Bulten – Vänder blad efter trist fjolår
2023 blev ett år att glömma för verkstadsbolaget Bulten.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2114 (9 juni 2024)
KÖP | BULTEN | Small Cap | 87,9 kr
Höga extrakostnader för att få upp produktionskapaciteten tyngde resultatet och den justerade rörelsemarginalen (EBIT) rasade med 2,1 procentenheter till 4,2%. Detta alltså trots att efterfrågan från fordonsindustrin har stigit mycket brant efter komponentbristen under 2022 och nettoomsättningen ökade organiskt med 20% till 5 757 Mkr.
De flesta placerarna blev därför inte särskilt ledsna när Anders Nyström lämnade över stafettpinnen till den nya vd:n Christina Hallin i början av februari. Även om det knappast var hennes förtjänst så visade Q1-rapporten i år en rad positiva indikationer som ger hopp om att bolaget återigen kan vara på rätt väg.
Viktigast av allt förbättrades den justerade EBIT-marginalen sekventiellt till 7,5%. Det är fortfarande 0,9 procentenheter sämre än under samma period ifjol, men samtidigt 5,4 procentenheter högre än i Q4. Framförallt verkar det som om man äntligen har tagit sig förbi den värsta tiden med stora extrakostnader hänförligt till allt från flygfrakter, övertid, nyanställningar och frekventa omställningar i produktionsprocesserna. Dessutom har man börjat se positiva effekter av den nya organisationsstrukturen och bättre kostnadskontroll.
Helt i mål är bolaget dock inte ännu vad gäller minskningen av produktionseftersläpet i Europa och en del merkostnader återstår. En av anledningarna är att man hade ett haveri i en härdugn i Polen i början av året, där skadorna var så omfattande att ugnen inte gick att reparera. För det andra har driftsättningen av ny tillverkningsutrustning i Sverige tagit längre tid än tidigare beräknat. Positivt i sammanhanget är, emellertid, att vissa leverantörer har börjat tillverka enklare produkter åt Bulten vilket har frigjort resurser för bolaget för att kunna fokusera på produktionen av mer komplexa produkter i de egna fabrikerna.
Vad gäller efterfrågan så kommenterade vd Christina Hallin i samband med rapportpresentationen att marknaden ser fortsatt stabil ut. Orderingången minskade icke desto mindre med 4%, jämfört med motsvarande kvartal året innan, till 1 299 Mkr, medan nettoomsättningen ökade organiskt med 6% till 1 533 Mkr.
Givet den stora exponeringen mot fordonsindustrin (89% av nettoomsättningen) finns det en hög korrelation med produktionen av både personbilar (majoriteten) men även tunga kommersiella fordon. Branschexperter räknar med ett nytt all-time high för den kinesiska bilproduktionen i år, bland annat tack vare en hög andel export av elbilar. Europa och Nordamerika ligger däremot fortfarande en bra bit under nivåerna från före pandemin. För tunga kommersiella fordon är bilden den omvända: Europa och Nordamerika visar fortsatt höga nivåer, medan Kina har bara har börjat återhämta sig från Corona-crashen.
Även om framgångarna av elbilarna är förmånliga för Bulten så behövs bolagets fästelement oavsett ny teknik och innovation för att hålla ihop det stora antalet komponenter som finns i ett fordon. Plattformsutvecklingen inom fordonsindustrin har gynnat försäljningen av fästelement och på kundlistan finns många stora biltillverkare såsom Audi, BMW, Fiat, Ford, Jaguar, Porsche, Renault, Volkswagen och Volvo.
Under senare år har Bulten även vuxit kraftigt inom industrier utanför fordonssektorn, framför allt i Asien. Exempel på sådana är konsumentelektronik, medicinteknik och förnybar energi. Positivt är också att diversifieringen av kundportföljen gynnar marginalerna. Ambitionen är därför att öka andelen av intäkterna från icke-fordonsrelaterade kunder till 20% år 2025. Potential finns även i den växande framtida marknad för tjänster kopplade till fästelement. Ett exempel på det är bolagets TensionCam-teknik som kan skapa affärsmöjligheter bland kundgrupper verksamma inom bland annat infrastruktur, vatten och avlopp samt elproduktion.
Historiskt har majoriteten av de produkter som Bulten erbjudit sina kunder varit egentillverkade, men genom fjolårets förvärv av det asiatiska distributionsbolaget Exim breddades verksamheten inom distributionskedjan, vilket öppnar för tillväxtmöjligheter inom nya kundgrupper såsom att köpa stora kvantiteter fästelement från distributörer. Ledningen ser stor potential för Exim att växa på sina befintliga marknader i Sydostasien och det finns även planer på att expandera Exim till nya marknader. Fortfarande aktuellt är dessutom avsikten att göra förvärv i Nordamerika (hittills 5% av omsättningen) för att få skalfördelar och en bredare kundportfölj.
Störst fokus på kort sikt ligger dock utan tvekan på att åter få upp EBIT-marginalen, helst mot målet på över 8%. Att målet nås redan i år lär sannolikt bli svårt, men produktivitetsförbättringarna är tydliga. För helåret 2024 räknar vi med en omsättning kring 6 miljarder kr och en vinst per aktie uppåt 11-12 kr. Det innebär att aktien handlas i skrivande till P/e 7-8 på årets förväntade vinst. Givet den positiva trenden och tilltalande utsikter även bortom 2024 framstår aktien som köpvärd. På 12-månaders sikt ser vi kurser kring 110 kr som realistiska.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Bulten är en av de största leverantörerna av fästelement till den europeiska fordonsindustrin. Företaget grundades 1873 som Bultfabriks AB i Hallstahammar och har sedan dess utvecklats till en global aktör med huvudkontor i Göteborg. Bulten erbjuder ett brett sortiment av fästelement, från standardprodukter till specialanpassade lösningar, samt tjänster som teknisk utveckling, logistik och line-feeding. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet BULTEN. Med produktionsanläggningar i sju länder och cirka 1 700 anställda fortsätter Bulten att stärka sin position genom innovation och hållbara lösningar inom fästelementsindustrin.