Canada Goose - Kanadensisk kvalitet

Dunjackor från kanadensiska Canada Goose är ingen ovanlig syn under vinterhalvåret i Norden. Utöver att jackan håller en varm om vintern, så har själva varumärket Canada Goose även blivit något av en statussymbol.

Canada Goose Kanadensisk kvalitet

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 4 (7 februari 2022)

NEUTRAL | GOOS | KANADA | 39,68 CAD | FUNDAMENTAL ANALYS

Sammanfattning

• Starkt brand
• Beronde av vintersäsongen
• Pressad av COVID-19

Bolaget tillverkar främst ytterkläder inom premiumsegmentet och den populära dunjackan ligger en bit över 1000 USD.

Bolaget grundades 1957 i Kanada och inledningsvis tillverkade man främst skräddarsydda utomhuskläder, som var anpassade för kallt klimat, till myndigheter som t.ex. polisen och kommunalarbetare. Kring millennieskiftet skiftade man dock fokus och började satsa alltmer på produkter till konsumenter. Idag tillverkar man kläder för både mer extrema förhållanden (t.ex. polarexpeditioner) och vanligt vinterväder. Sedan år 2017 är Canada Goose börslistade på Toronto- och New York Stock Exchange.

Nordamerika är fortfarande Canada Goose största marknad och ca 50 procent av de totala intäkterna kommer från Kanada och USA. Asien står för ca 30 procent av försäljningen och 20 procent härstammar från EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika). Högst tillväxt ser man i Asien och där har man även öppnat upp flest Canada Goose-butiker under de senaste åren. På de mer mogna marknaderna, Kanada och USA, har intäkterna snarare varit oförändrade eller rent av minskat den senaste tiden.

Canada Goose öppnade sin online-butik år 2015 och sina första egna fysiska butiker året därpå. Man har en uttalad strategi om att försöka minska beroendet av grossister och öka DTC-försäljningen (Direct to Consumer). Detta ska ske genom att öppna nya egna butiker på attraktiva platser och öka försäljningen via webbutiken. På detta sätt strävar man efter att klippa bort mellanhänder och kunna uppnå en högre lönsamhet.

Det finns ett tydligt säsongsmönster i Canada Goose försäljning. En stor del av produktsortimentet lämpar sig främst för vinterklimat, vilket innebär att försäljningen under den brutna räkenskapsperiodens andra- och tredje kvartal är betydligt högre. De senaste två åren har över 80 procent av den årliga omsättningen kommit från just denna period. Under de två resterande kvartalen (Q1 och Q4) har omsättningen ofta varit substantiellt lägre och eftersom man förstås har en del fasta kostnader så har Q1 historiskt varit ett förlustkvartal.

För att komma ifrån denna säsongsproblematik har man försökt vidta en del åtgärder. Man har bl.a. lanserat både höst- och vårkollektioner för att minska beroendet av vintern och ha möjlighet att sälja även till varmare regioner. Enligt bolagets egen utsaga har även den växande e-handeln stått emot säsongsmönstret bättre än de fysiska butikerna, vilket förstås bådar gott inför framtiden.

Bolaget är långt ifrån ensamma att tillverka ytterplagg av hög kvalitet till premiumsegmentet. Konkurrenterna är många och varumärken som Parajumpers, Woolrich och Mocler erbjuder i stor utsträckning liknande produkter. Precis som tillverkarna ovan har Canada Goose dock ett väldigt starkt varumärke och många är specifikt på jakt efter en dunjacka som blivit tillverkad av just Canada Goose.

Även om utetrenden drivits på av COVID-19 så verkar Canada Goose i det stora hela ha påverkats negativt av pandemin. De fysiska butikerna har drabbats av temporära stängningar och besökarna har varit betydligt färre än innan pandemin. Bolaget har även uttalat sig om att produktionsnivåerna varit något lägre till följd av tillfälliga störningar i leveranskedjan.

Det finns många saker med Canada Goose att gilla. Man har ett starkt varumärke och har riktat in sig på ett kundsegment som inte är särskilt priskänsliga. Daniel Reiss har dessutom agerat verkställande direktör sedan 2001 och under hans ledning har bolaget tagit steget till att bli ett ledande lyxmärke inom ytterplagg. Innan dess satt hans far vid rodret i närmare 20 år.

Före COVID-19 ökade försäljningen snabbt och bolaget hade en målsättning om att öka omsättningen och vinsten med 20 respektive 25 procent per år. Under pandemin har bolaget dock haft en svag utveckling och den förra räkenskapsåret var en besvikelse då både omsättningen och vinsten sjönk kraftigt.

I investeringspresentationen från inledningen av år 2021 hade man som målsättning att nå över 1000 MCAD i intäkter för räkenskapsperioden 21/22. Målsättningen byggde på att DTC-försäljningen närmar sig 70 procent (av den totala försäljningen) och att intäkterna från grossister är i linje med föregående räkenskapsperiod. Man justerade dock upp dessa estimat efter ett starkt andra kvartal (som slog marknadens förväntningar) och räknar nu med en omsättning på 1125–1175 MCAD samt en vinst per aktie inom intervallet 1,17–1,33 CAD.

Om vi lägger oss i mitten av intervallet ovan så värderas bolaget till en P/E-multipel på ca 32 på innevarande räkenskapsår. Med ett positivt kvartal i ryggen, högre andel DTC-försäljning och restriktioner som förhoppningsvis håller på att luckras upp anser vi att Canada Goose har goda möjligheter att öka omsättningen till 1350 MCAD och vinsten per aktie till ca 1,8 CAD under nästa räkenskapsperiod 22/23. Det skulle innebära en värdering på ca 3 gånger omsättningen och ett P/E-tal på drygt 22 på estimaten för nästa räkenskapsperiod.

Sett till de senaste årens utveckling så känns värderingen i dagsläget rimlig. Om man lyckas med omställningen till DTC, minskar säsongsberoendet och når en högre lönsamhet tack vare dessa åtgärder, så borde aktien dock kunna ge en riktigt bra avkastning på lite längre sikt.

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2022-02-10 07:04:00
Ändrad 2024-11-13 09:15:48