Bonava – Väldigt tuff marknadssituation
Bostadsutvecklarna går igenom ett riktigt stålbad och i synnerhet Bonava,
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2094 (21 januari 2024)
NEUTRAL | BONAV B | Mid Cap | 11,47 kr
Börsvärdet har minskat med ca 85% den senaste treårsperioden. Vi har under en tid varit oroade över bolagets balansräkning och sett en risk för att Bonava måste ta in nytt kapital. Det blev också oundvikligt till slut.
Precis innan jul 2023 aviserades nämligen att bolaget genomför en fullt garanterad företrädesemission på ca 1 Mdr kr. Villkoren kommer att preciseras i februari. Nordsjternan och AP4 har åtagit sig att teckna sina respektive andelar i emissionen, dessutom garanterar Nordstjernan resten av emissionen. Bonava har även erhållit godkännande från obligationsinnehavarna att ändra villkoren för bolagets utestående obligationer värda 1,2 Mdr kr. Förfallodagen senareläggs till i mars 2027 (tidigare i mars 2024) givet att Bonavas företrädesemission går i mål.
Emissionen ska öka Bonavas finansiella flexibilitet och stärka konkurrenskraften. Mer än hälften av koncernens marktillgångar har förvärvats mellan 2021 och 2023 vilket också är en grund för att ifrågasätta om bokförda värden verkligen är aktuella idag.
Situationen i marknaden är väldigt tuff med få nya bostadsprojekt som följd av stigande insatsvaror och räntor. Bonava har också påverkats av kriget i Ukraina då bolaget tidigare hade en väldigt lönsam verksamhet i ryska Sankt Petersburg. I slutet av maj 2023 tecknade Bonava avtal om en försäljning av denna verksamhet.
Även Q3-rapporten var en allt annan än positiv läsning. Rörelseresultat före jämförelsestörande poster uppgick till 30 Mkr (76) och rörelsemarginalen var 1,1% (2,9). Rörelseresultatet efter jämförelsestörande poster uppgick till -1 213 Mkr (76). Omsättningen ökade till 2,8 Mdr kr (2,6). Bonava har tillämpat selektiva prissänkningar i pågående och färdigställd produktion i perioden.
För att minska kapitalbildningen har bolaget även genomfört ett antal försäljningar av byggrätter och lokaler. Sedan Q1 2022 har koncernen arbetat med att kapa kostnader. Målsättningen är att från 1 januari 2025 uppnå bruttobesparingar om 1 Mdr kr i årstakt. Av dessa utgörs ca 620 Mkr av reducerade indirekta kostnader och omkostnader netto.
Marknaderna i Sverige och Finland är fortsatt mest påverkade, medan Tyskland och Baltikum befinner sig i ett bättre läge. VD Peter Wallins bedömning är att marknaden kommer att vara fortsatt utmanande under innevarande år. En gradvis återhämtning av den underliggande efterfrågan spås ske under 2025.
Som vi skrivit i tidigare uppdateringar tror vi att Bonava kommer att inrikta sig alltmer på den tyska verksamheten framöver. Bygglovsprocessen är smidig i landet och bolaget har en etablerad och stark ställning på marknaden.
En ljusglimt i mörkret är de fallande inflationssiffrorna från en rad länder. Att centralbankerna har höjt färdigt och till och med förväntas börja sänka räntorna i år är bra nyheter för Bonava. Trots det kraftiga kursfallet det senaste året anser vi att förhållandet mellan chans/risk inte är attraktivt. Vill man spekulera i en vändning på bostadsmarknaden ser vi JM som ett stabilare och bättre val.
Vi ställer oss fortsatt neutrala till Bonava.