BTS Group – Snart köpläge?
Det är nu två år sedan som vi tittade närmare på det globala management- och utbildningsföretaget BTS Group.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1823 (4 november 2020)
BTS | Mid Cap | 185,8 kr | AVVAKTA
Anledningen till det dröjt så länge att vi redan senast det begav sig ansåg att aktien började bli lite väl dyr. Var den inte särskilt attraktiv runt 150-kronorsnivån var förstås dubbla priset än mindre intressant och faktum är att aktien kort inför pandemin slog till, noterades till 294 kr som högst.
För dyr aktie behöver förstås inte betyda att vi ogillar bolaget i fråga. Tvärtom, kvalité måste få kosta och vi har alltid betraktat BTS som ett mycket välskött kvalitetsbolag med enastående ledning. Pandemin förändrar givetvis inte nämnda syn men påverkar förstås affärsmodellen som ju till mångt och mycket har byggt på leverans av fysiska utbildningar. Insatser som av förklarliga skäl blir omöjliga att genomföra i ett läge då reserestriktioner och social distansering träder i kraft världen över.
Tur i oturen är förstås att bolaget har satsat en hel del resurser på olika digitaliseringsprocesser samt även genomfört en par förvärv just i syfte att stärka sitt virtuella erbjudande. Dessa åtgärder torde på lite sikt visa sig vara oerhört värdefulla och kanske betydligt mer värdeskapande än vad man på förhand hade trott. Pandemin spås nämligen ha påskyndat digitaliseringsprocessen med flertalet år och ju längre den pågår desto mer bestående blir beteendeförändringar (distansarbete, digitala sammankomster m m) i dess spår.
När krisen slog till i våras hann förstås vare sig BTS eller dess kunder att ställa om. Detta har resulterat i ett kännbart försäljningstapp motsvarande drygt 30% av försäljningen i Q2 och mer än 80% av resultatet. Detta till trots lyckades man alltså att leverera positivt EBITA-resultat om 12 Mkr vilket får anses vara en imponerande bedrift med tanke på att exempelvis utbildningsinsatserna minskade med uppåt 70%. Hälften av dessa har man lyckats parera med hjälp av digitala och virtuella lösningar samtidigt som man även infört en del övriga kostnadsbesparingsåtgärder (och påtvingats andra såsom exempelvis minskat resande).
Intressant i sammanhanget är att man har valt att inte möta svackan med uppsägningar utan beslutat att behålla arbetsstyrkan intakt. Sådant är förstås oerhört viktigt för både moralen inom koncernen samt dess styrka när väl krisen passerat (för nog bör den vara av övergående natur)
Tittar vi på siffrorna för årets första halvår så är det förstås en dyster läsning. Nettoomsättningen uppgick till 695 Mkr (853) vilket rensat för valutaeffekter motsvarar en minskning om 20% (i Q2 var motsvarande siffra 32%). Rörelseresultatet sjönk med 76% till 24 Mkr (102) jämnt fördelat på de båda inledande kvartalen. Rörelsemarginalen uppmättes med andra ord till 3,5% (12,0) och vinsten per aktie sjönk med 94% till 0,21 (3,31) där Q2 bidrog med blott 0,05 kr (2,46) efter vinsttapp på hela 98%.
Att prognostisera årets utveckling blir i nuläget oerhört svårt för att inte säga omöjligt. Även nästa års utveckling ter sig svårbedömd ut med tanke på att det är förhållandevis svårt att överblicka pandemins påverkan på nästa års Q1. Vi tror ändå att 2021 torde bli ett klart bättre år än vad 2020 slutligen blir. Det i sin tur gör att vi intar en relativt optimistisk hållning avseende nästa års vinstutveckling där en stark avslutning mycket väl skulle kunna leda till att man närmar sig fjolårets (2019) siffror. Då omsatte BTS 1865 Mkr med en rörelsemarginal om 12,1%.
Bolagets vd flaggar själv för att BTS förväntas bli ett större och starkare bolag när väl pandemin har lagts till handlingarna. Givetvis präglas ovanstående utsaga av en stor dos förhoppning. Med det sagt tror även vi att det handlar om en rimlig ansats även om det förstås kan dröja till 2022 innan så blir fallet. Ökad andel digitala lösningar borde om inte annat höja lönsamheten för koncernen. Utmaningen lär snarare ligga att lyckas nå nya kundgrupper då detta kräver avsevärt mer fysisk närvaro än ombesörjning av befintliga och redan inarbetade kunder.
Antar vi att man under 2022 överträffar försäljningen från 2019 med ungefär 5-10% samt därtill uppnår höjer lönsamheten till 13% som en kombination av något lägre kostnadsmassa och högre andel digitala inslag får vi fram ett rörelseresultat på ca 260 Mkr. Under förutsättning att inte företagsskatten i USA höjs drastiskt torde det motsvara en vinst på omkring 9,50 kr per aktie. P/E-talet skulle i nuläget ligga omkring 19. Det är inte orimligt högt med tanke på bolagets oerhört starka tillväxthistorik (28% i genomsnitt under de senaste 5-åren), normalt sett god lönsamhet samt brett antal globala kunder.
I andra vågskålen ligger förstås en ovanligt stor portion osäkerhet som omringar estimaten i det här skedet samt det faktum att bolagets balansräkning inte är i samma fina skick som förr (nettoskulden idag ca 300 Mkr). Att bolagets grundare och VD har därtill valt att vinstsäkra en del efter Q2-rapporten efter att aktien återhämtat sig från den allra värsta svackan, indikerar att han inte väntar sig någon dramatisk omvärdering i det korta perspektivet. Det kan med andra ord bli värre innan det blir bättre.
Q3-rapporten publiceras nästa vecka (11/11) och givet negativt tolkningsföreträde så här långt vid rapporter finns det nog inte någon direkt anledning att köpa aktien i förväg. Förvisso ser vi viss uppsida i aktien givet vår grova prognosskiss ovan (upp mot 190-200 kr) men för att behålla ”margin of safety” hade vi allra helst velat se aktien handlas kring 150-160 kr. För mycket begärt? Den handlades till 135 kr som lägst i våras.