Boule – Snart tillbaka på tillväxtbanan?
Vi har varit skeptiska till medicinteknikföretaget Boule Diagnostics med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården, sedan i fjol höst.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1878 (27 juni 2021)
BOUL | Small Cap | 55 kr | KÖP
Bidragande till detta har varit att bolaget har drabbats hårdare än vi först förväntade oss av pandemin, däribland inte minst från nedstängning av många av bolagets marknader, men också av att sjukvården på samtliga marknader fokuserade sina resurser på covid-19 och därmed tog betydligt färre blodprov när besök för sådana uteblev. På helåret 2020 minskade därför omsättningen med 20% och rörelseresultatet blev svagt negativt efter att Boule tidigare hade sex år i rad av successivt ökande lönsamhet och resultat.
Inte heller i år har aktien varit speciellt kul att äga. Tvärtom har den tappat i storleksordningen 6-8% och är ner ännu lite mer sett över de senaste 12 månaderna. Aktien som i nuläget handlas kring 55 kr har också under våren handlats så pass högt som en bit över 70 kr i mars, men har tappat hela den uppgången.
Sedan sist vi tittade på bolaget så har även årets Q1-rapport presenterats och frågan är om det nu inte börjar bli dags att intressera sig för Boule på riktigt? Jämfört med fjolårskvartalet var det naturligtvis inget toppkvartal eftersom detta kvartal i fjol bara påverkades marginellt av viruset medan Q1 i år drabbades desto mer. En hel del ljuspunkter fanns åtminstone.
Nettoomsättningen minskade i kvartalet med 15% till 100,6 Mkr (118,4), men var bara ner 6,2% justerat för valutakurser. Jämfört med förra kvartalet (Q4) så steg också omsättningen med 12% valutajusterat. Återhämtningen har kommit längst i USA där omsättningen valutajusterat steg med 6%. Försäljningsutvecklingen visar därmed på att optimismen ökar i takt med det fortgående vaccinationsarbetet.
I kvartalet syntes också en positiv trend och ökad orderingång på instrument medan förbrukningsvaror släpar efter. Det sistnämnda förklaras av att en stor del av den installerade basen finns i Asien som fortsatt är starkt påverkat av restriktioner och nedstängningar, vilket resulterar i minskade antal läkarbesök och därmed lägre testvolymer. Antalet sålda instrument uppgick i kvartalet till 931 (912), vilket var en ökning med 2,1%.
Även resultatet kom in skapligt med ett rörelseresultat på 6,8 Mkr (15,2), motsvarande en rörelsemarginal på 6,8% (12,9). Även om det var svagare än i jämförelsekvartalet i fjol var det en förbättring från Q4 då samma resultat var -1,6 Mkr justerat för en nedskrivning av imateriella tillgångar. Kassaflödet från den löpande verksamheten i kvartalet var stabil och blev 12,6 Mkr (14,5). Nettoskulden var den 31 mars -3,2 Mkr (2,8), vilket innebär att bolaget har en nettokassa.
Med ett Q1 som åtminstone till stor del överraskade positivt tror vi att det är dags att omvärdera Boule. Trenden på Instrument har vänt till positiv på samtliga marknader och orderingången överstiger numera produktionskapaciteten. Kommer bara förbruklningsvaror igång på allvar så kommer tillväxten att bli påtaglig när bolaget nu möter allt enklare jämförelsesiffror i kommande kvartal.
Efter att aktien har rekylerat de senaste månaderna från kurser överstugande 70 kr i början av april är aktiekursen idag cirka 55 kr, vilket gör att värderingen känns attraktiv. På våra prognoser handlas Boule idag till ett p/e-tal kring 30 för i år som faller kraftigt till cirka 18 nästa år och neråt 16 året därpå. Det kan jämföras med ett historiskt snitt kring 32 de senaste fem (5) åren.
Vi höjer nu rekommendationen till Köp (Neutral) och höjer riktkursen till 68 kr (60).