Boule Diagnostics – Comebackår?
Boule Diagnostics med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården, har inte varit till någon större glädje på flera år, och inte heller sedan vi satte köp på aktien i mitten av sommaren i fjol.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1924 (16 januari 2022)
BOUL | Small Cap | 49,4 kr | KÖP
Sedan köprekommendationen har aktien tappat cirka 10% och ser man över en längre period handlas aktien faktiskt lägre än den gjorde för tre år sedan. Mycket av svagheten inte minst de senaste åren beror såklart på pandemin som har drabbat bolaget hårt då många av bolagets geografiska marknader stundtals har varit nedstängda och sjukvården har fokuserat sina resurser på covid-19 och därmed tagit betydligt färre blodprov.
Frågan är dock om inte 2022 kan bli året då det vänder för bolaget? Även om smittspridningen just nu återigen är hög så kan man inte komma ifrån att smittan av den senaste varianten Omikron tycks vara betydligt mindre farlig och därför i förlängningen inte kommer att påverka vården lika mycket. Mycket möjligt släpper man också på samtliga restriktioner framåt våren när smittspridningen minskar igen. Chansen är då att det blir rena ketchupeffekten för bolag som Boule när länder på allvar ska ta itu med sin uppbyggda vårdsskuld.
Förutom att vi skönjer slutet på pandemin och att kursen har utvecklats så pass svagt finns även andra skäl att vara optimistisk kring den framtida utvecklingen för aktien. Den ekonomiska utvecklingen har nämligen inte alls korrelerat med aktiekursens utförslöpa, tvärtom. De två senaste kvartalen har visat på tillväxt i försäljningen och samtliga tre hittills redovisade kvartal för 2021 visade även på att resultatet successivt förbättras.
I Q3 steg nettoomsättningen med 13,2% till 111,8 Mkr (98,8), vilket organiskt var en förbättring med 14,6%. Tillväxten var ett resultat av ökad vaccinationsgrad och därmed minskade restriktioner i många länder. Tillväxten har även kommit trots negativ påverkan från brist på elektronikkomponenter och andra instatsvaror.
Positivt var även att antalet sålda instrument ökade med 35% till 996 st (737) främst till Asien och Afrika, och att försäljningen av förbrukningsvaror ökade med 11% jämfört med Q2 i år. Även rörelseresultatet justerat för pandemistöd förbättrades. Rörelseresultatet blev 13 Mkr (23,5), motsvarande en rörelsemarginal på 11,7% (23,7). Under jämförelsekvartalet 2020 erhöll Boule då ett pandemistöd på 11,6 Mkr och resultatet skulle annars ha varit 11,9 Mkr. Mest positivt i kvartalet var ändå förbättringen från Q2 då samma resultat då blev 2,3 Mkr med marginalen 2,1%.
Med en alltmer normaliserad marknad tror vi att Boule kan bli en vinnaraktie under 2022. Lönsamheten kommer att förbättras i takt med att volymerna ökar och då är det även positivt att delar av orderstocken flyttades från Q3 till Q4 där det senast nämnda inleddes med en orderbok som var större än normalt. Positivt för lönsamheten är även att försäljningen av höglönsamma förbrukningsvaror nu successivt väntas förbättras framöver.
Värderingen är svårbedömd men under förutsättning att bolaget återgår mot mer normal lönsamhet tror vi att P/E-talet på nuvarande aktiekurs faller ner under 20 redan i år och mycket möjligt ner mot 15 året därpå. Det kan jämföras med ett historiskt multipelsnitt de fem åren innan pandemin på drygt 30. Finansiellt är Boule också mycket starkt med en marginell nettoskuld, vilket har gjort att bolaget har kunnat fortsätta med ett ambitiöst utvecklingsarbete och en ny produktplattform som lanseras de kommande åren.
Aktien tar plats i vinnarportförljen med riktkursen 68 kr.