Byggmax - Högsäsongen närmar sig
Bygghandelskedjan Byggmax var en av vinnarna på börsen under pandemin, men tillhör förlorarna när den följdes av snabbt stigande räntor och en sämre konjunktur.
NEUTRAL | BMAX | Mid Cap | 36,5 kr
Konsumentmarknaden har varit iskall och hemmafixarna har dragit åt svångremmen rejält då man fått allt mindre pengar över i spåren av inflationsrelaterade kostnadsökningar.
Efter ett försäljningstapp på 12% under 2022 sjönk intäkterna med 17% på jämförbar bas även under 2023. Sammantaget bedömer Byggmax att den svenska konsumentmarknaden för byggmaterial minskade med ca 20% under fjolåret. Man räknar med andra ord ändå ha tagit marknadsandelar.
Under pandemin ökade Byggmax sina kostnader som en följd av att verksamheten där och då hade ett riktigt starkt momentum. När sedan försäljningen vek blev bolaget tvungen att dra i bromsen och lägga fokus på att kapa kostnader för att hålla sig över ytan. Under Q4, som tillhör Byggmax lågsäsong, minskade försäljningen med 14,8% jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det var i linje med minskningen under årets första tre kvartal. Det är främst lägre volymer för stora renoveringsprojekt som tynger samtidigt fortsätter Byggmax att se god försäljning inom mindre projekt såsom badrum, färg, el och energiprodukter.
Rörelseresultatet försämrades i det säsongsmässigt svaga kvartalet till -91 Mkr (-42) medan rörelsemarginalen landade på -9,1% (-3,6). Helårsvinsten sjönk samtidigt ihop till ynka 26 Mkr (313). Trots det föreslog styrelsen en utdelning på 50 öre per aktie (motsvarande 29 Mkr) vilket förefaller minst sagt märkligt. Utdelningen borde som vi ser det vara styrelsens lägsta prioritet givet bolagets nettoskuld på 2,7 Mdkr. I synnerhet om skulden sätts i relation till börsvärdet omkring 2,1 Mdr kr. Justerat för leasingeffekter motsvarar nettoskulden nu 2,8x Ebitda-nivån, vilket är klart över målet om 2,5x Ebitda och högre än 1,8x Ebitda vid samma tidpunkt för ett år sedan.
Personal- och övriga kostnader minskade i Q4 med 30 Mkr jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -189 Mkr, en minskning med 62 Mkr jämfört med Q4 föregående år. Om det inte vore för lagerneddragningen hade det fria kassaflödet varit negativt under 2023.
Per butik har varulagret minskat från ca 8 Mkr till drygt 6 Mkr. Det är bra jobbat av Byggmax att ta ned kostnaderna per butik till nivåer som gällde innan pandemin med tanke på den höga inflationen, som nu äntligen börjar närma sig Riksbankens 2 procentsnivå.
Byggmax målsättning är att nästa år uppnå en omsättning på 10 Mdr kr med en EBITA-marginal på 7-8%. Under 2022 och 2023 uppgick omsättningen till 7,3 respektive 6,1 Mdr kr med en marginal på 6,2 respektive 2,0%. Vi tror att ledningen måste ändra dessa mål eller flytta fram dem. Samtidigt tror inte Stockpicker att Byggmax återgår till samma höga tillväxttakt som rådde under pandemin eftersom de flesta troligen valde att lägga sina pengar på renoveringar och upprustningar då.
Bolagets koncept är förvisso starkt och kostnadskontrollen är imponerande men verksamheten är starkt volymberoende. Så länge den hemmafixande konsumenten sitter hemma och betalar räntor kommer Byggmax ha det fortsatt tungt ännu en tid. Hoppet står nu till den viktiga vår-/sommarsäsongen (Q2-Q3) som normalt sett utgör 90% av hela årets resultat. Ännu så länge finns det dock väldigt få tydliga signaler på tydlig återhämtning av efterfrågan. Bostadsmarknaden är fortsatt svag vilket förstås spiller över på hela bygg- och renoveringsbranschen. Den stora frågan är förstås om bottenläget nu har passerats. Riksbankens sänkta räntebana kan vara en indikation på att så är fallet. Samtidigt ligger konsumentförtroendet i Norden kvar på historiskt låga nivåer även om viss återhämtning skett på senare tid.
På våra prognoser för 2024 handlas Byggmax till P/e-tal om ca 14. Det är inte utmanande högt givet att det troligen bör handla om bottennivåer gällande lönsamhet. Värderingen kommer med andra ord sjunka när efterfrågan väl återkommer eftersom Byggmax är väl positionerat för en vändning med sin lågprismodell. Detta talar till fördel för aktien här och nu. Samtidigt är konsumentefterfrågan fortsatt oviss och även kapitalallokeringen lämnar fortsatt en del i övrigt att önska (utöver den förslagna utdelningen kan man påminna att bolaget gjorde stora återköp tidigare på absoluta toppnivåer). Aktien har därtill stigit 40-45% från lågpunkten i höstas.
Väger vi samman intrycken hamnar vi i en neutral syn på bolagets aktie i det här skedet. Skulle kursen rekylera ned mot 32-33 kr är vi redo att ompröva bedömningen. Innan så eventuellt sker väljer vi dock att avvakta signaler och se om efterfrågan i år blir bättre än den var ifjol.
Källa: Infront