Boule Diagnostics - Vi räknar med bättre lönsamhet framöver
Boule Diagnostics med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården, har inte varit mycket till investering på flera år.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1913 (21 november 2021)
BOUL | Small Cap | 53,5 kr | KÖP
Både i år och sett över en treårsperiod har aktien tappat i storleksordningen -10%, även om det också ska sägas att aktien stundtals har gjort flera ryck uppåt, som dock hittills alltid har rekylerat tillbaka. Inte minst drabbades bolaget hårt under pandemin då många av dess geografiska marknader stängde ner och påverkades då även negativt av att sjukvården fokuserade sina resurser på covid-19 och därmed tog betydligt färre blodprov.
Vi var länge skeptiska till aktien men bytte fot i somras när marknaden såg ut att successivt normaliseras i takt med att allt fler länder öppnade upp. Aktien kändes då också klart intressant värderingemässigt, inte minst i ett lite längre perspektiv. Någon större succé har köprådet ännu inte blivit trots en alltmer tydlig förbättring av marknaden de senaste kvartalen. Aktien handlas idag kring samma nivåer som när vi åsatte den en köprekommendation.
Men nog finns all anledning att börja bli mer optimistisk. Precis som i Q2 var tillväxten positiv i i Q3 där nettoomsättningen steg med 13,2% till 111,8 Mkr (98,8), vilket organiskt var en förbättring med 14,6%. Tillväxttakten var dämed något svagare än i Q2 då den landade på 22,2%, men så var också just Q2 2020 det kvartal som påverkades hårdast av pandemin.
Tillväxten i båda fallen är ett resultat av ökad vaccinationsgrad och därmed släppta restriktioner i många länder. Samtidigt har båda kvartalen påverkats negativt av brist på elektronikkomponenter och andra insatsvaror. Positivt i Q3 var att antalet sålda instrument ökade med 35% till 996 st (737) främst till Asien och Afrika, och att försäljningen av förbrukningsvaror ökade med 11% jämfört med Q2 i år.
Även rörelseresultatet förbättrades från tidigare kvartal i år och uppgick till 13 Mkr (23,5) i Q3, motsvarande en rörelsemarginal på 11,7% (23,7). Försämringen jämfört med fjolårskvartalet berodde på att man denna period fick ett pandemistöd på 11,6 Mkr och resultatet skulle annars ha varit 11,9 Mkr med marginalen 12%. Förutom uteblivet pandemistöd i år påverkades Q3 även negativt av bristen på elektronikkomponenter och insatsvaror.
Rörelseresultatet i Q3 innebar ändå en betydande förbättring jämfört med 2,3 Mkr och marginal på 2,1 % i Q2. En successiv förbättring av lönsamheten kommer när volymerna ökar och av den anledningen ser det lovande ut framöver då delar av orderstocken har flyttats till Q4 och då detta kvartal inleds med en orderbok som är större än normalt.
Vår syn på saken är att Q3 var ytterligare ett steg i rätt riktning, och vi räknar med att både tillväxt och lönsamhet stiger framöver i takt med att marknaden normaliseras alltmer. Detta gäller både avseende nedstängningar och restriktioner liksom ökade kostnader i leveranskedjan som komponentbrist och logistikproblem. Bådar gott för både tillväxt och lönsamhet gör även att orderstocken sägs vara större än vanligt och att försäljningen av höglönsamma förbrukningsvaror är på väg upp. Visst kan det fortfarande ta något eller några kvartal innan läget återgår till det mer normala men då vågar vi nog också säga att aktien kommer att handlas klart högre än idag.
Värderingen ser hög ut på årets vinst men P/e-talet bör redan nästa år falla ner mot 18 och kanske 15-16 året därpå. Det är betydligt lägre än drygt 30 som bolaget har värderats till historiskt. Finansiellt är Boule också mycket starkt med en marginell nettoskuld, vilket har gjort att bolaget har kunnat fortsätta med ett ambitiöst utvecklingsarbete och en ny produktplattform som lanseras de kommande åren.
Vi upprepar köprekommendationen på bolaget och behåller riktkursen på 68 kr.