Bufab – En nyckelaktör inom tillverkningsindustrin

"C-parts" är ett begrepp som används inom tillverkningsindustrin och omfattar allt från skruvar, muttrar, bultar, gångjärn, rör till O-ringar och andra typer av fästelement.

Bufab En nyckelaktor inom tillverkningsindustrin

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2056 (16 augusti 2023)

BUFAB | Large Cap | 298,4 kr | KÖP 

Det är komponenter som har det lägsta värdet i produktionskedjan och är därmed motsatsen till så kallade "A-parts". Typiska "A-parts" är till exempel motorer i en bilfabrik. Icke desto mindre är C-parts kritiska komponenter för tillverkningsprocessen och ett stadigt flöde av högkvalitativa C-parts är avgörande för att undvika kostsamma produktionsbortfall.

Samtidigt som C-Parts komponenterna är de minst strategiskt viktiga komponenterna för kunderna med låga direkta kostnader, så har de höga indirekta kostnader och är krävande att hantera. Bland annat därför finns det en tydlig outsourcingtrend inom industrin vad gäller C-parts och svenska Bufab har utvecklats till en globalt ledande aktör på detta område.

Handelsföretaget erbjuder en integrerad helhetslösning för inköp, kvalitetssäkring och logistik, vilket innebär att man ser till att kunden får sina komponenter i tid, rätt mängd och i enlighet med alla relevanta standarder. På så sätt sänker man totalkostnaden med upp till 20%. Kundbasen är diversifierad och består av runt 18 000 kunder inom många olika industrier, fördelad över Europa, Asien och USA.

Annons

Utöver den stabila organiska tillväxten utmärker sig Bufab som en drivande kraft i konsolideringen av den fragmenterade marknaden. Sedan starten 1977 har bolaget förvärvat fler än 50 företag runt om världen, vilket har genererat betydande skalfördelar samt stärkt erbjudande och kompetens. 2022 omsatte bolaget 8,4 miljarder kr, med en justerad rörelsemarginal (EBITA) på 12,9%. Lönsamheten har successivt förbättrats de senaste åren och EBITA-marginalen har legat i snitt på 10% sedan 2014.

Utvecklingen under första halvåret i år har kännetecknats av konjunkturavmattningen och försäljningen minskade under perioden organiskt med 4% till 4 666 Mkr. En svagare efterfrågan noterades inte minst i branscher såsom möbel, kök, uteliv och hälsa, som alla har varit pandemivinnare. Branscher som fortfarande tuffar på är energi, fordon, industri och försvar.

Trots det höga inflationstrycket råder en god kostnadskontroll i verksamheten och den justerade EBITA-marginalen landade på 13,5%, samma nivå som under första halvåret ifjol. Generellt är affärsmodellen mycket kostnadsflexibel, då ett handelsföretag endast har ett begränsat behov av en kapitalintensiv maskinpark. Låga investeringar gör att de fasta kostnaderna, främst löner och hyra, kan anpassas till efterfrågan.

De starka kassaflödena används, som tidigare nämnt, flitigt till förvärv så att nettoskulden i relation till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar uppgår i skrivande stund till 2,9x (net debt / EBITDA, 12-månader rullande). Detta trots att man inte har varit aktiva på M&A-marknaden hittills i år. Givet osäkerheten på marknaden fokuserar man istället hellre på kassaflödesgenereringen och ambitionen är att få ner skuldsättningen under året.

Med sin breda exponering mot tillverkningsindustrin är Bufab känsligt för den makroekonomiska utvecklingen. Samtidigt är affären spridd över tusentals kunder och leverantörer i många olika industrier och geografiska marknader, vilket leder till en viss riskspridning.

Det är svårt att veta hur långvarig och djup den nuvarande konjunktursvackan kommer vara, men det framstår som osannolikt att bolaget kommer kunna leva upp till sin målsättning att växa med 10%, varken i år eller nästa. Utan nya förvärv räknar vi i vårt basscenario snarare med en mer eller mindre oförändrad vinstnivå nästa år. Värderingen kring p/e 16, baserad på 2024-årsestimat, är den lägsta på många år och tar i våra ögon tillräcklig hänsyn till den nuvarande situationen.

Med ovan som utgångspunkt anser vi att den långsiktige kan börja bygga en position på dagens kursnivåer även om det på kort sikt må finnas viss motvind för cykliska aktier i största allmänhet. Blickar man bortom hösten som historiskt sett inte hör till bra perioder på börsen, torde potentialen vara god. Ett år framåt ser vi kurser kring 370 kr som realistiska.

Bufab analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-08-18 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:47:00