Bygghemma– Hemma bäst

Över 80% av svenskarna tror att det är mer sannolikt att de semestrar hemma i år än andra år. och majoriteten planerar fixa mer med hem- och trädgårdsförbättringsprojekt.

Bygghemma Hemma bst

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1776 (1 april 2020)

BHG | Mid Cap | 61,5 kr | KÖP

Och majoriteten planerar fixa mer med hem- och trädgårdsförbättringsprojekt. Det visade en undersökning som nyligen genomfördes av e-handelsföretaget Bygghemma, som är specialiserat på produkter och tjänster inom DIY (gör det själv) och heminredning.

Annons

Svaren överraskar inte givet den nya världen vi befinner oss i, med stängda landsgränser, inställda flygrutter och ett svenskt utrikesdepartement som avråder från alla resor till samtliga länder. Även om situationen kring SARS-CoV-2 skulle förbättras mot sommaren, så lär folkets reslust vara ganska begränsad innan en permanent lösning (vaccin) är på plats. Om något så är det anmärkningsvärt att undersökningen gjordes redan i början av mars, dvs innan viruset började sprida sig på allvar i Sverige.

Bygghemmas vd Adam Schatz noterade även att den pågående trenden med ett skifte från butiks- till onlineförsäljning har förstärkts ytterligare, som en följd av att konsumenter nu i stor utsträckning undviker offentliga miljöer såsom fysiska butiker. Det spelar bolaget rakt i händerna, eftersom verksamheten är framförallt onlinebaserad med över 50 e-handelsbutiker. Tillsammans omsatte de 6,2 miljarder kr i fjol, vilket var 25% mer än året innan. 13 procentenheter av tillväxttakten var organiska, medan resten kom mestadels från förvärv. Viktigaste marknad är Sverige som står för drygt hälften av intäkterna, följt av Finland (16%), Danmark (11%), Norge (7%) och övriga Europa.

Bolagets position i Norden är stark och inom båda segmenten, DIY och Heminredning, har man en marknadsandel på närmare 30%. Hittills är DIY fortfarande den större av de bägge med nästan 60% av omsättningen, men mixen håller på att förändras. Dessutom har andelen försäljning av egna varumärken ökat markant under det senaste året, till numera cirka 50%, vilket hade den trevliga bieffekten att bruttomarginalen förbättrades under 2019 med 2,9 procentenheter till 24%. Även andra faktorer spelar en viktig roll i detta avseende, som tex strukturellt stigande genomsnittliga ordervärden, internt fokus på kostnads- och processeffektivitet, samt en god tillväxt inom Heminredningsegmentet, där marginalerna är en bra bit högre jämfört med DIY.

Just heminredning har visat en särskilt positiv trend i fjol, tack vare en gradvis expansion av sortimentet och ett dedikerat arbete för att få upp bidragsmarginalen per enhet. Mycket krut har dessutom lagts på att öka den digitala närvaron och under senaste Black Friday-veckan ökade försäljningen via sociala medier med cirka 1 600%, jämfört med motsvarande period året innan. På logistiksidan har man börjat satsa på egen distribution på den svenska marknaden och planer finns att rulla ut detsamma på de andra nordiska marknaderna. Dessutom påbörjades expansionen av centrallagret i Helsingborg, som kommer möjliggöra optimering av lagerhantering och höja leveranshastigheten, vilket är viktiga aspekter för kundnöjdheten.

Sammanlagt ökade segmentets nettoomsättning under 2019 organiskt med drygt 16%, driven av en stark marknad i Sverige och en mycket snabb ökning i Östeuropa, som vi tror står för omkring 20% av heminredningsintäkterna idag. Rimligtvis finns här en betydande risk att den delen kommer påverkas negativt när folk förlorar sina jobb och lågkonjunkturen skulle visa sig bli utdragen.

Förhoppningen är dock att det kommer vägas upp av en högre aktivitet inom hemmafixandet på de nordiska hemmamarknaderna där bolaget är välpositionerat för att dra full nytta av en sådan. Under det senaste året har man ökat produktsortimentet från 350 000 till fler än 800 000, vilket är cirka 5x så många unika produkter som närmaste konkurrent tillhandahåller. Förutom en snabb organisk tillväxt av externa och egna varumärken, förklaras ökningen framförallt av de senaste förvärven som tex Outl1.se, LS-bolagen och Hemfint.se.

Trots den höga M&A-aktiviteten är balansräkningen i bra skick, med en nettoskuld på 548 Mkr som motsvarade 1,5x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12 månader rullande). Vid slutet av december hade man även outnyttjade kreditfaciliteter på 577 Mkr. En hög andel direktleveranser från leverantörer gör det möjligt att hålla rörelsekapitalbindningen låg, vilket gynnar kassaflödet från den löpande verksamheten som nådde drygt 390 Mkr i fjol.

Säsongsmässigt är Q2 och Q3 viktigast, med tanke på beroendet på konsumenternas efterfråga på byggvaruprodukter och utemöbler. Givet omständigheterna bör den organiska tillväxttakten under 2020 kunna överträffa fjolårets, så att omsättningen skulle kunna landa på nivåer runt 7,3 miljarder kr. Förstärkningen av den egna varumärkesportföljen bådar gott för ytterligare marginalförbättringar och vi ser en vinst per aktie kring 2,8 kr som möjlig. Blir lågkonjunkturen djup och långvarig kommer det visserligen belasta framöver, men det är inte vårt huvudscenario just nu. Sannolikheten för fler värdedrivande förvärv är stor och vi anser aktien vara köpvärd med en riktkurs på 70 kr.

NASDAQ Stockholm
BGH
Sektor
Bygg- och hemprodukter
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
BHG Group AB: Ledande inom e-handel för hem och trädgård

BHG Group AB är ett svenskt e-handelsföretag som specialiserar sig på produkter inom heminredning, trädgård och byggvaror. Företaget driver över 100 e-handelsplatser och har fler än 70 butiker och showrooms. Bland de mest kända varumärkena inom koncernen finns Bygghemma, Nordic Nest, Trademax, Furniturebox och LampGallerian. BHG Group är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern BHG.

Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade BHG Group en nettoomsättning på 2 883,8 miljoner SEK, vilket motsvarar en försäljningstillväxt på 1,9 % jämfört med samma period föregående år. Företaget har ännu inte delat ut någon vinst till aktieägarna, då de fokuserar på tillväxt och återinvestering av vinster i verksamheten.​
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-04-03 13:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:50:09