C-Rad – Aktien som vägrar lyfta
Medicinteknikföretaget C-rad med avancerade positioneringsprodukter inom strålterapi för cancerbehandlingar har länge tillhört våra favoritaktier utan att för den delen fått det att lossna kursmässigt trots allt starkare ekonomisk utveckling under flera år.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2123 (11 augusti 2024)
KÖP | CRAD B| Small Cap | 43,5 kr
Det förefaller som att kursintervallet 40–45 har en nästan magnetisk dragningskraft dit aktien ska tillbaka till efter varje försök att överträffa 50-kronorsnivån. Hittills i år är kursen ned några procent men nedgången är faktiskt cirka 30% om man tittar över en treårsperiod.
Det är också förtvivlat svårt att förstå varför aktien inte tar fart. Förutom en mindre resultatsvacka under 2022 har bolaget näst intill konsekvent visat på en mycket imponerande utveckling avseende tillväxt i såväl omsättning som resultat. Ifjol växte bolaget med 41% med ett rörelseresultat som steg drygt 120% och gav en rörelsemarginal på 13,5%. Den mycket starka utvecklingen har också fortsatt i år och inte minst under det första halvåret som annars brukar vara det svagaste halvåret medan andra halvåret och då i synnerhet Q4 tenderar att vara årets starkare.
I Q1 som presenterades i mitten av maj ökade intäkterna med 40% med ett mer än dubblerat rörelseresultat på 14,2 Mkr. Q2-rapporten som presenterades den 18 juli visade däremot upp siffror som var ännu ett snäpp bättre på samtliga punkter. Behöver vi säga att aktien steg med nästan 10% på rapportdagen och nosade på 50 kr för att därefter åter falla tillbaka hela vägen ned till 41–42 kr igen?
Under Q2 steg nettoomsättningen med 43% till 129,4 Mkr (90,6), vilket var den näst högsta omsättningsnivån någonsin i ett kvartal bara slaget av Q4 i fjol. Av företagets marknader steg intäkterna i Americas med 18% och EMEA med 11%. Störst ökning återfanns i APAC som förbättrade intäkterna med 92% där produktlicensieringen i Kina i Q1 påverkade starkt positivt. 82% av de totala intäkterna var hänförliga till produkter och 18% till Service, innebärande en viss ökning av serviceaffären från förra kvartalet.
Bättre än i Q1 var också orderingången som steg med 8% till127,4 Mkr (117,8). Det kan tyckas vara en liten ökning men orderingången var samtidigt stillastående i Q1 och negativ i Q4 ifjol. Spridningen i orderingången var också som vanligt betydande. Americas rusade med 221% medan densamma minskade med 41% i EMEA. I APAC var ökningen 21%.
Någon anledning till oro för kommande kvartal på grund av den något bleka orderingången ser vi inte då C-rad har en orderstock på 734,0 Mkr (679,1), vilket ger jobb åt företaget åtminstone något år framåt. För orderingången tenderar också andra halvåret att vara klart starkare då ett stort antal kunder är sjukhus och kliniker med årliga budgetar anpassade till kalenderåret. Bolagets finansiella situation är mycket stark med en nettokassa på 142,4 Mkr (82,6).
Totalt sett ser vi ljust på C-rads framtidsutsikter trots att aktien inte vill lyfta. Även Q2 var bättre än väntat och man har nu vänt orderingången till positiv tillväxt efter ett par kvartal av stillastående eller negativ dito. Bolaget växer snabbt med allt bättre lönsamhet, vilket bådar gott då en stor del av C-rads kostnadsbas utgörs av fasta kostnader. Det i sig innebär att stigande intäkter nästan uteslutande ramlar ner som vinst på sista raden. Man har även ledande produkter inom SGRT (Surface Guided Radiation Therapy) som är på väg mot vårdstandard och bolaget är integrerade med samtliga större leverantörer av acceleratorer som Elekta, Varian och Accuray, vilket gör att inträdesbarriärerna är höga.
Ser man till värderingen av aktien tycks dock marknaden fortsatt rejält avvaktande, för att inte säga obegripligt svårflörtade. Undantaget är Life Science- och forskningsinvesteringsbolaget Linc som har fortsatt köpa aktier i Q2 och äger numera 8% av kapitalet och 12% av rösterna. Bengt Julander, grundare av Linc, är välkänd för sin näsa för affärer.
På våra prognoser handlas aktien idag till ett P/E-tal kring 21 för innevarande år och kanske nedåt 15 nästa år. Justerat för nettokassan betalas inte heller själva rörelsen till mer än 14–15x det prognostiserade rörelseresultatet (Ev/Ebit) i år, vilket är betydligt lägre än flertalet liknande företag med motsvarande tillväxt- och lönsamhetspotential.
Med ovan som utgångspunkt behåller vi både köprådet och riktkursen om 60 kr men tycker nog egentligen att en ännu högre riktkurs kan motiveras på sikt om nuvarande utveckling består.
Innehavsredovisning: Jan Axelsson