020. Det andra målet är att öka antalet sålda bostäder till 8 000 år 2026, vilket motsvarar en ökning med cirka 44% från förra året.

Målen är minst sagt ambitiösa För att nå dem måste en viss volymökning ske samt inte minst en högre lönsamhet. Bonavas marginaler utvecklas åt rätt håll och är i en stigande trend efter några svaga år. Under åren 2015-2018 uppgick rörelsemarginalen till mellan 11-13%. Stockpicker tror sedan tidigare att Bonava kan nå upp till en marginal runt 10% de kommande åren. Även om lönsamheten är god i Sverige finns det ytterligare uppsida i marginalen. För att lyfta marginalerna måste bolaget investera mer i byggrätter för att kunna starta projekt längre fram.

På nästa års vinstprognos handlas aktien till P/e-tal kring 11-12 vilket historiskt har varit en attraktiv nivå. Samtidigt erbjuder Bonava en god direktavkastning på runt 4-5%. Eftersom resultatmissen i Q3 tycks ha sin naturliga förklaring ser vi ingen anledning att frångå vare sig vår köprekommendation eller riktkurs (105 kr).

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2021-11-01 10:06:00
Ändrad 2024-11-13 09:01:40