Boozt – Deja vu?
Det har snart gått ett år sedan vi senast köprekommenderade klädhandlarens aktie (Newsletter 2065, kurs 95 kr).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2129 (22 september 2024)
CHANS | BOOZT | Mid Cap | 103,5 kr
Den gången blev utfallet lyckat då kursen inom loppet av två månader steg med närmare 25% då vi också beslutade oss för att ”ta hem vinsten” (Newsletter 2085, kurs 120 kr). Sett med facit i hand kunde vi gott och väl väntat med det eftersom aktien därefter steg ytterligare 15% för att toppa kring 140-kronorsnivån vid en rad tillfällen.
Det var dock då det. Idag ligger kursen återigen i nära anslutning till 100-lappen då sentimentet för konsumentrelaterat har sjunkit påtagligt i spåren av flertalet vinstvarningar. Husqvarna, Dustin och även Dometic har tvingats konstatera att Q3 inte alls blivit såsom man hade hoppats och de flesta utgår väl ifrån att även klädhandlarna har haft det tufft om inte annat så på grund av den ovanligt långa sommaren som troligtvis kan ha fördröjt höstinköpen.
Den tuffa konsumentmarknaden till trots har Boozt operativt sett utvecklats väl. Nettoomsättningen under årets första halvår ökade med 9% till 3 487 Mkr (3 212) drivet av både Boozt.com (+8%) och Booztlet.com (+13%). Som jämförelse kan nämnas att våra förväntningar byggde på tillväxttakt i spannet 5-10%. Sett ur detta perspektiv finns det inte mycket att anmärka.
Inte heller lönsamheten kan betraktas som någon besvikelse. Bruttovinstmarginalen höll sig stabilt kring 40,5% (40,5) under årets sex första månader medan det justerade rörelseresultatet steg 9% till 112 Mkr (103) motsvarande en marginal om 3,2% (3,2). Kassaflödet under perioden blev i vanlig ordning rejält negativt (-736 Mkr) men klart bättre än året innan (-881 Mkr). Det i sig bidrog till att bolaget vid slutet av kvartalet hade en nettokassa (297 Mkr) som föranledde styrelsen att tillåta ett nytt återköpsprogram med avsikten att återköpa egna aktier till ett värde upp till 200 Mkr (motsvarar knappt 2 miljoner aktier givet nuvarande prissättning).
På den negativa sidan i rapporten kan nämnas att man till skillnad från många gånger tidigare beslutade sig att snäva till guidningen för 2024 genom att sänka prognosen från tillväxttakt 5-15% till 7-11% samtidigt som övre delen av intervallprognosen avseende justerad rörelsemarginal sänktes till 5,2-5,7% (tidigare 5,2-6,0%). Nedjusteringen till trots ligger prognosen ovan väl i linje med våra egna antaganden om 5-10% tillväxt samt en justerad marginal omkring 5,3%.
Ett annat förhållandevis trist besked kom också häromveckan när det blev klart att den norska skattemyndigheten (Skatteetaten) väljer att överklaga domen från Norska Lagmannsretten som gav Boozt rätt i tvisten med myndigheten. Givet att den norska Högsta domstolen, Høyesterett beviljar prövningstillstånd lär man få vänta på ett slutgiltigt avgörande ytterligare ett tag. Hur lång tid är just nu oklart. För den som inte minns eller känner till vad tvisten handlar om så rör det sig i grova drag om redovisning av momsen i den norska delen av verksamheten.
Summerar vi intrycken måste vi trots allt konstatera att det finns en hel del att imponeras över i Boozts fall. Trots utmanande förutsättningar såsom tuffa tider för konsumentrelaterat och extremt hård konkurrens inom klädhandeln online (inte minst från kinesiska aktörer som Shein och Temu), lyckas man ändå både växa och göra det med på det hela taget fullt godkänd lönsamhet.
Att kursen så här långt i år backat med närmare 25% beror i mångt och mycket på dels utmanande ingångsnivåer (stark kursmässig avslutning på 2023), dels svagt sentiment mot konsumentrelaterat. Det senare nämnda kan möjligtvis stå inför någon form av vändning. Dels lär köpkraften sakta men säkert börja stärkas som en följd av räntesänkningar och planerade skattesänkningar, dels går vi om ett par veckor in i en period som konsumenterna normalt sett blir mer aktiva. Efter vår och sommar brukar garderoben nämligen behöva anpassas till höst och vinter något som vanligtvis sker under september/oktober. Kort därefter är det sedan dags för den stora shoppingfesten som numera inleds med Singles Day (11/11) och fortsätter via Black Week och julhandel för att slutligen avrundas med Melladags- och nyårsreor.
Med ovan i åtanke kan aktiens svaghet så här långt i år, precis som ifjol, öppna för ett intressant läge inte minst med tanke på den tidigare genom åren lönsamma säsongsstretgin. Långvariga läsare av Newsletter minns den säkert men för eventuellt nytillkomna kan strategin beskrivas som ett sätt att försöka dra nytta av stegrade förväntningar inför den vanligtvis oerhört shoppingvänliga period som avslutningen på året innebär och där e-handelsaktier historiskt sett utvecklats synnerligen väl. I korta ordalag innebär det köp i oktober och försäljning bortom årsskiftet. Om nämnda strategi faller väl ut även i år är förstås skrivet i stjärnorna men den som eventuellt vill föröka testa strategin har ett synnerligen bra läge när nu aktien ligger kring årslägsta.
Speciellt billig är Boozt aktien egentligen inte (EV/EBIT ligger omkring 15-16x baserat på våra prognoser för i år och nästa) vilket gör att ett eventuellt köp får i första hand betraktas som ett spekulativt sätt att ta rygg på en historiskt sett lönsam strategi (andra bolag som kan tänkas lämpa sig för ändamålet är Lyko, Revolution Race eller RugVista om vi skall hålla oss till våra favoriter). Vill man försöka tajma affären bäst kan man sannolikt vänta ytterligare några veckor med köp (till en bit in i oktober) alternativt köpa efter Q3-rapporten som publiceras 5/11 för att minera just rapportrisken. Osvuret är förstås alltid bäst men vi skulle inte bli förvånade om aktien även denna gång söker upp 120-kronorsnivån innan bokslutet publiceras i början av februari.