Budyra - ett tecken i tiden
Slutet på året är traditionellt sett en period då många företagsledningar försöker städa undan sådant som eventuellt blivit ogjort.
Dit hör även viljan att sy ihop de sista affärerna för året. Den här veckan känns som en ganska tydlig påminnelse om det och extra kul förstås att ett par av våra börsfavoriter hamnade i rampljuset.
Redan förra veckan inleddes som bekant med inte mindre än tre stycken köprekommendationer på Recipharms aktie. Tämligen ovanligt även om det förstås i det här fallet var något mer förståeligt med tanke på att bolaget nyligen hade tecknat ett avtal med amerikanska forskningsbolaget Moderna avseende tillverkning av deras vaccin avsedd för europeiskt bruk. Hur stora eventuella intäkter från detta samarbete kan tänkas bli är förstås omöjligt att uppskatta eftersom vaccinet ännu inte blivit godkänt av europeiska myndigheter. Enligt bedömare som kan det här klart bättre än undertecknad, tycks dock Modernas kandidat vara den som uppvisar bäst data så här långt.
Ännu har dock inte alla vaccindetaljer publicerats (och det återstår även för en rad bolag att redogöra för sina kandidater) men nog kan man få en känsla av att intäkterna i själva verket kan vara betydligt högre än vad de flesta utomstående räknar med. Detta eftersom EQT som nu lagt bud på 220 kr per aktie har gått ihop med bolagets grundare och ledning i försöket att köpa loss det från börsen. Säga vad man vill men just de borde kunna bolaget allra bäst.
Förklaringen som ges är det klassiska. Recipharm får bättre förutsättningar att utvecklas i privat regi. En floskel som man givetvis har hunnit bli ganska trött på när man sett samma företag återkomma till börsen efter ett antal år fast till betydligt högre värdering. Och nog är Recipharm ett bolag som skulle kunna bli en börsfavorit de närmaste åren. Med det sagt kan det just i det här fallet ligga något i det framförda budskapet bakom utköpsbeslutet.
Det råder knappast några tvivel kring att ledningen ofta har haft problem att få marknaden med sig. Länge har det varit väldigt prövande att vara aktieägare i bolaget då verksamheten inte riktigt är anpassad till ”kvartalskapitalism”. Det kan vi och sannolikt även alla andra som följt vårt köpråd skriva under på. Det är egentligen först mot slutet, i samband med det senast aviserade förvärvet, som intresset för bolaget började öka och med det också kursen. Men nu tycks börssagan vara all.
Det är inte bara Recipharm som ser ut att lämna börsen precis när det roliga har börjat och framgångarna radas upp. Detsamma ser ut att gälla en annan av våra favoriter, Allgon, som kan hamna i investmentbolaget Latours ägo. Budnivån (10,75 kr) har kritiserats av somliga ägare som lite väl lågt men hamnade faktiskt ganska nära den nivån som vi själva värderat aktien till. Nog kan man tycka att en viss premie borde vara motiverad och kanske kan budkursen höjas något eftersom aktien redan nu handlas ovan budnivån. Med det sagt känns ändå Latour som en riktigt bra ägare som borde ha lysande förutsättningar att ta bolaget till en ny, högre nivå. För möjligheter finns det precis som i Recipharms fall. Det är väl främst det som gör att det känns lite vemodigt att inte kunna följa med på deras framtida resa.
Två bud på en vecka hör inte till vanligheterna. Sex är nästintill helt unikt och det är faktiskt så många som jag räknat till. Här ingår i och för sig AstraZenacas bud på Alexion som ju inte är börsnoterat i Sverige men med det sagt har man tydliga Sverigekopplingar ändå. En del av er minns säkert att Alexion köpte upp Wilson Pharmaceuticals för några år sedan. Andra bolag som det har lagts bud på i veckan är bilbarnstolsbolaget AxKid, fastighetsföretaget Corem och norska Infront som ju äger nyhetsbyrån Direkt. Minst sagt ovanligt som redan omnämnts ovan.
Men så är också tiderna vi lever i unika. Här syftar jag kanske inte så mycket på den rådande pandemin utan snarare det faktum att det tycks finnas pengar i överflöd. Omfattande stimulanser, låga räntor och svag generell tillväxt i ekonomierna gör förstås sitt till och därför kan vi nog räkna med att M&A-aktiviteten inte behöver avta efter årsskiftet. Snarare tvärtom. Det i sig skulle förstås kunna indikera att vi nu har äntrat slutfasen i börsuppgången. Det är i regel då som antalet företagsförvärv exploderar.
AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.