Bonava – Strategiomläggning väntar
Bostadsutvecklaren Bonava har under flera år lidit av lönsamhetsproblem och tidigare i höstas tvingade styrelsen bort vd:n Joachim Hallengren.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1832 (6 december 2020)
BONAV B | Large Cap | 72,55 kr | AVVAKTA
Samtidigt har aktien underpresterat efter ett initialt kurslyft efter avknoppningen från NCC för drygt fyra år sedan. Bara i år har kursen sjunkit drygt 30 % medan bolagets närmaste jämförelsebolag, JM är i det närmaste oförändrad. JM har dock historiskt visat sig vara bra på att hantera kriser.
Den svaga kursutvecklingen för Bonava beror på motvind på den svenska marknaden samt försenade zonplaner i Tyskland, vilket lett till färre byggstarter än väntat. Sverige och Norden har haft problem med större omställningar. Den senaste rapporten visade dock på att Bonava är på rätt väg. Bonavas försäljning av bostäder förbättrades betydligt i Q3 jämfört med i våras och försäljningen var i nivå med samma kvartal föregående år trots pandemin. Marknadsförhållandena har förbättrats, vilket återspeglades i antalet sålda enheter, som ökade med 47% jämfört med det föregående kvartalet. Snittpriset på sålda bostäder till konsumenter var oförändrat på 3,3 Mkr (3,3).
Antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 1 243 under Q3. Tempot i produktionsstarter har hållits upp i särskilt Tyskland och Sverige. Bonava säljstartade många nya projekt under hösten, bl.a. i Nacka och i Göteborg, och intresset uppges ha varit stort. Ledningen guidade i den senaste rapporten för klart fler byggstarter i Q4 och in i 2021.
Koncernens rörelseresultat uppgick till 125 Mkr, vilket var en minskning från 162 Mkr under samma kvartal i fjol. Utfallet var klart bättre än marknadens estimat om 47 Mkr. Rörelseresultatet har successivt förbättrats under året med hjälp av att åtgärderna i Finland gett effekt och att bruttomarginalen på överlämnade bostäder är stabil i Norge. Bolaget såg även en återhämtning på marknaderna i S:t Petersburg-Baltikum efter ett svagare Q2 som påverkades av en kraftig inbromsning i kundaktiviteten. Företaget har ett antal större planerade projekt och förväntar sig att komma igång med dessa i slutet av året.
Som nämndes i vår senaste uppdatering anser vi att Bonava borde lägga allt fokus på Tyskland samt de nordiska marknaderna. Tyskland är numera Bonavas viktigaste marknad då 40% av omsättningen och drygt 60% av rörelseresultatet genereras där. En ny vd kommer troligen att styra om verksamheten rejält, men det kommer att ta tid. Peter Wallin, som tar över som vd den 1 februari 2021, har ett öppet mandat för att lägga upp den framtida strategin. Han har tidigare bl.a. varit CFO på Skanska varvid han bör ha bra koll på bostadsutveckling.
Efter den oväntat starka Q3-rapporten (främst då resultatet) höjer vi våra prognoser. 2020 är ett förlorat år men för 2021 spår vi en vinst om 6,40 kr per aktie (tidigare 5,80 kr). Det betyder att Bonava handlas till P/E 11,5 vilket inte är dyrt. Dock är prognososäkerheten stor då vi tror att bolaget framöver kommer att genomgå en strategiförändring när den nya VD:n är på plats. Positivt är dock att marknadsförhållandena har förbättrats vilket kommer att hjälpa Bonava bli av med några av de färdiga men fortfarande osålda lägenheterna.
Vi upprepar Avvakta/Behåll men höjer riktkursen till 70 kr (65).