Boule Diagnostics - Ett steg i rätt riktning
Efter att ha varit skeptiska till Boule Diagnostics med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården, under pandemin bytte vi fot i slutet av juli.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1891 (1 september 2021)
BOUL | Small Cap | 56,6 kr | KÖP
Pandemin drabbade bolaget hårt på grund av nedstängning av många av dess geografiska marknader, men också av att sjukvården på samtliga marknader fokuserade sina resurser på covid-19 och därmed tog betydligt färre blodprov. När marknaden under sommaren mer och mer normaliserades och alltfler länder öppnade upp tyckte vi dock att det var dags att återigen ge aktien en chans, inte minst som kursen har utvecklats svagt under i stort sett hela pandemin.
Någon större succé har dock köprådet ännu inte blivit. Aktien handlas visserligen några kronor över kursen vid rekommendationen men har underpresterat kraftigt mot index både på kort och lång sikt. Både i år och de senaste 12 månaderna är aktien mer eller mindre oförändrad.
Den ekonomiska utvecklingen för bolaget blir dock successivt allt bättre efter det tuffa fjolåret. Med minskad smittspridning och ökade vaccinationsgrader har restriktionerna minskat på flera marknader och Boules nettoomsättning ökade i Q2 med 22,1% till 110,7 Mkr (90,6), vilket valutajusterat var en ökning med 33,9%. Det var det första kvartalet sedan slutet av 2019 som har visat på tillväxt. Bäst är utvecklingen i USA som har kommit långt med vaccineringen och där beskrivs nu försäljningen som stabil och på en normal nivå.
Ökningen var störst avseende instrument där försäljningen steg med 51% och försäljningen av OEM och CDS-Brands ökade 41% jämfört med samma period i fjol. Antalet sålda instrument steg med 73% till 974 st (564) och var särskilt stark i Asien.
Det som fortfarande inte hänger med är försäljningen av förbrukningsvaror som bara ökade med 6%. En stor del av bolagets installerade bas finns i Asien som fortfarande är hårt påverkade av restriktioner och nedstängningar, vilket har resultaterat i ett minskat antal läkarbesök och därmed även lägre testvolymer.
En annan sak som inte har hunnit komma igång än är resultatutvecklingen där rörelseresultatet i kvartalet bara blev 2,3 Mkr (-3,0), motsvarande en rörelsemarginal på 2,1% (-3,3). Bidragande till det svaga utfallet var bland annat den ogynnsamma produktmixen med fortsatt låg försäljning av mer lönsamma förbrukningsvaror men också ökade kostnader för leveranskedjan på grund av komponentbrist och logistikutmaningar, vilket har resulterat i negativa produktionsvarianser. Mycket av de ökade kostnaderna bör dock vara av övergående art, även om det i vissa fall kan ta lite tid och bara gradvis förbättras under andra halvåret i år. Positivt i kvartalet var annars att orderingången har varit bra och bolaget inledde Q3 med en orderbok som var större än nomalt för att vara den tiden på året.
Sammantaget var kvartalet i sig lite halvljummet. Det svaga resultatet uppvägdes dock av att tillväxten har kommit i gång liksom den starka orderingången. Resultatnivån bör också successivt stiga under hösten när användandet av förbrukningsvaror börjar öka efter pandemin.
Vi tycker fortfarande att Boule är en intressant köpkandidat även om det kan ta ytterligare något kvartal innan det blir bingo i aktieportföljen. Den höga värderingen på årets modesta vinst med ett p/e-tal kring 37-38 bör redan nästa år falla ner mot 17-18, vilket är långt under vad bolaget normalt har värderats till. Det historiska snittet för p/e-talet har snarare legat kring 32 de senaste 5 åren.
Vi upprepar därför vår köprekommendation och även riktkursen 68 kr.